Cum vede cel mai apreciat medic român din Franța restricțiile impuse în România. ”Rezultatele se vor vedea abia după două săptămâni”

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 22:23
2903 citiri
Cum vede cel mai apreciat medic român din Franța restricțiile impuse în România. ”Rezultatele se vor vedea abia după două săptămâni”
Poliția verifică certificatul verde FOTO: Poliția Română

Autoritățile au decis vineri, 22 octombrie, să impună un set de restricții în contextul creșterii alarmante a numărului infectărilor din ultima perioadă. Elevii au fost băgați în vacanță forțată timp de două săptămâni iar timp de 30 de zile va fi impusă carantina de noapte, masca devine obligatorie peste tot, nu se fac nunți botezuri și concerte, la mall se intră cu certificat verde, iar magazinele se închid la orele 21.00.

Specialiștii spun însă că este posibil ca aceste măsuri, luate deja prea târziu, să nu fie atât de eficiente precum ne-am aștepta și este posibil ca după două săptămână să constatăm că se impun restricții suplimentare.

Doctorul Radu Lupescu, medic român în Franța: ”Este foarte posibil să ne dăm seama, după această perioadă, că trebuiau luate măsuri mai importante”

Radu Lupescu, medic anestezist și președintele Asociatiei medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, este de părere că restricțiile sunt bune însă, probabil vor fi insuficiente pentru a scădea simțitor numărul cazurilor grave și pentru a ridica presiunea de pe spitale.

”Rezultatele acestor restricții se vor vedea abia după cel puțin două săptămâni. Următoarea săptămână probabil că vom avea același număr de cazuri sau să numărul de cazuri grave va crește în continuare.

Este dificil de făcut previziuni în acest moment. Pentru că cei care au intrat în contact cu virusul, în ultimele zile, sunt practic infectați acum, însă nu au dezvoltat boala. Ei vor avea primele simptome, probabil, în următoarele 2-3 zile.

În general în 7 zile apar formele grave, iar atunci va fi îmbulzeală la spitale și eventual în ATI. Din acest motiv, între 10 și 15 zile, poate chiar trei săptămâni vom vedea efectul măsurilor care au fost luate azi. Dar dacă aș putea să iau eu o decizie de acest fel, aș lua-o pentru trei sau chiar patru săptămâni.

Oricum, măsurile sunt bune, dar probabil insuficiente. Nu ne putem aștepta să avem un efect important înainte de minim 10-15 zile. Și este foarte posibil să ne dăm seama, după această perioadă că trebuiau luate măsuri mai importante”, a explicat medicul Radu Lupescu pentru Ziare.com.

Doctorul Lupescu: ”Eu nu m-aș duce la restaurant acum nici în condițiile decise de autorități”

Medicul spune că este periculos să rămână deschise mallurile și restaurantele în această perioadă, iar ca să se ridice presiunea de pe sistemul sanitar ar trebui ca, zilnic, zeci de pacienți să fie transferați în spitalele din afara țării.

”În perioada actuală, menținerea deschiderii restaurantelor, cinematografelor sau a sălilor de spectacol în momentul în care virusul circulă foarte activ mi se pare periculos. Eu nu m-aș duce în astfel de locații nici în condițiile decise de autorități!

Măsurile acestea nu sunt suficiente pentru că va fi aceeași presiune pe ATI și în următoarele zile. Iar ca să se elibereze paturile ar trebui făcut transfer zilnic de pacienți, în număr destul de mare către spitalele din alte țări care au posibilitatea de a primi, prin Mecanismul de Solidaritate Europeană, pentru a avea în fiecare zi un număr de paturi disponibile suficiente pentru a primi noi pacienți.

Pe de altă parte, ar trebui găsite noi paturi în spitalele private care sunt disponibile.

Spre exemplu, unele dintre spitale ar putea să rămână în non-COVID și să se ocupe de pacienții urgenți care trebuie să fie operați, însă cu servicii decontate de către stat, de către Casa de Sănătate.

Iar alte spitale, cele care au posibilitatea, ar putea să se transforme în unități COVID, sau serviciu ATI COVID sau serviciu de supraveghere post-operatorie, cu formarea rapidă de personal medical și paramedical în actualele secții COVID, pentru a mări capacitatea cu câteva zeci sau sute de locuri”, a mai punctat doctorul Lupescu.

Restricțiile care vor intra de luni în vigoare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune:

- interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;

- interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

- activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

- interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

- interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

- accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

- organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

- accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

- abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;

- instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Acestea ar trebui să intre de luni în vigoare însă trebuie validate și prin hotărâre de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă teroristă la Paris. Un bărbat suspectat că a intrat cu explozibili în consulatul Iranului a fost arestat VIDEO
Alertă teroristă la Paris. Un bărbat suspectat că a intrat cu explozibili în consulatul Iranului a fost arestat VIDEO
Un bărbat care purta o vestă ce părea să conțină materiale explozive a pătruns vineri, 19 aprilie, în clădirea consulară a Iranului din Paris. Forțele speciale franceze au înconjurat...
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#dr Radu Lupescu, #Franta, #restrictii romania, #vacanta fortata, #nuntile interzise , #restrictii