Directorii de la RADET acuzati de coruptie, eliberati din arest

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 20:32
1233 citiri
Directorii de la RADET acuzati de coruptie, eliberati din arest
Foto: Arhiva

Directorii de la RADET, acuzati ca au cerut mita de la doua firme, vor fi cercetati in libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis eliberarea lor din arest, acestia avand interdictie de a pleca din Bucuresti si Ilfov.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat, miercuri, recursurile facute de directorul general al RADET Bucuresti Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin si directorul de exploatare si mentenanta Ovidiu Gardus impotriva deciziei din 26 iunie a Tribunalului Capitalei de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Sefii RADET Bucuresti, arestati preventiv

Instanta a admis recursurile directorilor de la RADET si a dispus ca acestia sa fie eliberati, inlocuind masura arestarii preventive cu interdictia de a parasi Bucurestiul si judetul Ilfov.

Decizia instantei este definitiva, astfel ca cei trei directori de la RADET vor fi lasati sa plece din Centrul de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Capitalei.

Directorii de la RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin si Ovidiu Gardus, arestati pentru fapte de coruptie, au creat "perceptie negativa asupra modului lipsit de onestitate in care se deruleaza afacerile" in Romania, a aratat judecatorul de la Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei din 26 iunie.

"Componenta de exemplaritate a masurii preventive se impune si raportat la perceptia partenerilor de afaceri implicati in aceste activitati, retinandu-se ca cei doi denuntatori sunt reprezentantii a doua societati comerciale multinationale (Danemarca, respectiv Germania), iar prin atitudinea inculpatilor s-a creat o perceptie negativa asupra modului lipsit de onestitate in care se deruleaza afacerile in spatiu romanesc datorita unor functionari care nu respecta valorile sociale ocrotite de lege", a notat judecatorul Tribunalului Bucuresti in motivarea deciziei.

Cata mita luau directorii RADET

Ion Voicu este acuzat de luare de mita, in forma continuata (trei acte materiale), Dan Mavrodin, de luare de mita si complicitate la luare de mita, ambele in forma continuata (cate trei acte materiale), iar Daniel Gardus este acuzat de luare de mita, in forma continuata (trei acte materiale), potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Conducerea RADET, retinuta - Trei sefi sunt acuzati de luare de mita

Anchetatorii sustin ca, in februarie 2013, Ion Voicu si Dan Mavrodin, in calitate de directori ai RADET Bucuresti, au pretins, "cu titlu de mita, de la reprezentantul unei societati comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentand 10% din suma pe care RADET Bucuresti o datora societatii respective in baza unui contract), pentru a incepe efectuarea platilor aferente materialelor livrate".

Procurorii DNA mai arata ca, ulterior, procentul cerut a fost micsorat la 4%, stabilindu-se ca transele de bani sa le fie achitate directorilor, de regula, dupa efectuarea platilor.

"In baza acestei intelegeri, in perioada 13 februarie - 21 martie 2013, cei doi directori au primit, in trei transe, suma totala de 148.800 lei. Banii i-au fost remisi lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion", a mai aratat DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie, Gardus a primit de la reprezentantul aceleiasi firme 5.000 de lei, "ca urmare a unei pretinderi anterioare, in scopul de a nu exercita unele atributii de serviciu ce ar fi avut consecinte negative asupra derularii contractelor incheiate de RADET Bucuresti cu respectiva societate".

La 22 ianuarie, Gardus ar fi primit inca 50.000 de lei, prin intermediul aceleiasi persoane, "de la reprezentantul altei societati comerciale care avea contracte cu RADET Bucuresti, dupa ce, anterior, conditionase continuarea implementarii contractelor de primirea acelei sume de bani".

Perchezitii la directorii RADET si firma lui Erbasu - spaga a umflat facturile la caldura

"In acelasi scop, al derularii in bune conditii a contractului, invinuitul Gardus Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societati comerciale sa efectueze plata cazarii in cuantum de circa 1.000 euro, pentru doua camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care invinuitul, impreuna cu alte persoane, intentiona sa o faca in luna aprilie 2013. Desi cererea fusese acceptata, excursia nu a mai avut loc din cauza initierii prezentei anchete penale", a mai aratat DNA.

La 22 martie, anchetatorii au facut perchezitii la RADET si la sediile unor firme, printre care si societatea de constructii Erbasu, precum si la locuintele unor persoane din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plata, facturi si devize de lucrari si sume de bani.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#directori RADET mita eliberati, #directori RADET coruptie, #directori RADET eliberati arest , #radet