Dilema Romaniei: Cresterea salariilor sau reducerea CAS?

Luni, 12 Martie 2012, ora 13:36
2762 citiri
Dilema Romaniei: Cresterea salariilor sau reducerea CAS?
Foto: Ziare.com

Majorarea salariilor sau reducerea contributiilor? Aceasta este intrebarea lansata de saptamana trecuta si care pare sa fi primit luni si un raspuns, Coalitia aproband, potrivit unor surse guvernamentale, marirea salariilor bugetarilor incepand cu luna iunie a anului in curs.

Presedintele Traian Basescu declarase la sfarsitul saptamanii trecute ca prefera cresterea salariilor bugetarilor reducerii CAS-ului, pentru a evita marirea deficitului din fondul de pensii. Insa Opozitia, prin intermediul lui Victor Ponta, l-a contrazis, precizand ca nu aceasta ar fi masura optima. Analistii, pe de alta parte, considera ca niciuna dintre aceste optiuni nu va ajuta Romania.

De asemenea, seful statului mai precizase ca, daca nu se vor gasi bani de la buget pentru marirea salariilor, atunci Romania va obtine suma necesara din imprumuturi. Desi aceasta solutie este cea mai la indemana, analistii economici nu o recomanda, deoarece va duce la cresterea datoriei publice a tarii noastre.

Basescu: Bugetul, scarmanat pentru revenirea salariilor. Nu e momentul scaderii CAS

"Romania se va imprumuta pentru a readuce salariile la nivelul celor din anul 2010. Deci, nu este o crestere sanatoasa, ci doar o impovarare pe viitor a tarii. In mod cinic, aceasta greutate ii va reveni viitorului Guvern, asa ca nu pot spune decat ca este doar aruncarea pisicii dintr-o curte intr-alta. O crestere a salariilor in acest moment nu e sustenabila pe termen lung si va trebui revizuita in termen de 12-18 luni", a precizat, pentru Ziare.com, analistul Mircea Cosea.

Acest lucru a fost reiterat si de presedintele PSD Victor Ponta, care prefera reducerea CAS cresterilor salariale, din trei motive, si anume se aplica si la partea privata si la bugetari, se creeaza noi locuri de munca si se face un surplus la buget.

Ponta: Daca cresc acum salariile, vom fi nevoiti sa le taiem din nou in 2013

Insa exista o problema cu aceasta masura, deoarece o reducere a CAS-ului cu 5% nu creeaza locuri de munca decat intr-o proportie infima, din cauza mediului economic nefavorabil.

"Noi nu avem comenzi la export in masura in care sa creeze locuri de munca si acesta e inca sufocat de alte taxe si impozite. Pentru a avea efectul scontat, reducerea CAS-ului ar trebui facuta cu cel putin 10 procente, insa acest lucru nu este posibil, din punct de vedere bugetar", a mentionat Mircea Cosea.

Totodata, o masura care deja a fost pusa in circulatie este aceea sa existe o crestere mai mica a salariilor si, simultan, o scadere a CAS-ului, "insa este o masura extrem de greu de pus in practica, pentru ca nu dispunem de un aparat destul de competent in Ministerul de Finante pentru a mentine nivelul de crestere salariala in concordanta cu reducerea CAS-ului", a continuat analistul.

El considera ca salariile vor fi marite, pentru ca asa cere Basescu si "ce zice el este litera de lege pentru Executiv", iar, in mare parte, aceasta marire va fi facuta prin imprumuturi.

Sa majoram salariile, dar diferentiat

Analistul Ionel Blanculescu a propus ca majorarile salariale sa fie facute diferentiat, pentru ca personalul din cele mai afectate sectoare se fie motivat.

"In toata lumea civilizata, majorarile salariale se fac in stransa legatura cu productivitatea muncii. Acest lucru inseamna aceeasi cantitate de munca, cu oameni mai putini, sau in mai putin timp. Noi ne incadram in prima categorie, deoarece au plecat oameni din domeniul public in exterior, mai ales din Educatie si Sanatate. Insa aceste doua sisteme ofera aceeasi munca, dar cu oameni mai putini, deci le-a crescut productivitatea si ar trebui motivati prin cresteri salariale diferentiate, adica sistemul administratiei de stat centrale si locale sa nu primeasca nimic, iar Educatia si Sanatatea sa primeasca mai mult de 15%", a opinat acesta.

De asemenea, el a explicat ca CAS se discuta la doua niveluri, de 20,8% la angajator si 10,5% la angajat. In aceste conditii, o reducere de 5 puncte procentuale, adica de la 31, cat inseamna cele doua niveluri impreuna, la 26, inseamna, daca calculam si impartim 5 la 31, o reducere a CAS de 16%. Deci, o reducere de 5 puncte procentuale ar insemna, de fapt, 16%, adica extrem de mult pentru un angajator, in viziunea lui Blanculescu.

"In plus, cresterea economica nu este sursa pentru marirea salariilor, marele bazin financiar fiind sumele din evaziune fiscala, frauda, contrabanda, tot ce este legat de economia subterana, unde se gaseste anual o suma recuperabila de 13 miliarde de euro, care poate fi coroborata cu absorbtia de fonduri europene. Abia atunci acesti bani vor fi suficienti si pentru cresterea salariilor, si pentru reducerea CAS-ului, a afirmat analistul, pentru Ziare.com.

Imprumuturile facute de Romania, regizate pentru Basescu?

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 20,2 miliarde de lei pe piata locala, in conditiile in care programul indicativ anuntat pe primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.

La aceasta suma se adauga cele 1,25 miliarde de dolari atrase prin emisia de obligatiuni pe piata americana, mult mai mult decat si-a propus initial.

Romania a vandut din nou obligatiuni pe piata din SUA

In aceste conditii, exista posibilitatea ca Finantele sa fi pregatit terenul pentru campania electorala a lui Traian Basescu, care doreste cu orice pret sa mareasca salariile.

"Aceasta actiune este premerditata, pentru ca e o chestiune politica destul de importanta. Daca Coalitia de la Putere nu reuseste sa aduca salariile la nivelul din 2010, atunci va inregistra un esec electoral urias. Ei trebuie sa ne arate ca programul de austeritate a avut un efect pozitiv, iar cea mai buna dovada ar fi salariile. De aceea eu cred ca a existat un plan de gasire a unor fonduri, mai ales ca in fruntea Ministerului de Finante a fost pus Bogdan Dragoi, un specialist in atragere de bani de pe pietele externe", a mentionat Mircea Cosea.

In plus, Ionel Blanculescu considera ca Finantele actioneaza inteligent si vede emisia de bonduri pe piata americana ca pe un lucru bun.

"E bine sa fim prezenti pe aceasta piata si ar trebui sa facem acest lucru o data la trei luni, pentru ca, in viitor, sa ne putem imprumuta la o dobanda mai buna. Ministerul Finantelor joaca inteligent in acest moment, insa sper ca nu se va obisnui asa si ca nu va creste datoria publica a Romaniei", a conchis acesta.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#crestere salarii bugetari, #majorare salarii bugetari, #reducere CAS, #imprumuturi Romania , #salariu