Dentistii, despre taierea fondurilor bugetare: Romanii vor ramane fara dinti!

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 18:123423 citiri
Dentistii, despre taierea fondurilor bugetare: Romanii vor ramane fara dinti!
Foto: nanya.ru

Medicii stomatologi sunt de parere ca taierea alocatiei bugetare este o decizie fara precedent in Romania si ca ii va afecta foarte mult pe cetateni.

Suma alocata dentistilor era cea mai mica din sistemul sanatatii, 57,8 milioane de lei in 2012, impartita la cei 2.800 de stomatologi care aveau contract cu casa de asigurari. Acum, cand a fost alocatia bugetara a fost taiata de tot, acestia sustin ca tot mai multi romani vor ramane fara dinti si vor avea carii sau alte afectiuni.

"Din pacate, autoritatile nu au inteles ca nu noi avem nevoie de bani de la buget, ci pacientiii trebuie ajutati financiar, pentru ca au platit toata viata contributia la sanatate. Cine isi va asuma consecintele faptului ca din ce in ce mai multi oameni au dinti cariati, lipsa sau inghesuiti ori sufera de alte probleme dentare?", a declarat, vineri, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti (CMD), profesor doctor Ecaterina Ionescu, pentru Mediafax.

Fara dentist gratuit pentru copii si persoane defavorizate - CNAS nu da bani in aprilie

Daca in 2012, dentistii au primit 0,2% din bugetul Sanatatii, iar in primul trimestru din 2013, 13 milioane de lei, din aprilie, bugetul este zero. Din banii primiti pana acum, stomatologii faceau tratamente gratuite, in special copiilor si persoanelor defavorizate.

"Noi nu ne asumam raspunderea pentru faptul ca o specializare a fost scoasa din sistemul medical, asa cum s-a intamplat cu stomatologia. Suferintele stomatologice nu trec singure, ci trebuie tratate. Incidenta cariilor dentare este de peste 80%, adica opt oameni din 10 sufera din cauza acestor probleme", a mai spus Ionescu. CMD spera ca responsabilii din Parlament, Guvern sau Ministrul Sanatatii sa revina asupra deciziei de taiere a fondurilor.

Ministerul Sanatatii incearca revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare

"Este o decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei. O persoana cu suferinte dentare poate avea complicatii pulmonare, renale, diabet si nu va fi acceptata niciodata la transplant", a spus presedintele CMD Bucuresti, Alexandru Brezoescu. Ministerul Sanatatii a anuntat, joi, ca va incerca, la rectificarea bugetara, sa aloce fonduri pentru dentisti, insa demersul va fi amanat pentru 2014 in caz ca nu se gasesc bani.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica, astfel ca medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News