Demagogia lui Nicolae Banicioiu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 18:04
4450 citiri
Demagogia lui Nicolae Banicioiu (Opinii)

Salut in principiu intentia ministrului Sanatatii de a introduce sanctiuni pentru asiguratii care nu se duc la medic si nu isi fac un set de analize o data la 3 ani.

"Nu vreau inca sa pronunt sanctiunile, vor fi sanctiuni destul de dure (...) Toata lumea trebuie sa stie ca trebuie sa mergi minim o data la 3 ani, ca sa-ti faci o investigatie completa: analize plus consult la medicul de familie (...) pentru sistemul sanitar va insemna foarte mult in sensul preventiei, in sensul gestiunii corecte a unui caz, in momentul in care il gasesti, in sensul ca, pana la urma, cheltuirea banului, pentru ca eu depistez in momentul de fata mare parte din afectiunile oncologice numai in stadii foarte avansate", a declarat ministrul Nicolae Banicioiu.

Toti medicii cu care am vorbit, inclusiv profesorul Ioanel Sinescu, rectorul UMF "carol Davila", mi-au spus acelasi lucru: romanii ajung la medic mai tarziu, deci mai bolnavi decat mai tot restul europenilor.

Una este sa prinzi o boala, oricat de grava, in stadiu incipient si alta e sa o abordezi intr-un stadiu avansat, poate chiar depasit. Nu e vorba numai despre sansa vindecarii sau despre prelungirea duratei de viata, ci si despre costurile pe care le implica un tratament intensiv in comparatie cu preventia sau cu un stadiu incipient.

Deci o conduita preventiva este in avantajul net si al pacientului si al sistemului sanitar, inclusiv sub aspectul costurilor. Iar asiguratul trebuie sa inteleaga ca nu are numai drepturi, ci si obligatii, responsabilitati. Iar educatia nu poate fi facuta fara o anumita doza de constrangere.

Dar inainte de a introduce sanctiuni pentru asigurati, Ministerul Sanatatii ar trebui sa puna la punct reteaua in special de medicina primara si infrasructura pentru ca obligativitatea setului de analize sa poata fi si respectata fara eforturi supraomenesti.

Preventia incepe in cabinetul medicului de familie. In marile orase nu sunt mari probleme. Dar in mediul rural e grav. Vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Sandra Alexiu, spunea intr-un recent interviu pentru Ziare.com ca in acest moment exista 572 de posturi libere de medici de familie in 429 de localitati din tara, majoritar in mediul rural.

De ce nu se duc medicii acolo? Pentru ca nu sunt motivati in niciun fel. Si nu este vorba doar de motivarea financiara. Este vorba si de conditiile in care lucreaza. Ca sa iti faci meseria in mediul rural, acolo unde cel mai apropiat medic specialist este la zeci de km, cand pacientii sunt in general oameni saraci pentru care drumul pana la un specialist este un efort considerabil, ai nevoie de o minima dotare a cabinetului, de exemplu microanalizor, electrocardiograf, ecograf, spirometru.

Fara ele, ce valoare de preventie poate avea o vizita la medic? Cum sa depisteze el o problema, daca nu a ajuns in faza in care este deja evident, deci nu chiar incipient?

Decat sa isi asume castiguri modeste in conditii grele, de ca sa aleaga un medic tanar sa se duca la tara, intre noroaie si zapezi, in loc sa plece din tara? Si pana nu opreste exodul medicilor, cum crede dl Banicioiu ca va ocupa cele 572 de posturi libere?

Apoi, indiferent de ceea ce promit ministrul si seful CNAS, deocamdata adevarul este ca, din cauza plafoanelor financiare, analizele se pot face gratuit doar in primele zile ale lunii. Dupa aceea, ori astepti pana la inceputul lunii viitoare, ori le faci pe banii tai.

O sursa a problemei este absenta unui pachet de servicii de baza realist, cu costuri calculate corect si raportate corect la potenta de finantare a sistemului sanitar. Inca mergem pe principiul tot pentru toti. Dar cum acest tot nu poate fi acoperit si nu este acoperit niciunde in lume, el se traduce in cate ceva atunci cand ai norocul sa nu fie plafonul lunar depasit:

"Nu exista calcule estimative, fundamentari de tarife. Daca s-ar intampla asta, nu ar mai fi nevoie de plafoane si nu ar trebui sa fii in prima zi a lunii la cabinet sa poti primi o trimitere si sa ai sanse sa iti faci analizele in primele doua zile. (...) Am oferit populist in pachetul de baza tot ce s-a putut oferi, fara limite de oferta, dar cu... plafon", spune dr. Sandra Alexiu.

Daca te apuci sa introduci sanctiuni pentru a stimula medicina preventiva, atunci trebuie sa fii sigur ca ai pus la punct intreaga infrastructura necesara pentru o medicina preventiva serioasa. Altfel, nu e decat o alta demagogie.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Banicioiu ministrul Sanatatii, #sanctiune asigurari, #consult analize medicale , #spital