Marea problemă descoperită de experții OMS trimiși să înțeleagă dezastrul sanitar din România. ”Urmează să facem un plan”

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 12:49
10554 citiri
Marea problemă descoperită de experții OMS trimiși să înțeleagă dezastrul sanitar din România. ”Urmează să facem un plan”
Dorit Nitzan (dreapta), director pentru situații de urgență al OMS în Europa, a condus delegația venită în România FOTO Hepta

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, s-a întâlnit joi dimineaţă, 4 noiembrie, la sediul instituţiei cu o delegaţie din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Experții și-au spus punctul de vedere și au propus soluții care ar trebui adoptate urgent de România.

Contactat de Ziare.com, medicul Daniel Coriu a dat câteva detalii de la întâlnirea cu reprezentanții OMS. Președintele CMR spune că experții OMS au identificat o problemă gravă.

”De ce sunt în România, este clar, pentru că suntem într-un dezastru sanitar ce s-a întâmplat aici. Nu știu dacă în țara noastră am avut vreodată o asemenea delegație. Cei mai înalți demnitari ai Organizației Mondiale a Sănătății, printre care Rob Butler care este director executiv OMS Europa, Dorit Nitzan, care este director pe programele de urgență, practic, cele mai importante figuri ale OMS sunt la noi în țară pentru că au identificat că au o problemă majoră”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu pentru Ziare.com.

Avem probleme educaționale și de acolo pornește totul

Expertul român spun că ”au fost discuții cu toți partenerii implicați, au fost la Parlament, iar acum merg la INSP. Vreau să spun că aceste discuții au fost foarte utile și interesante și urmează să facem un plan mai bun de comunicare. De fapt, va trebui să particularizăm totul la situația României, la cultura noastră, la problemele noastre și să găsim o soluție să ajungem la omul obișnuit să înțeleagă necesitatea vaccinării. Avem probleme educaționale și de acolo pornește totul”.

”Totul stă în mâinile noastre”

Medicul Daniel Coriu a spus că ”au fost făcute și sugestii referitor la această comunicare. Totul stă în mâna medicilor, a autorităților. Trebuie să mergem împreună, toți partenerii trebuie să stea să discute și să rezolvăm problemele. Nimeni nu are cum să vină cu ceva ”briliant”. Pentru că totul depinde de adaptare. Noi trebuie să mergem împreună. Aceasta este cea mai mare problemă. Nu stăm toți la aceeași masă”.

Plan concret de acțiune. Totul pleacă de la neîncredere

În urma discuțiilor cu reprezentanții OMS s-a stabilit că este necesara întocmirea unui plan de acțiune în lupta cu această pandemie.

”Zilele următoare urmează să facem un plan concret. În această delegație sunt cel puțin patru experți în vaccinologie. Ei vin cu experiența lor din vaccinarea HPV când au avut aceeași problemă ca și noi dar pe care au rezolvat-o. În cazul nostru, eu nu cunosc să fie avut un grup de experți care să lucreze, inclusiv din punct de vedere sociologic, pe această problemă.

Noi trebuie să avem o analiză de ansamblu a societății românești. Trebuie să vedem de ce românii nu au încredere în vaccinare. De ce există această prăpastie între medici și societate, de ce nu avem o conexiune bună între medic și pacient și cred că sociologii trebuie să ne răspundă la această întrebare. Cum s-a ajuns aici. Pentru că totul pleacă de la neîncredere”, a mai spus prof. dr. Daniel Coriu.

”Sunt medici care nu vor ieși din ceea ce cred ei”

”S-a pus problema educației medicale. În orice societate profesională de la noi au fost organizate evenimente științifice de amploare însă, din păcate, vor fi colegi care nu vor ieși din ceea ce cred ei. Când mintea este închisă este imposibil s-o deschizi. Și atunci cumva trebuie acționat, iar societatea și politicienii trebuie să găsească o soluție în această situație”, arată medicul Daniel Coriu.

Va veni un alt val dar măcar să fim pregătiți

Situația din spitalele românești este critică, însă fără rezolvare, crede Coriu.

”Nimeni nu are cum să vină cu soluții. Lucrurile probabil se vor domoli în două-trei săptămâni. Văd acest lucru și la noi, în spital la mine. Cu certitudine va veni și un alt val. Istoria ne arată acest lucru. Noi măcar să fim pregătiți cu vaccinare. Este singura soluție la îndemână. Și când ne uităm în vestul Europei, unde rata de vaccinare este de 80% și poate că au aceeași rata de infectare, dar paturile la ATI sunt goale. La noi sunt pline cu nevaccinați”, explică președintele Colegiului Medicilor.

Un reprezentant al OMS va mai rămâne în România o vreme. Nu se știe exact pentru cât timp.

”Dumnealor trebuie să înțeleagă întâi fenomenul care cred că va fi o provocare chiar și pentru dânșii”, a mai spus Prof dr. Daniel Coriu.

În acest timp, spitalele sunt pline de oameni care au nevoie acută de terapie intensivă. În Buzău, ambulanțele și autoturismele personale au fost transformate în secție externă COVID.

Medicii din Germania veniți în România pentru a ne da o mână de ajutor se miră cum familiile pacienților în stare gravă refuză tratamentul și preferă să îi lase să moară pe motiv că "se fac experimente".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#vaccinare, #delegatia OMS, #probleme vaccinare Romania, #Daniel Coriu, #Dorit Nitzan , #Pandemia covid