Opinii: Decizie corecta, comunicare dezastruoasa

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 22:42
4308 citiri
Opinii: Decizie corecta, comunicare dezastruoasa

Ordonanta adoptata de Guvern in privinta concediului parental are probabil cea mai corecta forma din cele posibile: in cazul copiilor nascuti deja nu se schimba nimic, iar viitorii parinti vor avea de ales intre doua pachete.

Fie aleg concediul de 1 an cu indemnizatia de acum si bonus de revenire la munca, fie varianta concediului platit de doi ani, insa cu plafon maxim de 1200 de lei. Au fost impacate asadar si capra PD-L si varza UDMR.

Dar felul in care s-a ajuns la acesta decizie finala ne arata, in linii mari, cat de disfunctionale sunt atat actul guvernamental, cat si reactia societii civile la el.

In privinta concediului parental, Guvernul Boc si Coalitia in ansamblu au facut tot ceea ce nu ar fi trebuit sa faca, in materie de comunicare publica. Ca la manual.

In primul rand, variantele de lucru au fost facute publice, intr-o imensa cacofonie, cu mult inainte sa inceapa analiza lor in Coalitie, dand ocazia unei avalanse de scenarii si descarcari afective pe o tema sensibila. Daca ipotezele, cinci in total, ar fi fost lansate spre dezbatere publica cu partenerii sociali, cu mamele si patronii care le au angajate, am fi avut o logica a demersului. Insa acest dialog nu a existat.

Si nu numai dialogul social a lipsit cu desavarsire, ci si dialogul in cadrul Coalitiei. Caci fiecare partid a emis propria varianta, cat mai avantajoasa pentru interesele sale electorale, fara nicio fundamentare pe cifre, care, si ele, au lipsit cu desavarsire, lasand impresia de arbitrariu. A existat o singura intelegere de-o noapte, de dumnica seara pana luni dimineata, cand chestiunea a fost resetata si totul a plecat din nou de la zero.

Intr-un final, cand parintii erau deja cu nervii la pamant, iar televiziunile dadeau in clocot a iesit si premierul, luni seara, anuntand varianta finala a Ordonantei de Urgenta. Premierul Romaniei. De la Palatul Victoria. Vorbind in termeni imperativi, fara niciun conditional optativ. In mod normal, dupa asa ceva nu mai exista negocieri. In Romania insa exista.

UDMR a negat existenata Ordonantei de Urgenta si a cerut revenirea la varianta sa, consilierul premierului Andreea Paul Vass a recunoscut ca Ordonanta nu exista si a facut un pas inapoi: mai e loc de negociere. Dupa anuntul ferm al premierului? Atunci ce valoare mai are cuvantul lui?

Inclusiv voci din PD-L, de exemplu a Mariei Stavrositu, au anuntat ca nu vor lasa sa treaca de Parlament reducera concediului parental. Nemultumitii in Coalitie si partid pretind ca nu au fost consultati si au contestat, practic, autoritatea premierului.

Toate acestea induc un mesaj foarte prost in societate: un mesaj de lipsa de autoritate si de nesiguranta. Ce e azi poate sigur poate fi schimbat maine, iar vocea premierului nu reprezinta o autoritate absoluta. Relativitatea aceasta adanceste cea mai grava dintre crizele care afecteaza Romania, criza de incredere in guvernanti.

Mai exista un mesaj subteran de neincredere in hotararea Guvernului. Cum nu se umbla si nici nu se putea umbla la indemnizatiile si concediile parentale pentru copiii deja nasacuti, e clar ca pentru anul viitor nu se face nicio economie la buget, dupa cum recunoaste chiar Marian Sarbu. Economia ar incepe din 2012. Atunci insa, potrivit tuturor asigurarilor guvernantilor, criza va fi fost depasita. Ar pica asadar argumentul bugetar pentru o masura ce lezeaza o prioritate nationala. Ba chiar 2012 va fi an electoral, iar primele consecinte ale schimbarii legii s-ar simti din plin la nivel electoral.

Singura justificare logica a deciziei ramane, in aceste conditii, convingerea guvernantilor ca 2012 va fi, de fapt, tot un an de contractie bugetara si de criza, convingere pe care, ca atatea altele, n-au curajul s-o recunoasca. Sigur, nu e exclusa si lipsa oricarei logici, mai ales in cazul actualei guvernari. Cum o dai, mesajul este tot unul de nesiguranta.

Dar nici cu societatea civila nu mi-e rusine. Daca mamele ar fi protestat la Guvern fata de aceasta brambureala sau fata de mentinerea amputarii de 15% intrata in vigoare la 1 iunie, ar fi avut motive reale. Dar ele au protestat fata de reducerea concediului care nu le afecteaza. In strada ar fi trebuit sa fie gravidele, femei care vor naste dupa 1 ianuarie, dar nu pricep ce au cautat la Guvern mame cu copii in carucioare.

Una peste alta, ma intreb de ce o fi fost nevoie ca societatea sa treaca prin fibrilatii inutile care nu fac decat sa sporeasca neincrederea si insecuritatea unui popor deja nevrozat?

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#indemnizatii mame concediu, #concediu parental indemnizatie mame , #indemnizatie mame