De la cititori: Miracolul german

Joi, 19 August 2010, ora 23:40
4814 citiri
De la cititori: Miracolul german
Foto: www.feuerwehr-edenkoben.de

Daca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost vreo tara distrusa in totalitate, acea tara a fost Germania. Distrugeri si pierderi fara numar, provocate prin bombardamente, lupte in care au pierit milioane de germani si prin jaful aliatilor a ceea ce a mai ramas intreg din fabrici, tehnica si tehnologie, au adus tara intr-o situatie inimaginabila.

Si totusi, acest popor disciplinat si muncitor, printr-o activitate asidua si organizata a facut ca tara lor sa renasca din cenusa dupa nici 20 de ani de la incetarea razboiului, iar dupa anii 70 sa ajunga la nivelul de trai cel mai invidiat din Europa. Ce miracol s-a petrecut cu aceasta tara in asa de scurt timp?

Pe langa munca, care a avut desigur importanta ei, si-a adus contributia la acesta si organizarea societatii in clustere de exceptie, aduse la perfectiune de spiritul german, ordonat si metodic.

De la cititori: Poate deveni Romania o Elvetie orientala?

In oraselul german de 7.000 de locuitori in care traiesc functioneaza o asociatie numita Freiwillige Feuerwehr adica pompierii voluntari. Organizatia aceasta are o remiza cu 8 masini de interventie nu foarte noi, dar toate impecabil intretinute si stralucind de curatenie.

Acesti pompieri voluntari nu sunt remunerati de stat, asa ca numarul lor nu sperie pe nimeni: vreo 70 de voluntari, care se antreneaza metodic, fac instructaje de prim ajutor, tin lectii teoretice si practice legate de activitatea de stingere a incendiilor, fac si sport, mai au si sarbatori numai ale lor unde beau si cate o bere, adica duc si o viata sociala extrem de bogata si interesanta.

Printre ei sunt si pensionari, dar si copii, nimeni nu este refuzat pentru ca pentru fiecare se gaseste ceva util de facut. Deci, in oraselul meu, 1% din populatie activeaza intr-un cluster format din pompieri voluntari, care in caz de incendiu actioneaza rapid, sigur si cu calm. In 12 ani de cand locuiesc acolo nu a fost incendiu in care sa nu se fi comportat ireprosabil.

In Romania, cu pompieri platiti de la buget, nu vom gasi statii de pompieri atat de dese pe cat ar fi nevoie. Daca intr-un sat aflat la 15 km de sediul pompierilor ia foc o gospodarie, bietii nostri salvatori vor ajunge la fata locului doar ca sa stinga taciunii si sa incheie procesul verbal. Asta explica foarte clar de ce serviciile de pompieri sunt la romani scumpe si neperformante iar la nemti excelente si ieftine.

In plus, voluntarul instruit corespunzator devine activ, atent si intreprinzator.

Eu sunt sigur ca daca un astfel de voluntar ar fi fost pe culoarul Maternitatii Giulesti cand s-a produs tragedia, si-ar fi dat seama de pericol pe loc si ar fi spart usa fara sa mai stea mult pe ganduri, salvand pruncii aceia nevinovati de la o moarte groaznica.

Daca ne-am imagina acum clustere de pompieri, de Crucea Rosie, de activitati sportive, de ingrijire a animalelor fara stapan si de ce mai vrem noi si le multiplicam cu localitatile unei tari, ne vom da seama ce forta pot avea clusterele si ce usor ii va fi acelei tari sa mearga pe drumul progresului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cluster pompieri Germania, #teorie cluster succes , #locuitori