Detalii din dosarul 10 august. De la cine primea ordine Laurentiu Cazan, coordonatorul interventiei violente a jandarmilor

Vineri, 14 Mai 2021, ora 17:50
18841 citiri
Detalii din dosarul 10 august. De la cine primea ordine Laurentiu Cazan, coordonatorul interventiei violente a jandarmilor
Dosarul a fost redeschis la jumatatea lunii trecute FOTO Hepta

DIICOT a anuntat in urma cu o luna ca redeschide dosarul "10 august" dupa ce sase persoane au depus plangere si au cerut o decizie in acest sens. Astfel, au iesit la suprafata noi detalii din dosar, printre care o marturie a fostului prefect al Capitalei, Speranta Cliseru, care a declarat ca a fost sunata insistent de fostul secretar de stat din Ministerul de Interne pentru a emite un ordin de interventie, precum si o discutie pe Tetra care dezvaluie de la cine primea ordine maiorul Laurentiu Cazan, coordonatorul actiunii violente a jandarmilor.

Jurnalistul Ionel Stoica a facut publice pe Facebook cele doua detalii:

- Marturia fostului prefect al Capitalei, Speranta Cliseru, care a declarat ca a fost sunata insistent de fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Mihai Dan Chirica, sa emita ordinul de interventie, plus mesajele primite pe whatsapp de la acesta. Cel mai interesant este mesajul primit la 00.00, pe 11.08.2018, cand Cliseru il anunta pe Chirica ca ii va expedia o fotografie cu ordinul de interventie, iar acesta isi exprima nedumerirea: "Dvs acum l-ati semnat??? Acum se semneaza!? Sunt la doamna ministru in birou!"

- Discutiile declasificate de pe statiile Tetra, care dezvaluie ca maiorul Laurentiu Cazan- indicative LEUL 123, cel care a coordonat interventia jandarmilor la protestul din Piata Victoriei, primea ordine de la o misterioas[ persoana care avea indicativul radio "INIMA."

Ora 23:08:27- "LEUL 123": "Cu toti, cu toti, cu toti, impingeti-i. Hai, hai! Catre toti principalii: avansati, avansati"

Ora 23:08:49- "INIMA": "Toata lumea avanseaza. Haideti!"

Ora 23:08: 53- "LEUL 123": "Tot aliniamentul avanseaza, avanseaza!"

DIICOT a anuntat pe 16 aprilie ca a admis plangerile depuse de sase persoane si a dispus redeschiderea urmarii penale fata de fostii sefi ai Jandarmeriei in dosarul "10 august", dar si fata de Speranta Cliseru - fost prefect al Capitalei.

Decizia de redeschidere a dosarului a fost luata miercuri, 14 aprilie, de catre procurorul sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, insa a fost anuntata presei vineri, in aceeasi zi in care un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus redeschiderea anchetei, la cererea unui protestatar ranit in timpul evenimentelor din 10 august 2018.

Potrivit unui anunt al DIICOT, procurorul sef adjunct a admis plangerile formulate de catre sase petenti si a dispus redeschiderea urmaririi penale fata de fostii sefi ai Jandarmeriei, dar si in cazul Sperantei Cliseru - fost prefect al Capitalei.

Astfel, a fost redeschisa urmarirea penala:

* sub aspectul savarsirii de catre maiorul Laurentiu Valentin Cazan a infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals;

* sub aspectul savarsirii de catre colonelul Gheorghe Sebastian Cucos si colonelul Ionut Catalin Sindile a infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva;

* sub aspectul savarsirii de catre Speranta Cliseru a infractiunilor de fals intelectual si favorizarea faptuitorului.

De asemenea, procurorul sef adjunct al DIICOT a dispus infirmarea in parte a ordonantei din data de 26.06.2020 emisa in dosarul "10 august" cu privire la dispozitiile de:

* clasare a cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior Laurentiu Valentin Cazan, colonel Gheorghe Sebastian Cucos si colonel Ionut Catalin Sindile a infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva, raportat la starile de fapt retinute in cuprinsul ordonantei de continuare a urmaririi penale nr. 18/2018 din 20.09.2018 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare;

* clasare a cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la fals intelectual si participatie improprie la uz de fals, raportat la starile de fapt retinute in cuprinsul ordonantei nr. 18/D/2018 a PICCJ - Sectia Parchetelor Militare prin care la data de 12.09.2018 s-a dispus extinderea urmaririi penale;

* clasare a cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, respectiv complicitate la participatie improprie la purtare abuziva, raportat la starile de fapt pentru care s-a dispus extinderea urmaririi penale la data de 23.04.2019 prin ordonanta nr. 18/D/2018 a PICCJ - Sectia Parchetelor Militare.

Totodata, s-a dispus redeschiderea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la fals intelectual si participatie improprie la uz de fals, respectiv complicitate la abuz in serviciu, respectiv complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Ordonanta de redeschidere a urmaririi penale trebuie insa confirmata de un judecator de la Tribunalul Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri redeschiderea anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul "10 august", dupa ce a fost admisa o plangere a unui protestatar.

Este vorba despre Ioan Craciuneanu, care a fost gazat si amenintat de jandarmi la mitingul din Piata Victoriei, iar o grenada de mana cu efect iritant lacrimogen a cazut langa el si l-a ranit la picior.

Decizia a fost luata intr-un proces separat de dosarul in care Tribunalul Bucuresti a respins, pe 2 martie 2021, o solicitare de redeschidere a anchetei facuta de fostul procuror-sef al DIICOT Giorgiana Hosu.

In urma acestei decizii, care este definitiva, procurorii vor redeschide urmarirea penala impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Romane, maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane.

De asemenea, va fi redeschisa urmarirea penala si in cazul comisarului-sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#10 august, #jandarmi proteste Piata Universitatii, #dosarul 10 august , #stiri sociale