De la 1 ianuarie 2019 nu mai gasim pungi din plastic subtire in magazine

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 14:22
3504 citiri
De la 1 ianuarie 2019 nu mai gasim pungi din plastic subtire in magazine
Foto: Arhiva Pixabay

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care se interzice, incepand cu 1 iulie, introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire, cu maner, urmand ca acestea sa fie interzise si de la comercializare, din prima zi a anului viitor.

Legea a fost adoptata, cu 255 de voturi "pentru" si o abtinere.

Proiectul modifica Legea nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, in sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

Potrivit proiectului, "se interzice, incepand cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. De asemenea, se interzice, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner".

Incepand cu 27 mai 2018, informarile si rapoartele privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de catre Ministerul Mediului vor cuprinde si date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire, se mai arata in proiect.

Legea va fi trimisa spre promulgare la presedinele Klaus Iohannis.

In 17 ianuarie 2018, Bruxelles-ul a lansat o strategie menita sa schimbe mentalitatile europene si care va duce la modernizarea liniilor de productie si colectare, printr-o investitie de 350 milioane de euro in cercetare.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat decizia subliniind ca "o sticla de plastic e produsa in 5 secunde si folosita timp de 5 minute, dar e nevoie de 500 de ani pentru dezintegrarea ei".

"Daca nu facem nimic in privinta asta, in 50 de ani vom avea mai mult plastic decat pesti in oceane (...) Daca si copiii ar sti ce efecte are folosirea unei singure sticle de plastic din care beau apa sau orice altceva, ar putea sa se gandeasca mai bine si sa foloseasca in schimb ambalaje din carton", a declarat atunci Frans Timmermans, citat de The Guardian.

UE isi propune ca 55% din totalul ambalajelor de plastic sa devina reciclabile pana in 2030.

In fiecare an, Europa genereaza 25 de milioane de tone de deseuri din plastic, insa mai putin de 30% din aceasta cantitate este colectata pentru reciclare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pungi directiva poluare , #poluare