De ce sunt cozi uriase la Permise in Pipera? Prefectura da vina pe concedii, Rabla si apetitul in crestere pentru masini

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:475173 citiri
De ce sunt cozi uriase la Permise in Pipera? Prefectura da vina pe concedii, Rabla si apetitul in crestere pentru masini
Foto: Digi 24

De cateva luni se tot formeaza cozi uriase la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din zona Pipera din Bucuresti. Apogeul a fost atins, joi, cand sute de oameni au asteptat in frig, dis-de-dimineata, in curtea institutiei, in speranta ca vor apuca sa-si rezolve treburile.

Insa cum explica Prefectura Bucuresti umilinta prin care trebuie sa treaca locuitorii Capitalei si ai judetului Ilfov care vor sa-si schimbe numerele la masina, sa inmatriculeze un autovehicul, sa dea proba teoretica pentru examenul auto sau sa-si schimbe permisul?

Intr-un comunicat publicat luni pe site-ul sau, institutia arata ca, in prezent, exista un deficit de personal de 22%. Asta pentru ca din cei 88 de angajati, doar 66 sunt prezenti efectiv la munca. Restul sunt in concediu medical sau de odihna.

Un alt motiv invocat de Prefectura e faptul ca a crescut volumul de munca, in special in ceea ce priveste programul "Rabla", care a debutat cu intarziere (in luna iunie, fata de anii anteriori cand a debutat in primavara), ceea ce inseamna ca angajatii au fost nevoiti sa proceseze un numar mai mare de solicitari intr-un timp mult mai scurt.

Ba mai mult, situatia ar putea continua cel putin pana la sfarsitul anului, caci programul "Rabla" a fost suplimentat de curand.

De asemenea, spun reprezentantii Prefecturii, tot mai multi bucuresteni si ilfoveni isi cumpara masini. "Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, activitatea societatilor de leasing si a dealerilor de vehicule atat noi, cat si second-hand, a cunoscut o crestere, in medie, de 15%, in conditiile in care 80% dintre acesti agenti economici sunt concentrati in Bucuresti, iar 75% dintre vehiculele inmatriculate la cererea acestora sunt pentru utilizatori din afara municipiului Bucuresti", arata Prefectura.

La cele enumerate mai sus se adauga un alt motiv pentru care se formeaza cozi: majoritatea celor care sunt pusi in aceasta situatie insista sa plateasca la ghiseu, desi au si alte posibilitati.

"Desi prin OUG 41/2016 s-au diversificat modalitatile de plata pentru aceste documente (online prin internet banking, virament bancar, mandat postal, plata la trezorerii, plata direct la ghisee, plata la casieria institutiilor prefectului), se constata ca romanii prefera in continuare plata in numerar la ghiseu", se plang cei de la Prefectura.

In vara, institutia explica formarea cozilor uriase tot prin deficitul de personal si amanarea programului Rabla, dar si prin faptul ca in perioada iunie-august vin de obicei romanii din strainatate ca sa-si rezolve problemele cu pasaportul.

Institutia a aratat ca, intre timp, a implementat cateva masuri pentru a incerca sa reduca cozile de la ghisee:

  • Demararea, in aceasta luna, a concursurilor pentru ocuparea a 16 posturi vacante. Se estimeaza ca ocuparea celor 16 posturi vacante si suplimentarea cu alte functii va permite organizarea a doua ture, zilnic, intre 8.00 - 19.30, ceea ce ar presupune normalizarea situatiei; Mentionam ca in perioada aprilie - noiembrie 2016, un numar mai redus de personal a implementat un numar mai mare de lucrari fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • Punerea in functiune a unui sistem de eliberare bonuri de ordine la inmatriculari (parterul cladirii), urmand ca acest sistem sa fie extins, in luna decembrie, si la etaj, pentru activitatea pe linie de permise de conducere;
  • Initierea demersurilor pentru implementarea unui sistem de programare online pentru depunerea documentelor eliberate de acest Serviciu;
  • A fost operationalizat un portal de inmatriculare a vehiculelor noi, disponibil pentru societatile de leasing si dealeri auto, din luna septembrie.

Insa aceste masuri nu au fost suficiente.

Cozile uriase semnalate in vara - cand Calin Popescu Tariceanu s-a ales cu denunt la DNA, iar Politia si Prefectura au deschis anchete interne pentru ca presedintele Senatului a refuzat sa stea la coada pentru a-si reinnoi permisul auto - nu s-au diminuat, ba din contra, au crescut intre timp.

La inceputul lunii noiembrie Ziare.com semnala ca trebuie sa stai peste 4 ore la o coada de sute de oameni ca sa dai proba teoretica pentru examenul auto.

Prefectii sunt chemati la raport

Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a chemat vineri la discutii prefectii din Bucuresti si Ilfov, pentru a gasi solutii la cozile de sute de persoane care se formeaza tot mai des la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Pipera.

El a precizat, insa, ca problemele sunt complexe si structurale, iar rezolvarea lor "va lua timp".

C.P.