Cauzele profunde ale incetinirii ritmului de vaccinare: "Romanul vrea ceea ce nu i se pune la dispozitie"

Vineri, 18 Iunie 2021, ora 03:05
6905 citiri
Cauzele profunde ale incetinirii ritmului de vaccinare: "Romanul vrea ceea ce nu i se pune la dispozitie"
Tot mai putini romani se vaccineaza impotriva COVID/FOTO Pixabay

Numarul romanilor care se imunizeaza impotriva noului coronavirus scade de la o zi la alta, asta in ciuda faptului ca Romania dispune de vaccin anti COVID-19 din plin.

Masurile de relaxare, scandalurile legate de anumite seruri de pe piata, precum cel de la AstraZeneca si inclusiv perioada concediilor sunt cateva dintre motivele care au facut numarul vaccinatilor sa se situeze in jurul pragului de 30.000 de zi.

Romanii vor ce stiu ca se obtine greu

In plus, valul de scepticism e si el crescut, mai ales in zona de sate, unde aproape toata derularea campaniei sta in mana autoritatilor locale.

"Era perioada de varf de solicitare de vaccin in luna ianuarie, cand campania era la inceput. Romanul, structural vorbind, are si aceasta nevoie de a face rost de ceva, daca stie ca nu i se pune la dispozitie. Apoi, cei care erau convinsi ca trebuie sa faca vaccinul s-au vaccinat", a explicat pentru Ziare.com Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

"Rata ridicata de vaccinare de la inceputul anului este explicata din prisma categoriilor socio-profesionale care s-au vaccinat, au fost persoane direct interesate de vaccin, persoane din domenii esentiale, spre exemplu cadrele medicale care au inteles rostul, urgenta si necesitatea vaccinarii si care aveau motive de ordin profesional sa se vaccineze, intrau zilnic in contact cu pacientii. Multi medici au fost infectati, deci au avut un contact direct cu virusul. Persoanele cu boli cronice si persoanele de peste 65 de ani erau de asemenea direct interesate deoarece au pus sanatatea pe primul loc, inclusiv persoanele din centrele sociale", a declarat si psihologul Mihai Copaceanu.

Masurile de relaxare au dus la vaccinari mai putine

Ulterior, si masurile de relaxare au avut un efect asupra scaderii ratei de vaccinare.

"Se publica cifre foarte mici la incidenta si numarul de cazuri noi, iar sceasta relaxare ii face pe unii sa spuna ca nu se mai vaccineaza. Altii amana momentul catre toamna, sunt inconstienti, nu stiu ca vaccinul se face din timp", a completat Vasile Barbu.

Problema, spune acesta, e legata de sceptici.

"I-am intalnit in mediul rural pentru ca si acolo a patruns acea campanie a celor anti vaccin. Sunt oameni de la sate care cred ca nu a existat COVID, am discutat cu ei, am incercat sa aflu care e substratul acestei credinte si mi-am dat seama ca e nivelul de educatie. Sunt oameni care nu cred in dovezi, in stiinta, si pe ei e foarte greu sa ii determini sa se duca la vaccinare", a mai spus reprezentantul pacientilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#vaccinare, #vaccin, #Romania, #vaccin COVID, #vaccin anti COVID, #anti covid 19 , #stiri sociale