De ce isi tin finlandezii bebelusii in cutii de carton

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 20:03
7337 citiri
De ce isi tin finlandezii bebelusii in cutii de carton
Foto: BBC

Viitoarele mamici din Finlanda primesc un cadou din partea statului, de 75 de ani. Este o cutie de carton plina cu haine pentru bebelusi, cearsafuri si jucarii, care poate fi folosita si pe post de patut.

Mai mult, unii spun ca aceasta cutie-simbol a ajutat Finlanda sa fie una dintre tarile cu cea mai scazuta rata a mortalitatii infantile din intreaga lume, relateaza BBC.

Este o traditie care dateaza din anii '30 si are menirea de a le oferi tuturor bebelusilor, indiferent din ce mediu provin, un inceput egal in viata.

Pachetul, cadou din partea guvernului, este daruit fiecarei viitoare mamici din Finlanda si contine hainute, produse pentru baia bebelusului, scutece si multe altele, iar la baza acesteia se afla o mica saltea.

Norvegia si Australia, cele mai bune tari pentru mamici

Astfel, cutia devine primul patut al nou-nascutilor. Majoritatea copiilor, indiferent de posibilitatile financiare ale familiei, sunt culcati in primele nopti intre cei patru pereti de carton ai cutiei.

Mamele au, insa, de ales intre cutie si suma de 140 de euro, 95% optand pentru pachetul cu hainute, pentru ca valoreaza mult mai mult.

Aceasta idee le-a venit autoritatilor finlandeze in 1938, programul fiind disponibil initial numai pentru familiile cu venituri reduse, insa acest lucru s-a schimbat in 1949.

"Noua legislatie le promitea cutia tuturor femeielor insarcinate, iar pentru a o obtine, acestea erau nevoite sa mearga la un medic in primele patru luni de sarcina", a precizat Heidi Liesivesi, reprezentant al Institutului pentru Asigurari Sociale din Finlanada.

Romania ofera mamelor conditii mai proaste decat Kuweit, Qatar sau Libia

Asadar, cutia le oferea mamelor ceea ce aveau nevoie pentru pruncii lor si le si incuraja sa consulte un medic in timpul sarcinii.

In anii '30, Finlanda era o tara saraca, iar rata mortalitatii infantile era foarte ridicata - 65 dintr-o mie de bebelusi mureau. Insa statisticile s-au ameliorat rapid in urmatoarele decade.

Dupa 75 de ani, cutia face parte din traditiile importante ale tarii nordice si reprezinta un simbol al maternitatii, unind astfel toate generatiile de femei.

In plus, mamicile sunt surprinse, an de an, cu modele diferite de hainute si produse. Majoritatea abia asteapta sa vada ce culori au fost alese in anul in care nasc ele.

Pentru unele familii, continutul cutiei este extreme de important, pentru ca nu si-ar putea permite sa cumpere toate acele articole. Totusi, pentru majoritatea finlandezilor este mai mult o chestiune de timp decat una de bani.

Cele mai bune si cele mai rele tari unde sa devii mama

"Un studiu recent spunea ca mamicile finladeze sunt cele mai fericite din lume, iar cutia a fost primul lucru care mi-a venit in minte. Statul are foarte multa grija de noi, chiar si acum, cand au fost putin reduse anumite beneficii", a spus o proaspata mamica din Finlanda.

Continutul cutiei s-a schimbat destul de mult de-a lungul timpului. In ani '30 - '40, pachetul oferea diverse materiale, pentru ca mamele obisnuiau sa croiasca singure haine pentru bebelusii lor. Asadar, cutia de carton a finlandezilor reprezinta un simbol al egalitatii si al importantei tuturor copiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#bebelusi Finlanda, #mamici Finlanda, #mame Finlanda, #cutie cadou Finlanda, #ajutor stat mame Finlanda , #indemnizatie mame