De ce 1 Aprilie este Ziua pacalelilor. Atentie! Trebuie sa faci farse doar pana la pranz, altfel vei avea ghinion

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 08:36
7385 citiri
De ce 1 Aprilie este Ziua pacalelilor. Atentie! Trebuie sa faci farse doar pana la pranz, altfel vei avea ghinion
Foto: Pixabay

1 aprilie este o zi dedicata glumelor, sotiilor si farselor, fiind cunoscuta, in lumea intreaga, ca Ziua pacalelilor. I se mai spune si Ziua pacalitului sau Ziua nebunilor.

Obiceiul se pastreaza an de an, in aproape toate colturile lumii, asa ca, indiferent unde ne-am afla, ne putem astepta sa cadem "victimele" unei sotii, caci toata lumea incearca, pe 1 aprilie, sa pacaleasca pe cineva, fie el prieten, coleg, vecin sau chiar ruda.

Originea acestui obicei nu este certa. Unii considera ca aceasta este legata de schimbarea anotimpului, in timp ce altii cred ca provine de la adoptarea noului calendar.

Ipoteza acceptata de majoritate, insa, sustine ca obiceiul pacalelilor de 1 aprilie a aparut in vestul Europei, pe la jumatatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com.

In vechiul calendar iulian, Anul Nou se sarbatorea la 1 aprilie, dar in 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea sa-i poarte numele - calendarul gregorian, sarbatoarea Anului Nou mutandu-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme in a se obisnui cu noua data a acestei sarbatori si au continuat sa-si trimita felicitari si sa-si faca urari tot pe 1 aprilie. Cei care continuau sa sarbatoreasca Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti "nebuni de aprilie", de unde si denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua pacalelilor. Cu timpul, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca Zi a pacalelilor in majoritatea tarilor lumii. Marcata mai intai in Europa, a trecut peste ocean si s-a raspandit apoi in majoritatea tarilor de pe glob. Este, totusi, sarbatorita cu preponderenta in Europa si in America si mai putin de civilizatiile orientale.

Cum este sarbatorita Ziua pacalelilor in Romania si in lume

In Romania, Ziua pacalelilor se sarbatoreste incepand cu secolul al XIX-lea. Se obisnuieste ca farsele sa fie facute pana la ora pranzului, altfel acestea aduc ghinion pacaliciului. Traditia spune ca daca o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca, trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa fii prietenul ei. Dar nu este indicat sa te casatoresti la 1 aprilie, pentru ca barbatul insurat in aceasta zi va fi toata viata sub papucul nevestei. Copiii nascuti la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine sa stea departe de jocurile de noroc.

In Franta, Ziua pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, cand s-a schimbat data Anului Nou. Atat in Franta, cat si in Belgia, Italia si Olanda, celor pacaliti li se spune "peste de aprilie". Aceasta denumire se datoreaza faptului ca, din punct de vedere astrologic, in aprilie soarele paraseste semnul zodiacal al "Pestilor". De asemenea, cei pacaliti trebuie sa poarte intreaga zi o hartie in forma de peste, prinsa pe spate cu un ac de gamalie.

In Germania, prima zi a lunii aprilie este considerata o zi a farselor nevinovate, care trebuie facute, insa, doar pana la mijlocul zilei. Se spune ca nerespectarea acestei ore poarta ghinion.

In Anglia, "April Fools' Day" a inceput sa fie sarbatorita abia prin secolul al XVIII-lea, dupa ce a fost importata de la germani. Celui pacalit i se spune "noddy", iar in Scotia, i se spune "April Gowk" sau "April cuckoo" (cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste sosirea primaverii.

De altfel, in Scotia, Zilei pacalelilor i se mai spune "Hunt-the-Gowk Day" si tine, de fapt, doua zile. In prima zi, se fac farse, doar pana la miezul zilei, iar in cea de-a doua zi, se obisnuieste sa li se puna celor pacaliti cate o coada din hartie, atasata pantalonilor sau fustei.

Sarbatorirea acestei zile este larg raspandita si in SUA, unde cele mai populare farse sunt legatul sireturilor si inlocuirea zaharului cu sare. Aceasta zi este marcata si in Japonia, doar ca acolo i se spune "Ziua papusilor" sau "Ziua bucuriei celor mici" si se respecta obiceiul de a li se oferi acestora, in dar, papusi.

In alte tari, aceasta zi este sarbatorita la date diferite. Astfel, in Danemarca si in Suedia este marcata la 1 mai. In Spania si in unele state din America Latina, nu se sarbatoreste Ziua pacalelilor, dar la 28 decembrie se marcheaza o zi asemanatoare, ce poarta numele "Dia de los inocentes" (Ziua celor naivi).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#1 aprilie obiceiuri, #Ziua pacalelilor obiceiuri , #sarbatoare