Da cu o mana si ia cu doua: Unde s-au dus cresterile de salarii cu care se lauda Guvernul

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 10:47
17739 citiri
Da cu o mana si ia cu doua: Unde s-au dus cresterile de salarii cu care se lauda Guvernul
Foto: Arhiva Pixabay

"Luam masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor", "salariile si pensiile vor creste", "in mandatul PSD salariile si pensiile se maresc". Sunt afirmatii pe care le tot auzim, periodic, de la coalitia PSD-ALDE, care de cand a ajuns la guvernare ne promite ca in tara va curge doar lapte si miere.

Chiar si la cea mai recenta sedinta de guvern, premierul Viorica Dancila s-a laudat cu cresterea economica ce se vede in buzunarul romanilor si cu salariul mediu net care e mai mare decat anul trecut.

"Cresterea economica se vede in buzunarul romanilor. Datele oficiale arata ca in luna februarie castigul salarial a crescut cu 17,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 2.933 lei.

Sunt date care dovedesc eficienta masurilor luate de Guvern pentru cresterea veniturilor populatiei. Suntem pe drumul cel bun si trebuie sa continuam punerea in aplicare a programului de guvernare", a spus Dancila.

Insa ce uita, nu stie sau nu vrea sa spuna prim-ministrul este ca in ultimul an au existat scumpiri pe toate planurile: mancare, combustibili, taxe si impozite. Asadar, cu toata cresterea de salarii, buzunarul romanilor este chiar mai gol decat in urma cu un an.

Cresterea salariului, anulata de scumpiri

Asadar, potrivit Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a crescut in februarie cu 17,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.933 lei. In februarie 2018 a fost de 2.487 lei. Mai exact, o crestere de 446 de lei.

Aceasta majorare este insa practic anulata de scumpiri. In luna februarie, fata de aceeasi luna din 2018, produsele alimentare s-au scumpit cu 4,46%, cele nealimentare cu 3,74%, iar serviciile cu 3,08%.

Foto: INS

Am scos cei mai multi bani din buzunar pentru cartofi, legume si conserve de legume, fructe proaspete si citrice.

Si cea mai recenta statistica INS privind veniturile si cheltuielile demonstreaza ca romanii nu simt "eficienta masurilor luate pentru cresterea veniturilor populatiei", cum se lauda guvernantii.

Potrivit Institutul National de Statistica, in ultimul trimestru al anului trecut, veniturile totale ale gospodariilor au crescut cu 29,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand pana la 4.608 lei, adica 1.772 lei pe persoana.

In acelasi timp, cheltuielile au crescut cu 30,1%, la 3.981 lei pe gospodarie, ceea ce inseamna 1.531 lei pe persoana.

Cele mai mari cheltuieli sunt cele de consum, 60,9%, apoi taxele si impozitele, 32,4%, investitiile reprezentand doar 0,3%!

Foto: INS

In ceea ce priveste cheltuielile de consum, cei mai multi bani merg pe mancare si pe plata facurilor la apa, electricitate, gaze.

Foto: INS

Dupa ce achita cheltuielile de baza, un roman ramane cu 25 de lei pe saptamana

Deputatul Uniunii Salvati Romania (USR), Claudiu Nasui, spune ca PSD da cu o mana pentru a avea de unde sa ia cu doua. Dupa ce isi cumpara mancare si platesc taxele si impozitele, banii care le raman romanilor pentru relaxare, distractie, investitii, orice inseamna o viata civilizata, dar si pentru urgente sunt extrem de limitati.

Mai exact, suma medie care ii ramane unui cetatean roman dupa acoperirea cheltuielilor de baza este de aproximativ 25 de lei pe saptamana.

"Partidul Social Democrat ne da cu o mana ca sa aiba de unde sa ia cu doua, asa arata falsa prosperitate. Ultima statistica INS arata ca desi veniturile medii ale romanilor au crescut in ultimul trimestru al lui 2018 cu 29%, cresterea cheltuielilor a fost si mai mare, ajungand la 30%.

In medie, romanii cheltuie mai mult de 93% din venituri pe cheltuielile de consum si taxe. Ce inseamna asta? Ca banii care le raman pentru investitii, economii sau urgente sunt foarte limitati. De altfel, suma medie calculata de INS care ii ramane unui cetatean roman dupa acoperirea cheltuielilor de baza este de aproximativ 25 de lei pe saptamana", explica Claudiu Nasui intr-o postare pe Facebook.

Deputatul USR se intreaba cati dintre cei care sunt responsabili pentru situatia critica in care se afla economia tarii ar putea sa traiasca cu banii cu care sunt nevoiti sa traiasca romanii.

"In timp ce romanii se chinuie sa traiasca de la o luna la alta, actuala guvernare mareste bugetele de stat din pix, pregatindu-se de anul electoral. Oare cati dintre cei care sunt responsabili pentru situatia critica in care se afla economia tarii ar putea sa traiasca cu banii cu care i-au condamnat pe romani sa se descurce? Cati ar putea sa isi adapteze stilul de viata in functie de cat de bine o duc alegatorii lor?

Un lucru este foarte clar: masurile PSD nu au nimic de-a face cu interesele romanilor, iar bunastarea promisa este doar pe hartie, insa foarte departe de buzunarele romanilor", mai spune el.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#crestere salarii romani scumpiri, #venituri mici cheltuieli mari , #salariu