Cum s-a ”sucit” Biserica Ortodoxă în discursul oficial legat de vaccinare. Mesajele contradictorii care i-au bulversat total pe români

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 06:05
7104 citiri
Cum s-a ”sucit” Biserica Ortodoxă în discursul oficial legat de vaccinare. Mesajele contradictorii care i-au bulversat total pe români
Preotul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR FOTO Hepta

După ce România a atins pragul de 18.000 de cazuri de coronavirus într-o singură zi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a avut un mesaj pro-vaccinare. Mai mult, Vasile Bănescu i-a îndemnat pe români să apeleze la sfatul medicilor și să ia în serios pandemia.

În urmă cu doar câteva luni, Biserica Ortodoxă Română nu s-a exprimat ferm într-o direcție sau alta cu privire la vaccinare. Specialiștii susțin însă că deși îndemnul de vaccinare a venit abia acum, el este binevenit și ar putea produce efecte în comunitățile rurale în mod special, unde preoții au un cuvânt de spus.

Daniel David: Dacă s-ar fi luat măsuri din vară s-ar fi salvat mii de vieți

"Este bine că Biserica Ortodoxă Română a luat o astfel de poziție acum deși ea ar fi trebuit luată vara. Dacă ar fi ascultat experții, care din iulie le-au spus cât va fi incidența în luna octombrie. Dacă s-ar fi luat măsuri de atunci s-ar fi salvat mii de vieți. Și societatea ar fi intrat în normalitate astăzi. Însă e bine că transmit un astfel de mesaj acum", a explicat pentru Ziare.com profesorul Daniel David, psiholog și rector al Universității Babeș-Bolyai.

"Biserica Romano-Catolică s-a exprimat în favoarea vaccinării, la fel și cea Reformată. Mesajul purtătorului de cuvânt e un mesaj care e foarte bun. Sper ca acest mesaj să ajungă la preoții din diverse localități și să fie urmat. Înainte de a fi urmat de oameni să sperăm că se multiplică mesajul în parohiile lor", a completat profesorul, făcând referire la faptul că unii preoți sau chiar înalți prelați se poziționează împotriva vaccinării și le sugerează enoriașilor să nu se imunizeze.

Și Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, consideră că mesajul transmis de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR este de bun augur. Cu toate acestea, reprezentantul pacienților afirmă că un mesaj de la Patriarhul Daniel, care să fie pro vaccinare, ar avea un altfel de impact.

"Purtătorul de cuvânt a mai avut astfel de ieșiri, dar acum este un mesaj foarte clar legat de vaccinare. Important ar fi ca un mesaj ferm să fie transmis de Patriarhul Daniel, astfel încât să fie luat în seamă de clericii care nu citesc comunicate de presă și se informează doar din presă. Eu am constatat că unii dintre preoți chiar îi critică pozițiile purtătorului de cuvânt al BOR", a declarat Vasile Barbu pentru Ziare.com.

Cum s-au poziționat liderii BOR

Dacă în 2020 pandemia a stârnit reacții diverse în rândul liderilor Bisericii Ortodoxe Române, anul 2021 a adus mai multă aliniere la vârful BOR, după ce instituția s-a alăturat guvernului în campania de vaccinare anti COVID-19, arătându-și sprijinul pentru imunizare printr-o serie de mesaje transmise public.

Concret, față de anul trecut, când BOR avea foarte puține poziții publice legate de pandemie și cu atât mai puține legate de susținerea vaccinării, lucrurile s-au schimbat începând cu lunile aprilie - mai 2021.

Chiar și până atunci, o dată cu debutul campaniei de vaccinare anti COVID-19, cele mai multe mesaje publice transmise pe rețelele de socializare sau prin intermediul televiziunii, venite din partea fețelor bisericești, au fost pro vaccinare, excepțiile fiind foarte puține.

De asemenea, un mesaj puternic a fost transmis de Patriarhul Daniel cu prilejul slujbei oficiate de Paște. Atunci, acesta a vorbit pentru prima dată despre criză medicală și despre responsabilitatea sanitară, punctând că, dacă vor să ajungă la locurile sfinte din Israel, credincioșii ar trebui să se vaccineze.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Vasile Banescu, #BOR, #vaccinare, #vaccinare vasile banescu, #bor vaccinare, #Patriarhul Daniel , #stiri sociale