Cum au reușit să iasă învingătoare țările ce păreau că au pierdut lupta cu pandemia. România, pe marginea prăpastiei

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 03:04
7592 citiri
Cum au reușit să iasă învingătoare țările ce păreau că au pierdut lupta cu pandemia. România, pe marginea prăpastiei
România a înregistrat marți cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei FOTO Facebook/ Ro Vaccinare

În timp ce țări ca Italia, Spania, Portugalia sau Danemarca par să iasă din criza COVID, relaxând restricțiile pe bandă rulantă, România este sufocată de cazurile grave iar autoritățile găsesc cu greu un loc la ATI. Cu toate acestea, mulți încă nu cred în boală și refuză vaccinarea.

Cu toții de amintim de momentul martie 2020, când regiunea italiană Lombardia a fost lovită violent de primul val COVID- 19. Mii de oameni au murit, nu erau locuri în spitale şi pacienţii erau trataţi în ambulanţe, în faţa spitalelor, iar morții erau atât de mulți încât era nevoie de camioane ale Armatei pentru a duce corpurile decedaţilor la crematoriu.

România trece acum prin, probabil, cea mai grea perioadă medicală. Atunci, ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă aceste state dezvoltate au vreun secret ascuns care să fi dus la, practic, terminarea pandemiei în acele zone.

Epidemiologul Doina Azoicăi: ”Nu știu să se fi organizat nici în Italia, nici în Spania, manifestări din acestea cu populație foarte numeroasă”

Prof. Dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că nu ei au vreun secret, ”noi avem o serie de neconcordanțe cu realitatea”.

”În primul rând, noi am intrat mai târziu în acest val 4 față de țările occidentale, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte valuri, așa că nu putem compara ca și moment. În al doilea rând, acolo au fost luate și măsuri de lockdown, chiar limitate, dar au fost măsuri de a preîntâmpina circulația aceasta intensă și nu știu să se fi organizat nici în Italia, nici în Spania, manifestări din acestea cu populație foarte numeroasă, cu multe persoane nevaccinate, în contextul în care se știa că există circulația unei noi variante.

Modelul nostru de strategie de prevenire și pregătire a valului 4 practic nu a existat. Nici în ceea ce privește luarea măsurilor nici în ceea ce privește atingerea nivelului de 70% de populație vaccinată”, a explicat Dr. Doina Azoicăi pentru Ziare.com.

Epidemiologul a mai precizat că acum e deja târziu pentru un lockdown însă, acolo unde incidența este foarte mare, se impune limitarea anumitor activități.

Imunologul Ștefan Dascălu: ”Altă soluție decât un lockdown nu avem din păcate”

Imunologul Ștefan Dascălu, cercetător la Oxford, a explicat că vor mai fi valuri de infectări cu SARS-CoV-2 însă va trebui să ne pregătim de acum înainte.

”Valuri vor mai fi, până la valul 10 și până la valul 20. Este o infecție sezonieră și nu reprezintă nicio prezicere paranormală. Vedem că respectă un tipar ca în majoritatea infecțiilor respiratorii.

Și după acest val 4 pe care îl avem în România și pe care îl vom trece, însă cum îl vom trece este cu totul altă poveste, pentru că vedem că nu facem față numărului mare de infecții, dar după acest val cu siguranță va mai urma încă unul în care să sperăm că vom fi mai bine pregătiți decât față de acesta, chit că aveam la dispoziție vaccinuri care reușesc să prevină formele severe ale bolii, chit că aveam și cunoștința că va mai veni un val din acesta și nu au fost luate măsurile epidemiologice și sanitare necesare pentru a pregăti sistemul nostru spitalicesc față de acest val”, a explicat cercetătorul Ștefan Dascălu.

Ce mai putem face acum?

Potrivit imunologului, ”singura măsură fezabilă în momentul de față, care trebuia implementată mai devreme, ar fi o stare generală de carantină în România, un lockdown. Altă soluție, din păcate, nu avem pentru că nu am făcut ceea ce trebuie la momentul potrivit și nici nu am reușit să creștem rata de acoperire vaccinală în rândul populației”.

Cât ne ajută carantina de noapte

”Referitor la carantinarea de noapte, putem spune că este o măsură care descurajează adunări de oameni în cluburi sau în cadrul altor evenimente cu multe persoane, însă nu cred că este o măsură care va avea un impact real asupra gestionării pandemiei.

Cumva este bine de făcut și distincția între o persoană vaccinată și una nevaccinată în acest context, însă cu siguranță este impusă și carantinarea și restricționarea, iarăși din nefericire pentru noi toți, a libertăților de circulație și de întâlnire cu alte persoane pentru că iată, sistemul nostru de sănătate are o presiune enormă în momentul de față și s-a ajuns iarăși în situația în care mor oameni în așteptarea eliberării unui pat la ATI”, a mai spus expertul.

Italia ridică restricțiile și redeschide cluburile

După ce săptămâni întregi a ținut primul loc în lume la numărul de infectări, la începutul pandemiei, acum, Italia afișează o viață aproape de normalitate. Și asta după ce țara a atins ținta de vaccinare anti-COVID-19 cu schema completă a 80% din populaţia cu vârsta peste 12 ani, conform datelor oficiale prezentate duminică, reuşind îndeplinirea unui obiectiv pe care Roma l-a stabilit drept punct critic de siguranţă, conform Agerpres.

Astfel, autoritățile italiene au anunțat că de luni, 11 octombrie, ridică restricţiile de participare pentru centrele culturale inclusiv cinematografe, teatre şi săli de concert, care vor putea din nou să funcționeze la 100% din capacitate.

Ca o condiție prealabilă, vizitatorii trebuie să furnizeze dovada că au fost vaccinați împotriva COVID-19, şi-au revenit după boală sau trebuie să prezinte un rezultat negativ la testul pentru coronavirus, a decis joi seara cabinetul de miniştri.

În plus, regiunile în cauză trebuie clasificate drept aşa numite "zone albe", ceea ce indică un nivel scăzut de infectări.

Muzeele din zonele albe funcţionează deja la capacitate maximă.

De asemenea, cluburile de noapte pot funcţiona la 50% din capacitate în spaţiile închise şi la 75% în spaţiile exterioare.

Nu se opresc aici

Cu toate acestea, atingerea obiectivului de 80% nu este suficient, spun responsabilii cu sănătatea publică din această țară „Va trebui să continuăm să atingem alte praguri: fie procente peste 80%, în cazul în care continuăm să ne abţinem de la vaccinarea copiilor cu vârsta sub 12 ani, fie 80% din întreaga populaţie, inclusiv copiii de la 5 la 12 ani”, declarat Guido Rasi, fost director al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi actual consilier al lui Figliuolo.

Limita de prezenţă pe stadioanele sportive va fi ridicată la 75% pentru evenimente în aer liber şi la 60% în interior.

Cum a ajuns Portugalia liderul vaccinării anti-COVID pe plan mondial

La începutul lunii octombrie, Portugalia a dizolvat celula special creată în noiembrie 2020 pentru coordonarea vaccinării. Şeful ei, ofiţerul naval Henrique Gouveia e Melo, a spus că a venit momentul “să se întoarcă în anonimat”. Cu 85% din populaţie vaccinată complet, Portugalia a devenit unul dintre liderii lumii când ne referim la imunizare. De altfel, Portugalia se numără printre cele mai vaccinate țări din lume și asta în numai 8 luni de când totul părea să se prăbușească sub povara infectărilor cu SARS-CoV-2. Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo a spus însă că a existat o cheie a succesului său: „Să nu amestece politica”, arată nytimes.com.

Campania de vaccinare s-a realizat în stil militar

Câțiva români care locuiesc în Portugalia au povestit pentru știrileprotv.ro că vaccinarea masivă a început din luna februarie. ”În primul rând există o bază de date foarte clară a celor care sunt înscrişi în sistemul de sănătate şi acolo avem datele personale, am fost programaţi de personalul administrativ din sistemul de sănătate şi s-au trimis mesaje tuturor cu ora şi locul de prezentare pentru vaccin”, a explicat Lena Covasan, profesor de limba română în Portugalia, pentru ProTV.

“Nimeni nu a dat vouchere, nimeni nu a făcut loterie aici în Portugalia, aici lumea este destul de conştientă că cu cât ne vaccinam mai mulţi cu atât o să se termine mai repede, nu vreau să vorbesc rău despre România, pentru că familia mea este acolo, dar da, este o chestie de mentalitate”, a explicat Dana Daniela Fatu, muncitor în Portugalia.

Cu un procent asemănător de persoane vaccinate se află şi Spania, Danemarca, Malta şi Islanda. În aceste ţări o parte din restricţii au fost deja ridicate.

Danemarca pare să fi învins Covid-19 pentru moment. Iată cum a reușit

Pe 10 septembrie, autoritățile daneze au ridicat toate restricțiile de pandemie și au declarat că boala Covid-19 nu mai este o „amenințare critică” în țară. Ratele de vaccinare sunt ridicate - 86 % din toți cetățenii eligibili cu vârste începând de la 12 ani au primit cel puțin o doză, iar 95 % din persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt complet vaccinate.

Cum a învins Danemarca, cu cei 5,8 milioane de oameni ai săi, pandemia covid-19? Încrederea contează

Un studiu făcut în cadrul celui mai mare proiect de cercetare comportamentală COVID (HOPE) a relevat faptul că danezii au mare încredere în autoritățile sanitare din țara lor, iar acest lucru a avut un rol crucial în succesul luptei cu pandemia. Această încredere a încurajat ratele mari de vaccinare și implementarea cu succes a politicilor cheie cum ar fi testarea în masă și pașapoartele verzi, conform washingtonpost.

Michael Bang Petersen profesor la Departamentul de Științe Politice de la Universitatea Aarhus investigatorul principal al proiectului HOPE și consilier al guvernului danez cu privire la aspectele comportamentale ale gestionării crizei COVID-19 și Alexander Bor, cercetător postdoctoral la Departamentul de Științe Politice de la Universitatea Aarhus și membru al proiectului HOPE, spun că, tocmai lipsa de încredere în autorități a dus în multe țări la refuzul în masă al oamenilor de a face vaccinul anti-COVID.

Însă această încredere trebuie să fie de ambele sensuri. Specialiștii spun că și autoritățile trebuie să aibă încredere că cetățenii pot rezista la vești proaste și pot lua decizii responsabile.

Au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson & Johnson din cauza reacțiilor adverse

Autoritățile daneze au fost - după un început lent - sincere cu privire la severitatea și incertitudinile crizei. Specialiștii au fost sinceri cu privire la potențialele efecte secundare ale unor vaccinuri și în martie au luat decizia de a suspenda utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza efectelor secundare.

Apoi au întrerupt și vaccinarea cu serul de la Johnson & Johnson din programul de vaccinare publică, donând 3 milioane de vaccinuri de rezervă țărilor în curs de dezvoltare. Acest lucru a determinat o întârziere în implementarea altfel eficientă a vaccinului timp de câteva săptămâni.

Între timp, o parte esențială a soluției pentru a menține virusul sub control a fost testarea în masă. În primăvara anului 2021, Danemarca a efectuat 4 milioane de teste (75 la 100 de cetățeni) pe săptămână. Și autoritățile daneze au promovat respectarea testelor și a altor linii directoare COVID-19 ca o obligație morală, ca lucru corect de făcut unul pentru celălalt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#pandemie, #ridicare restrictii italia, #romania lockdown, #ridicare restrictii portugalia, #incredere autoritati , #covid