Cum pot obtine cadrele medicale cei 500 de euro promisi: Explicatii de la Ministerul Fondurilor Europene

Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 15:16
5528 citiri
Cum pot obtine cadrele medicale cei 500 de euro promisi: Explicatii de la Ministerul Fondurilor Europene
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Fondurilor Europene a transmis, miercuri, clarificari prinvind acordarea stimulentelor pentru cadrele medicale.

Institutia transmite ca acest stimulent acordat medicilor, personalului medico-sanitar si paramedical, inclusiv personalului auxiliar implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19 va fi platit initial din fondul de salarii al unitatii sanitare angajatoare.

Apoi, acesta va fi decontat din fonduri europene, conform unui document transmis de ministrul Marcel Bolos managerilor unitatilor spitalicesti.

Institutia aminteste ca stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10%, dar nu va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V "Contributii sociale obligatorii", din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform ministrului Marcel Bolos, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie sa indeplineasca unele conditii, precum:

- Sa fie platit de unitatea sanitara angajatoare din fonduri de salarii odata cu acordarea drepturilor salariale, inainte sa fie decontat din fonduri europene;

- Personalul care beneficiaza de aceste drepturi sa fie numit prin decizie a conducatorului unitatii sanitare angajatoare, din care sa reiasa ca este implicat direct in transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea, tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19;

- Unitatea angajatoare sa faca parte din reteaua sanitara COVID, stabilita conform reglementarilor legale in vigoare.

- Stimulentul de risc medical se acorda o singura data, la acordarea drepturilor salariale in perioada declararii starii de urgenta, incepand cu drepturile salariale aferente lunii aprilie 2020 si are un cuantum fix de 2.500 lei brut/luna/persoana, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical.

- Daca perioada de urgenta se prelungeste, personalul medical vizat va beneficia de drepturile legale privind stimulentul medical pe intreaga perioada a starii de urgenta.

Ministerul puncteaza ca plata se va face prin transferuri din bugetul fondului national unic de sanatate sau, dupa caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite.

In cazul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, stimulentul de risc medical se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, de la titlul I "Cheltuieli de personal".

Pentru unitatile sanitare din cadrul ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, sumele necesare acordarii stimulentului se asigura prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI "Transferuri intre unitati ale administratiei publice", prin bugetele ordonatorilor principali de credite.

Documentul integral poate fi consultat AICI

Acordarea stimulentului de risc medical face parte din pachetul de masuri cu finantare europeana luate de Guvernul Romaniei pentru a combate pandemia COVID-19.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#stimulent medici, #stimulent medici Minister Fonduri, #stimulent medici fonduri europene , #medici
Comentarii