Cum supravietuim caniculei care a lovit Romania. Efectele sanatoase ale unei simple doze de iaurt

Marti, 13 Iulie 2021, ora 03:16
5201 citiri
Cum supravietuim caniculei care a lovit Romania. Efectele sanatoase ale unei simple doze de iaurt
Medicii spun ca trebuie luate masuri/ FOTO Unsplash

Mercurul din termometre urca in aceste zile pana la 39 de grade Celsius la umbra, motiv pentru care medicii atrag atentia ca e nevoie de prudenta cand vine vorba de vremea calduroasa de afara.

Specialistii spun ca trebuie luate o serie de masuri atat la locul de munca, cat si in momentele in care iesim din case iar soarele este foarte puternic.

Conditii la locul de munca

In cazul angajatorilor, acestia sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor pe temperaturi ridicate, prin reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri, conform legislatiei Ministerului Muncii.

Angajatorii care nu respecta prevederile legii risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

Lichide multe, fructe si legume

In ceea ce priveste populatia generala, se recomanda evitarea, pe cat posibil, a expunerii prelungite la soare intre orele 11.00 - 18.00. Totodata, specialistii sustin ca in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 - 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute, arata medicii.

De asemenea, este necesar sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

"Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice", afirma specialistii.

Ce imbracaminte e indicata

Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

"Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise", arata specialistii.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Praful saharian vine peste România. Zilele în care este așteptat valul de aer încărcat cu particule
Praful saharian vine peste România. Zilele în care este așteptat valul de aer încărcat cu particule
ANM anunţă că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României marţi, 23 aprilie şi în prima partea zilei de miercuri, 24 aprilie. Depunerile de praf vor putea fi...
#canicula, #val de caldura, #romania fierbe, #caldura, #temperaturi, #meteo, #prognoza meteo , #prognoza meteo