Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură starea de sănătate. Topul afecțiunilor care pot fi exacerbate de vremea rea

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 22:30
3831 citiri
Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură starea de sănătate. Topul afecțiunilor care pot fi exacerbate de vremea rea
Vremea va fi foarte rece în majoritatea regiunilor FOTO Pixabay

Schimbările bruște de temperatură pot constitui un adevărat pericol pentru sănătate, atrag atenţia specialiştii, făcând referire la oscilaţiile de temperatură din aceste zile.

Asta după ce meteorologii au anunţat vreme capricioasă, marcată de intensificări de vânt în majoritatea regiunilor, dar şi de temperaturi care vor fi chiar cu 10 grade mai mici decât cele cu care ne-am obișnuit.

Precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi variaţiile meteorologice pot influenţa într-un mod negativ populaţia, declanşând dureri de cap, migrene, tulburări de echilibru şi chiar apatie, avertizează specialiștii.

Ce categorii de persoane sunt afectate

De asemenea, în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, situaţia se poate înrăutăţi, în sensul că acestea vor avea pulsul crescut, ceea ce duce deseori la agravarea tahicardiei.

Şi depresivii pot fi afectaţi de oscilaţia de temperatură, mai ales că pot întâmpina probleme de concentrare şi insomnii, dat fiind faptul că organismul lor trece printr-o adevărată provocare în a-şi menţine ritmul de odihnă şi capacitatea de contrare.

Nu în ultimul rând, persoanele cu alergii sunt expuse în această perioadă la atacurile bacteriilor şi virusurilor.

Alimentația echilibrată este esențială

„Alimentaţia echilibrată din punct de vedere nutriţional este o condiţie pentru o imunitate bună, pentru o rezistenţă generală a organismului bună. Tot alimentaţia sănătoasă este cea care ne ajută să trecem cu uşurinţă peste aceste perioade cu variaţii climatice mari, care sunt foarte solicitante. Şi nu numai pentru copiii mici ci şi pentru noi, adulţii, care ne resimţim de pe urma variaţiilor de temperatură”, a explicat medicul Corina Zugravu, făcând referire la schimbul brusc de temperatură.

Conform acesteia, este esențial consumul de fructe şi legume, dar şi hidratarea. Orele de somn, cel puţin opt pe noapte, sunt foarte importante, la fel cum şi hainele adecvate temperaturilor oscilante de afară trebuie alese cu grijă.

Virozele vor afecta și copiii și adulții

Temperaturile scăzute pot favoriza apariția virozelor, mai ales că elevii au început școala în format fizic, în colectivități. În aceste condiții, medicii de familie susțin că variațiile de temperatură cresc semnificativ riscul de îmbolnăvire cu infecții respiratorii.

„De obicei, în contextul schimbărilor bruște de temperatură, multe dintre aceste viroze sau bacterii care trăiesc în nas și respectiv în căile aeriene superioare, dezvoltă la nivel local niște modificări - adică nu mai dormitează - care permit dezvoltarea unei boli cu unul dintre virusurile sau bacteriile care în condițiile normale de temperatură nu s-ar fi activat“, a explicat un medic de familie pentru Ziare.com.

„Ideal ar fi să evităm aglomerațiile, pe cât posibil”, a completat medicul de familie.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Meteorologii au atras atenția că în aceste zile vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, iar vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor. La munte, vântul va sufla tare.

Concret, maximele se vor situa în jurul valorilor de 15 - 17 grade Celsius, iar soarele se va arăta mai mult trecător. De asemenea, sunt anunțate ploi slabe și nu este exclus ca pe crestele Carpaților Orientali să ningă.

În Capitală, temperaturile se mențin scăzute pentru data din calendar, norii persistă, iar maxima zilei nu va depăși 17 grade Celsius. La noapte, temperatura minimă va fi de 8 grade Celsius.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În Arad se dă drumul la căldură. Decizia autorităților vine după anunțul că temperaturile coboară aproape de zero grade Celsius
În Arad se dă drumul la căldură. Decizia autorităților vine după anunțul că temperaturile coboară aproape de zero grade Celsius
Furnizarea energiei termice în locuinţele din oraşul Arad va fi reluată de CET Hidrocarburi, la două săptămâni de la oprire, din cauza temperaturilor scăzute anunţate pentru următoarele...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vreme rece, #vreme foarte rece, #vant, #temperaturi scazute , #stiri sociale