Cum ne-a umflat ENEL facturile la curent si ce spune Ponta despre recuperarea banilor (Video)

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 13:4211504 citiri
Cum ne-a umflat ENEL facturile la curent si ce spune Ponta despre recuperarea banilor (Video)
Foto: Arhiva

Furnizorul de energie ENEL Muntenia este acuzat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ca a incarcat in mod nejustificat facturile la curent ale locuitorilor din sudul tarii.

Astfel, consumatorii s-au ales cu facturi mai mari, dupa ce compania ar fi taxat dublu certificatele verzi, se arata intr-un comunicat al DNA.

Premierul Victor Ponta sustine ca romanii si-ar putea recupera banii de abia in urma unei sentinte judecatoresti definitive, in timp ce vicepremierul Liviu Dragnea spera ca ancheta sa se extinda si in alte zone.

In acest dosar sunt urmarite penal trei persoane, care au fost retinute joi pentru 24 de ore. Este vorba despre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Sorin Dumbraveanu, directorul ENEL Florin Gugu, precum si Gheorghe Ciubotaru, proprietar al Electroalfa International.

Cei trei inculpati din dosar sunt acuzati de luare si dare de mita, precum si de complicitate la luare de mita. Acestia vor fi prezentati in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Vicepresedinte ANRE, retinut de DNA - care sunt acuzatiile (Video)

Cum au "umblat" ENEL si ANRE la facturi

Procurorii anticoruptie sustin ca acestia au lucrat impreuna pentru a modifica mecanismul prin care se formeaza pretul final al facturilor la curent, afectand sute de mii de consumatori.

DNA a explicat ca ANRE a descoperit, in anul 2012, ca ENEL a aplicat o taxare dubla a certificatele verzi. Astfel, compania ar fi trebuit sa fie sanctionata cu reducerea tarifelor cu 6%, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, in urma unei intelegeri dintre Dumbraveanu si Gugu.

Cei doi au ajuns la acordul ca sanctiunea sa fie de doar 1,3%, ENEL castigand astfel 2,5 milioane de euro. In schimbul acestui servicu, ENEL trebuia sa acorde doua contracte de peste 90.000 de euro firmei Electroalfa International, cu care seful ANRE avea anumite legaturi.

Mai exact, Ciubotari Gheorghe, asociat la firma Electroalfa International, este un apropiat al lui Dumbrava. Ziarul Botoseneanul a relatat ca Ciubotaru, cel care controleaza grupul Electroalfa, este cel mai bogat om de afaceri din Botosani, singurul din Top 300 Capital. Averea sa este estimata la 22 de milioane de euro.

Colaborarea continua in defavoarea consumatorilor

Aceasta colaborare nu se opreste aici, cei doi continuand sa isi ofere reciproc avantaje, care erau atat in defavoarea statului, cat si in defavoarea consumatorilor, care au platit nejustificat facturi mai mari la energie.

Referitor la aceasta frauda, premierul Victor Ponta a precizat vineri ca oamenii pagubiti si-ar putea recupera banii abia dupa ce dosarul ajunge in instanta si se lamureste situatia din punct de vedere legal.

"Ma bucur foarte mult ca institutiile statului isi fac datoria, constata acolo unde se incalca legea si, pe baza constatarilor parchetului si ale justitiei, putem sa luam masuri", a spus Ponta.

De asemenea, premierul a fost rugat sa comenteze faptul ca l-a laudat recent pe proprietarul Electroalfa International, Gheorghe Ciubotaru, el afirmand: "Eu laud pe foarte multa lume atunci cand cineva face lucruri bune. Daca face lucruri rele, el e sanctionat. Eu am laudat vreo 20 de milioane de romani. Sper ca nu vreti sa ma opresc din acest obicei, altfel bun".

La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea a mentionat vineri ca ancheta procurorilor DNA este una extrem de importanta si ca spera sa se extinda si in alte domenii, cum ar fi cel al gazelor.

"Eu sper ca aici ancheta sa mearga in profunzime, pentru ca discutam de facturile pe care le platim si noi, ca si consumatori casnici, discutam si de facturile pe care le platesc consumatorii din industrie si sper ca acolo lucrurile sa se limpezeasca.

Din punctul meu de vedere, este o ancheta extrem de importanta care se desfasoara in domeniul energiei. Poate se poate extinde si in alte domenii, nu stiu, poate in domeniul gazelor", a sugerat vicepremierul.

Ponta si Dragnea, vizita la Electroalfa

Victor Ponta si Liviu Dragnea au mers intr-o vizita la Elecroafla din Botosani, pe 16 mai, unde s-au intalnit cu omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, care este si presedinte al Consiliului de Administratie al Electroalfa. Impreuna au facut un tur al Centrului de Excelenta Electroalfa, Ciubotaru explicandu-i prim-ministrului in ce consta investitia de la Botosani.

Dupa vizitarea centrului, premierul a avut o scurta intalnire si cu angajatii Electroalfa, urandu-le profit cat mai mare.

"Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti, ca in felul acesta nu va mai taxam deloc de la 1 iulie, ca reducerea contributiilor de asigurari sociale, pentru un angajator important ca dvs., se va simti in buget mai mult decat pentru cei care au foarte putini angajati", a spus Ponta.

La finalul vizitei, Victor Ponta a semnat in cartea de onoare a companiei Electroalfa si a primit din partea lui Gheorghe Ciubotaru un tablou.

ENEL nu comenteaza

Reprezentantii ENEL au precizat, intr-un comunicat remis vineri Ziare.com, ca verifica in acest moment datele anchetei facute publice de DNA si ca vor colabora cu autoritatile pentru clarificarea situatiei.

"Verificam datele continute de comunicatul de presa publicat de DNA. Colaboram cu autoritatile pentru a clarifica situatia si, avand in vedere stadiul investigatiei, nu putem oferi alte informatii in acest moment", se arata in document.

D.T.