Cum ne apărăm de țânțarii purtători de virusul West Nile. Persoanele cu risc să dezvolte meningoencefalită, o boală ce poate fi mortală

Marti, 27 Iulie 2021, ora 06:05
3494 citiri
Cum ne apărăm de țânțarii purtători de virusul West Nile. Persoanele cu risc să dezvolte meningoencefalită, o boală ce poate fi mortală
Țânțarii purtători de West Nile au fost identificați în două parcuri din Capitală/ FOTO Pixabay

Canicula poate favoriza răspândirea țânțarilor purtători de virusul West Nile, depistați deja în două parcuri din Capitală. Primăria Capitalei intensifică însă tratamentele împotriva țânțarilor și este în permanentă legătură cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București pentru posibile cazuri de îmbolnăvire. Nu au existat însă astfel de situații, arată oficiali din Primăria Capitalei pentru Ziare.com.

"Se aplică de două ori mai multe tratamente decât anul trecut, unele vor fi tratamente specifice, acolo unde au fost identificați țânțarii purtători de West Nile. Direcția de Sănătate Publică ne anunță în timp real dacă se întâmplă ceva însă totul e sub control. Anul trecut nu au existat cazuri de infecție cu virusul West Nile pentru că lumea nu a ieșit în parc. Vor fi aplicate tratamente intensificate cât va fi necesar", au explicat sursele citate.

Din cei care se infectează doar foarte puțini fac boala

Medicii afirmă că deși au fost identificați țânțari purtători de West Nile, la spitalele de boli infecțioase nu au ajuns pacienți care să prezinte suspiciuni.

"Institutul Cantacuzino pune capcane și studiază acești țânțari astfel încât să vadă dacă sunt infectați. Din cei care se infectează doar foarte puțini fac boala. În cele mai multe cazuri infecția este asimptomatică iar boala apare la cei în vârstă, cu comorbidități. Anul acesta se colectează foarte serios țânțari din diferite locuri. De obicei, infecția se găsește la păsări, la animale, caii mai pot fi infectați, însă cele care transmit virusul sunt păsările călătoare", a explicat pentru Ziare.com profesorul Emanoil Ceaușu, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală.

90% din cei mușcați nu au niciun simptom

Potrivit medicului, peste 90% din cei mușcați de țânțari purtători de West Nile nu au niciun semn. Infecția trece, apar anticorpi și lucrurile intră în normal.

"Persoanele mai tinere fac un sindrom febril, se simt obosite sau letargice. Pe de altă parte, persoanele cu un sistem imunitar mai scăzut, persoanele în vârstă în mod special, pot să aibă, în unele cazuri, și erupții și pot dezvolta encefalită. Aici e partea gravă a acestei infecții. Dacă e afectat și meningele atunci se dezvoltă meningoencefalită cu West Nile. Însă pentru asta e nevoie de o infectare masivă în populație. În condițiile în care peste 90% nu au niciun semn de boală înseamnă că trebuie să fie foarte mulți infectați ca o parte să dezvolte aceste forme clinice de boală", a completat medicul infecționist.

Căldurile și umiditatea favorizează răspândirea țânțarilor, arată specialiștii.

"Au nevoie de bălți, de recipiente de plastic în care să se dezvolte larvele. De pildă, țânțarul tigru a fost introdus în țară cu ani în urmă prin anvelopele uzate", a punctat profesorul Ceaușu.

Cum recunoaștem virusul

Potrivit medicilor, chiar dacă 90% din persoanele infectate nu prezintă simptome, în cazul în care acestea apar printre ele se numără febra ridicată și durerile puternice de cap, astfel că persoanele respective trebuie să meargă de urgență la cel mai apropiat cabinet medical.

În cazurile severe, apar și simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Ce măsuri de protecție trebuie luate

Însă, deși susțin că populația nu trebuie să se alarmeze, medicii susțin că ar fi de preferat ca în zilele rămase din lunile iulie și august, persoanele care ajung în parcuri să folosească soluții antițânțari, pe care să le aplice pe piele, pentru o mai mare siguranță. „E bine, totuși, să fie precauți când merg în parcuri sau în zone de munte, să ia și îmbrăcăminte adecvată”, a completat profesorul Ceaușu.

Ca măsuri de protecţie, se recomandă evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată, cum ar fi parcuri, păduri, ape stătătoare, utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari. De asemenea, se recomandă montarea de plase de protecţie împotriva ţânţarilor, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.

Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
#tantari, #west nile, #tantari West Nile, #purtatori, #parcuri, #medici, #emanoil ceausu , #stiri sociale