Cum a casunat ministrul Muncii pe o indragita prezentatoare TV

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 19:53
13876 citiri
Cum a casunat ministrul Muncii pe o indragita prezentatoare TV

Asa cum prezinta problema dna Olguta Vasilescu, mamele care incaseaza indemnizatii foarte mari pentru cresterea copilului sunt niste hraparete, rapace, nesatule, dornice sa inhate de la stat cat mai multi bani nemeritati si chiar picati din cer:

"Nimeni din Romania nu contribuie vreodata pentru indemnizatia de crestere a copilului. Este o forma a statului de a ajuta familiile sa-si creasca acesti copii in perioada in care nu lucreaza. Deci nu avem ce sa vorbim de principiul contributivitatii...".

Ce spui, Franz? Daca n-avem ce sa vorbim despre contributivitate, atunci despre ce vorbim? Aduce dna Olguta bani de acasa, ca sa-i imparta mamelor cu pricina? Ii ploua statului cu bani din cer? A gasit cumva statul o comoara, de unde ia si plateste cum vrea el?

Nu, doamna ministru, toate fondurile statului provin numai din banii nostri, cu singura deosebire ca uneori sunt etichetati "contributii", iar alteori "taxe si impozite". In ambele cazuri, ne numim contribuabili, iar statul ii incaseaza de la noi ca sa-si indeplineasca obligatiile sale, tot catre noi, conform legii.

Obligatii sunt multe, incepand cu drepturile fiecarui cetatean, cu protectia si siguranta lui, cu sustinerea aparatului administrativ si, pana la urma, toate indemnizatiile prevazute de lege.

Fireste ca platile direct de la buget se fac dupa alte reguli decat cele privind asigurarile sociale, de sanatate sau somaj. Regulile sunt diferite, dar fondul acelasi: noi platim, statul incaseaza si apoi finanteaza tot ce avem nevoie: scolile, armata, politia, toate celelalte, inclusiv indemnizatia pentru mamici.

Mamicile au platit un impozit de 16%, dupa venitul fiecareia. Una care incaseaza 1.000 lei pe luna plateste lunar 160 lei, alta care primeste 10.000 plateste 1.600, iar a treia retribuita cu 100.000 plateste 16.000 lunar.

Statul incaseaza banii cu ghiotura si nu cunoaste limite, oricat de mare ar fi venitul contribuabilului.

Dar, cand plateste, vrea sa plafoneze. Vi se pare echitabil? N-a fost revoltator cand statul incasa - sa zicem - 160.000 lei de la cineva cu un venit de 1.000.000 lei, dar i se pare inechitabil, atunci cand trebuie sa plateasca in aceeasi proportie un drept.

Desigur ca, atunci cand va referiti la echitate, faceti trimitere la etica si la morala. Este oare etic si moral sa-i oferi cuiva un drept si sa i-l retragi netam-nesam, schimband regulile jocului, in timpul meciului?

Nu m-as grabi sa raspund la intrebare si prefer sa citez din clasici. Iata cum gandea filosoful francez Le Bruyere, inca din secolul al XVII: "nimic nu e moral daca loveste in onoarea, cinstea, averea sau dreptul cuiva".

Simtindu-se lovita in dreptul ei, o cunoscuta prezentatoare TV vi s-a adresat nu numai respectuos, dar si cu multa afectiune, ca de la femeie la femeie, poate chiar ca de la mama la mama, cu apelativul "draga Olguta", care am impresia ca v-a deranjat.

Numai asa imi explic reactia aroganta venita pe reteaua de socializare, cu ingerinte acolo unde nu-i este nimanui permis sa se amestece, si cu atat mai putin unui demnitar al statului: ati facut public venitul confidential (se pare ca inexact de altfel) pe care prezentatoarea il incaseaza de la postul TV unde lucreaza.

Si l-ati facut public, intr-un stil comunistoid, parca anume ca sa starniti mania proletara a celor care nu suporta succesul altora si sufera cand se simt incapabili sa depaseasca propria stacheta.

N-o cunosc pe prezentatoarea in cauza, nici n-am prea urmarit programele dumneaei, dar gasesc justificata reactia, fata de amestecul dvs in treburile ei private:

"Mi se pare urat faptul ca si-a permis sa ma ia pe mine in colimator, in conditiile in care eu lucrez in mediul privat, cinstit si imi platesc impozite. Eu stiu ca, indiferent de joc, regulile nu se schimba din mers".

Stiti cum este interpretata initiativa Guvernului de a lovi interesele mamelor care realizeaza venituri importante? O spune fara ocol un alt prezentator TV, Madalin Ionescu, care isi apara astfel colega: "Ordonanta care plafoneaza indemnizatia de crestere a copilului a iesit din pizma! (...) Din pizma unor politicieni fata de cei care realizeaza venituri medii si mari in mod legal! Din pizma unor politicieni care nu isi pot declara averile reale".

Nutresc aceeasi senzatie. Politicienii imbuibati care si-au dublat salariile, si-au triplat indemnizatiile, si-au facut pensii speciale si alte drepturi exorbitante, toate fara sa astepte esalonarea pe patru ani, asa cum asteapta omul de rand, nu s-au gandit nicio clipa la etica si morala cand a fost vorba de ei insisi. Cand vine vorba de mame, isi aduc brusc aminte de echitate. Halal, doamna ministru!

Nu stiu daca sunteti la curent cu un proverb latin: Quod licet Jovis, non licet bovis. Oare nu s-a schimbat nimic in doua mii de ani?

= = = = = = = =

NB: "Quod licet Jovis, non licet bovis" l-as traduce astfel: "ceea ce ii este permis Zeului nu-i este permis boului".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Olguta indemnizatie crestere copil, #indemnizatie crestere copil plafonare , #indemnizatie mame