Cum a balansat natalitatea catre femeile salariate si instruite

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 13:15
3688 citiri
Cum a balansat natalitatea catre femeile salariate si instruite
Foto: cursdeguvernare.ro

Nu doar Romania, ci intreaga Europa se confrunta cu probleme demografice grave si perspective sumbre.

O problema care in 15-20 de ani va pune in dificultate atat piata muncii - ca mana de lucru, cat si bugetele de sanatate si de pensii - sprijinite tot mai costisitor de la bugetul de stat.

Cu toate acestea, perspectivele - care ar trebui sa preocupe pe guvernantii care vad pe termen mediu si lung - lipsesc din politicile publice. Putinele masuri care se iau au conotatii mai degraba de sprijin social decat de politica strategica, atunci cand nu sunt pur si simplu electorale. Si rareori sunt insotite de studii de impact si de o analiza stiintifica.

Context si redresare a numarului de nascuti la femeile salariate

Indemnizatia de crestere a copilului a revenit de la 1 octombrie 2012 la nivelul de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Este un bun prilej de a examina ce efecte a avut pana acum aceasta masura de stimulare a natalitatii la femeile care au venituri supuse impozitului (femeile salariate, in cea mai mare parte).

Datele statistice disponibile asupra nascutilor adusi pe lume de femei salariate si asupra caracteristicilor demografice si socio-economice ale acestor femei sunt putine si analiza este afectata/limitata. Putem insa recurge la o abordare indirecta pentru a mari aria de cunoastere si a ajunge la constatari pertinente.

Se poate afirma cu temei ca introducerea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului, in primavara anului 2003, a fost o masura cu efecte benefice asupra natalitatii, cel mai important dintre acestea fiind stoparea scaderii fenomenului.

Va trebui sa urmarim evolutia numarului de nascuti incepand cu mijlocul anilor 1990 pentru a putea identifica schimbarile survenite dupa introducerea masurii si curbele din figura 1 ne ofera acest cadru de referinta.

Numarul nascutilor a manifestat o anumita stabilitate in a doua jumatate a anilor 1990, in jurul a 235 de mii pe an1, dar aceasta perioada de stabilitate pare a fi fost doar un interval de reflectie si reevaluare a planurilor tinerelor cupluri asupra copilului si dimensiunii familiei, dupa reculul rapid si masiv al natalitatii din anii 1990-1993.

Tendinta de scadere revine dupa anul 2000, dar este stopata incepand cu anul 2003 printr-un reviriment semnificativ al nascutilor proveniti de la femeile salariate, reviriment mai important ca marime decat reculul inregistrat la nascutii adusi pe lume de femeile nesalariate dupa anul 2000.

La nivelul intregii perioade 2003-2009 progresul numarului de nascuti ai femeilor salariate a fost de 30 de mii, suficient de mare pentru a compensa si depasi (cu 12 mii) reculul ferm de la femeile nesalariate. Odata cu adancirea crizei economice si deteriorarea generala a contextului economic si social, continuarii reducerii numarului de nascuti ai femeilor nesalariate i se asociaza si contractarea survenita la copiii adusi pe lume de femeile salariate.

Citeste mai multe despre Politici de crestere demografica: Cum a balansat natalitatea catre femeile salariate si instruite. Romania si politicile familiale europene pe cursdeguvernare.ro.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#femei salariate natalitate, #statistici natalitate Romania, #statistici femei Romania , #indemnizatie mame