Culesul strugurilor întârziat cu două săptămâni, în cea mai mare podgorie din România. Viticultorii, îngrijorați de prețurile ridicole de achiziție

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 22:30
13176 citiri
Culesul strugurilor întârziat cu două săptămâni, în cea mai mare podgorie din România. Viticultorii, îngrijorați de prețurile ridicole de achiziție
Strugurii încă nu sunt copți FOTO Radu Arbore

Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie din ţară, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu, aproape 80.000 de vrânceni.

Aici sunt cultivate în jur de 23.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din suprafaţa viticolă a României.

Județul e împărțit în trei podgorii mari, respectiv Panciu, Cotești și Odobești, unde viile au un potențial ridicat.

Cu toate acestea, la momentul actual viile sunt pustii, chiar dacă în anii din urmă culesul strugurilor era în toi în această perioadă a anului.

Viticultorii spun că din cauza verii capricioase, cu foarte multă ploaie, strugurii nu au apucat să se coacă bine, iar sezonul de cules este întârziat cu două săptămâni.

„Eu voi începe culesul pe 20 septembrie, cu aproape două săptămâni mai târziu decât de obicei. Strugurele nu a apucat încă să se coacă bine iar concentrația de zahăr este scăzută. Dar nu e nicio grabă, dacă nu vin ploile”, ne spune Valentin Copaci, viticultor care lucrează 9 hectare de vie.

La fel ca el sunt toti producătorii, foarte puțin încumetându-se să înceapă culesul în vii, fiind vorba în special de cei care vând strugurii către societățile de vinificație.

Viticultorul spune că se așteaptă la o recoltă bogată, cuprinsă între 12 și 14 tone la hectar, struguri pe care îi va vinifica, iar vinul rezultat îl va vinde la un preț superior.

„Am utilaje, am capacitate de stocare și îl fac vin. Dacă aș vinde struguri, faliment ar scrie pe fruntea mea. Prețurile de achiziție cu care ne încântă, ca să zic așa, marile societăți viticole sunt cuprinse între 0,80 de lei și 1,10 lei, ceea ce este extrem de puțin. Nici măcar nu îți acoperi lucrările cu banii aceștia”, spune Valentin Copaci.

Struguri vânduți pe gratis

Viticultorul este un caz fericit că dispune acasă de toate condiţiile pentru prelucrarea vinului şi păstrarea lui, dar marea majoritatea a viticultorilor se mulţumesc să-şi vândă strugurii și la prețurile acelea mici.

“Nu este mare lucru câştigul. Noroc că am avut câteva rânduri cu struguri de masă şi i-am vândut de acasă sau la marginea drumului, cu un preţ mai bun. Dar la cât oferă procesatorii, un leu/kg, de abia ne acoperim cheltuielile, Nu am unde să păstrez vinul, că altfel nu mi-aș bate joc de munca de peste an”, spune Vasile Militaru, podgorean din zona Panciu.

Viticultorii vrânceni îi acuză pe marii procesatori că s-au înţeles asupra sumei umilitoare propuse pentru achiziţia strugurilor, deşi preţul vinului a crescut.

Ei spun asta pentru cele mai importante firme care cumpără struguri oferă același preț.

“Cum poate să crească vinul la cramă şi în acelaşi timp preţul strugurilor să scadă, eu asta nu pot să o pricep. Se vrea distrugerea întregului sector”, ne mai spune fermierul.

Viticultorii spun că acest preț era și acum 20 de ani și fără capitalizare, adică oamenii să fie ajutați să-și construiască propriile crame de procesare, sectorul va intra în colaps. Cel puțin în Vrancea, județ cu particularitate față de alte zone, pentru că sunt 18.000 de proprietari de vii.

În plus, prima de comercializare promisă de stat, în valoare de 200 de euro/tona de struguri, votată de Parlament, a fost amânată până în anul 2022.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#struguri, #viticultura, #recolta, #Vrancea , #stiri sociale