Cu cata gratie rateaza Romania cele 3 spitale regionale. Putem pierde 150 de milioane de euro

Luni, 05 Martie 2018, ora 21:26
6585 citiri
Cu cata gratie rateaza Romania cele 3 spitale regionale. Putem pierde 150 de milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

La 326 de milioane de euro se cifreaza fondurile europene alocate de UE investitiilor in sistemul de sanatate din Romania in actualul exercitiu financiar.

Insa aproape jumatate din acesti bani, 150 de milioane de euro, ar putea fi pierduti, intrucat in patru ani nu au fost realizate nici macar studiile de fezabilitate necesare celor trei spitale regionale propuse la Cluj, Craiova si Iasi.

Proiectele au fost aprobate in iulie 2015 si, conform graficului initial, constructia lor trebuia sa fie deja inceputa.

Intarzierile sunt atat de mari, incat au determinat-o pe Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, sa declare saptamana trecuta ca este foarte ingrijorata de situatie si ca este putin probabil ca lucrarile sa demareze macar in 2019.

Cele trei spitale trebuie receptionate pana in anul 2023, atunci cand este permisa ultima cerere de plata, aceasta fiind una dintre conditii stabilite la negocierea fondurilor europene.

Problemele, varianta oficiala

  • Romania nu avea o harta a nevoilor din sistemul medical, desi UE ceruse acest document de mai multi ani. Abia in 2016, in mandatul lui Vlad Voiculescu, a fost realizata harta.
  • Initial, consiliile judetene nu au alocat terenuri corespunzatoare.
  • Apoi, terenurile s-au dovedit prea mici: In august 2017, fostul ministru al Sanatatii Florian Bodog declara ca lucrurile "se misca foarte repede", au fost identificate terenurile necesare, se pregatesc documentele pentru transferul lor in proprietatea Ministerului Sanatatii. Noul termen avansat - in martie, finalizate studiile de fezabilitate, in aprilie, trimise la Comisiei proiectele.
  • Martie 2018 - Studiile nu sunt realizate, Comisia a fixat o noua data limita pentru depunerea lor - trimestrul III. Daca nu se respecta nici acest deadline, este foarte probabil ca se vor pierde cei 150 de milioane de euro. Sau spitalele vor fi realizate in graba, cu mari concesii facute la capitolul calitatea lucrarilor.

Citeste mai multe despre Cu cata gratie rateaza Romania cele 3 spitale regionale pe Curs de guvernare

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#spitale regionale fonduri europene, #bani pierduti spitale regionale , #spital