Operatii amanate la cel mai mare spital din regiunea Moldovei din cauza crizei de sange

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 14:09
1353 citiri
Operatii amanate la cel mai mare spital din regiunea Moldovei din cauza crizei de sange
Numarul donatorilor de sange a scazut FOTO Pixabay

Interventiile chirurgicale si ortopedice sunt amanate zilnic la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi din cauza crizei de sange, a declarat, miercuri, 7 iulie, purtatorul de cuvant al institutiei medicale, doctorul Diana Cimpoesu.

"Ca in fiecare vara, numarul donatorilor a scazut, in conditiile in care necesarul de sange este mare. Avem nevoie de sange pentru traumatisme. Ieri am avut un traumatism toracic sever care a necesitat interventie chirurgicala si transfuzie de sange si ulterior in Terapie Intensiva. Este nevoie de sange in Chirurgie, Ortopedie, Gastroenterologie, Hematologie, dar si in alte sectii. In aceasta situatie o parte dintre interventiile chirurgicale sunt amanate. Ma refer la operatii chirurgicale mari, cele pentru neoplazii (tumora - n.r.) care au nevoie de cateva unitati de sange si sunt amanate o zi, doua, trei, pana se gaseste o solutie", a declarat presei Diana Cimpoesu.

Potrivit acesteia, zilnic doi pacienti afla ca nu pot fi operati pentru ca le trebuie asigurata o minima cantitate de sange atat preoperator sau in timpul interventiilor chirurgicale.

"Se aduce sange din toate judetele Moldovei. Atunci cand au fost adusi pacienti din Mures sau din zona de Nord Vest s-a cerut sange si de acolo. Totusi, nu este suficient. Numarul de donatori ar trebui sa fie mai mare.

Apelul nostru este sa nu se uite ca exista oameni care au nevoie de sange, unii cu afectiuni severe acute care au o scadere importanta de hemoglobina, altii care pur si simplu in plina sanatate prezinta o hemoragie acuta traumatica sau nu, dar a carei viata poate fi pusa in pericol de lipsa sangelui.

Sunt situatii in care echipa din Chirurgie, ATI nu pot face nimic daca nu se transfuzeaza o cantitate de sange pentru pacientul. Iesenii, moldovenii, sunt invitati sa doneze. Cei din alte judete sa doneze la centrele cele mai apropiate, iar cei din Iasi la CRTS", a mai spus Diana Cimpoesu.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
#criza sange, #spital, #Iasi, #operatii, #amanate , #spital