Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Creștere masivă a numărului de persoane vaccinate cu prima doză. Momentul care i-a determinat pe români să se imunizeze

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 03:05
12821 citiri
Creștere masivă a numărului de persoane vaccinate cu prima doză. Momentul care i-a determinat pe români să se imunizeze
Zeci de mii de vaccinați cu prima doză în ultimele săptămâni FOTO Ro Vaccinare

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului pare că a fost resuscitată în ultima perioadă, după ce ritmul acesteia scăzuse dramatic. A existat un moment specific de la care cifrele au explodat și care i-a determinat pe români să meargă la cel mai apropiat centru pentru a primi doza unu.

20 septembrie 2021. Ziua în care România a introdus obligativitatea certificatului verde digital pentru anumite activități, în localitățile ce depășeau trei cazuri la mia de locuitori. Era doar o chestiune de timp până când toate județele urmau să intre în scenariul roșu, astfel că documentul a devenit rapid necesar aproape în toată țara pentru oamenii care își doreau să meargă la restaurant, la anumite evenimente private, cum ar fi nunți sau botezuri, la cinematograf sau la spectacole.

Inițial, a existat reticență. Dezbateri peste dezbateri, oamenii divizați în două tabere: cei care susțineau demersul și cei care îl priveau drept o discriminare.

Cu toate acestea, cifrele arată o creștere substanțială, cu un vârf de 39.052 de doze noi administrate, în 15 octombrie.

A mai existat un moment important din punct de vedere al situației critice în care se află România în lupta cu pandemia, dar nu a avut același efect.

27 iulie 2021. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, anunța începutul valului patru în țara noastră. Deși zecile de mii de îmbolnăviri băteau la ușă, deși spitalele erau pe cale să fie din nou sufocate, anunțul medicului militar nu a stârnit mari schimbări. Numărul dozelor noi administrate s-au menținut, predominant, sub 10.000.

Situația primelor doze administrate după anunțarea debutului valului 4

  • 27 iulie - 10.704 persoane vaccinate cu prima doză
  • 15 august - 3.261
  • 30 august - 7.240
  • 15 septembrie - 7.658

În tot acest interval, cel mai ridicat număr a fost în 17 septembrie, când 10.391 de persoane au decis să se imunizeze, pe când cel mai scăzut număr a fost în 5 septembrie, când doar 2.736 de oameni au primit prima doză.

Situația primelor doze administrate după introducerea certificatului digital

  • 20 septembrie - 9.351 de persoane vaccinate cu prima doză
  • 28 septembrie - 19.700
  • 1 octombrie - 24.800
  • 7 octombrie - 27.674
  • 14 octombrie - 34.944
  • 19 octombrie - 36.826

Ce i-a determinat pe oameni să se imunizeze

Valul patru lovește în continuare cu putere România, fiind cel mai agresiv de până acum. Au fost doborâte toate recordurile: cele mai multe cazuri, cele mai multe persoane care și-au pierdut viața, cei mai mulți pacienți la terapie intensivă. Spitale pline până la refuz, orașe în care sirenele ambulanțelor se aud fără încetare, copii care pierd lupta cu virusul.

Pe de altă parte, oamenii nu mai pot merge la restaurant fără certificat verde digital, nu mai pot sta să mănânce în malluri, nu mai pot merge la evenimente private, iar lista locurilor în care se va solicita documentul pare să se mărească, potrivit declarațiilor politicienilor, care iau în calcul mai multe variante.

Și atunci, ce i-a determinat pe oameni să se vaccineze? Teama de infectare, sau au ales cel mai simplu mod de a obține certificatul?

La această întrebare răspunde Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, din București:

”Amândouă sunt valabile. Și teama, e situația grea, încep să realizeze ce se întâmplă, dar și facilitatea. Lucrurile acestea se leagă: facilitatea plus teama că lucrurile pot să evolueze prost și pentru ei. S-a întâmplat cam același lucru și în valul trecut. Când situația a devenit complicată, a crescut numărul vaccinărilor. Acum, sper să și țină”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#vaccin COVID 19, #certificat verde digital, #doza, #campanie vaccinare , #vaccin covid