De ce izbucnesc infectările cu COVID-19 în anotimpul rece. Medic: Virusul nu e influențat de temperatură sau umiditate

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 03:45
7223 citiri
De ce izbucnesc infectările cu COVID-19 în anotimpul rece. Medic: Virusul nu e influențat de temperatură sau umiditate
Transmiterea de accelerează în funcție de interacțiunile dintre oameni FOTO Unsplash

Au trecut deja aproape doi ani de când a izbucnit pandemia de coronavirus, iar de atunci pare că ne învârtim într-un cerc vicios. Primăvara cazurile scad ușor, vara aproape că nu există, un nou val vine toamna, iar apogeul este atins iarna. Iar apoi acest ciclu se reia.

Oamenii nu înțeleg de ce în 15 iulie aveam 62 de cazuri noi, ca mai apoi în 15 septembrie să ajungem la 4.004, iar astăzi, 12 octombrie, la 16.743 de infectări.

La această întrebare răspunde medicul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină. Răspunsul este unul mult mai banal decât ne-am putea imagina, și anume că, din cauza temperaturilor, cea mai mare parte dintre interacțiuni se desfășoară în interior, nu în aer liber, unde virusul se transmite mult mai repede și mai ușor.

”E simplu. Pentru că interacțiunea se produce mai degrabă în interior, oamenii petrec mai puțin timp afară, iar transmiterea în interior a virusului e mai intensă decât în spațiu închis. Arată asta foarte multe studii. Ne aducem aminte de cele care arătau cum se transmite virusul într-un avion, cum se transmite într-un restaurant, dacă e sau nu ventilat, cum se transmite în clase, la școală, sunt date care există.

Asta e explicația: oamenii petrec mai mult timp în interior și vin în contact mult mai apropiat”, explică medicul Marius Geantă.

Virusul nu e influențat de temperatură

Anumite infecții respiratorii sunt influențate și de factori externi, cum ar fi temperatura sau umiditatea, dar datele colectate până acum despre SARS-CoV-2 arată că reprezintă o excepție.

”Virusul în sine pare că nu este influențat de căldură sau de umiditate. Nu avem același pattern ca în cazul altor infecții respiratorii, cel puțin din ce știm până acum”, concluzionează Marius Geantă.

Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Accidentat des, François-Xavier Fumu Tamuzo a decis să îşi încheie cariera de fotbalist la jumătatea lunii aprilie, la doar 29 de ani. Atacantul echipei Laval, format la Auxerre, a decis să...
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
#crestere cazuri covid 19, #iarna, #anotimp rece, #covid, #Marius Geanta covid , #covid
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Aș! E vorba de periodicitatea înmulțirii și activității programate