Corpul de Control al premierului sesizeaza DNA in legatura cu RADET

Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:08
3718 citiri
Corpul de Control al premierului sesizeaza DNA in legatura cu RADET
Foto: Arhiva

Corpul de Control al prim-ministrului va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala, regasite in urma actiunii de control.

Astfel, controlul a scos la iveala fapte care ar putea intruni elementele infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, se arata in rezumatul raportului intocmit de Corpul de Control al premierului, remis vineri Ziare.com.

Fostul director general al RADET, Mihai Bogdan Becheanu, precum si fostul director economic, Dan Mavrodin, sunt invinuiti de exercitarea atributiilor de serviciu in mod defectuos, deoarece au avut cheltuieli cu salariile mai mari in 2011 cu peste 5,49 de milioane de lei fata de anul anterior, incalcand legislatia in vigoare.

Directorul general adjunct, Ion Voicu, si-ar fi efectuat in mod defectuos atributiile de serviciu, deoarece a aprobat cererea firmei Leoser prin care se solicita reesalonarea unor datorii de 8,83 de milioane de lei in trei rate anuale.

Cheltuieli ilegale

Inspectorii guvernamentali arata ca reprezentantii legali ai regiei au efectuat cheltuieli fara ca bugetele sa fie aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), in perioada 2010 - 2012, incalcand astfel legea.

In consecinta, in 2011, RADET a depasit nivelul cheltuielilor cu salariile realizat in 2010 cu 5,4 milioane lei, contrar dispozitiei legale care stabileste ca operatorii economici care primesc subventii sau transferuri de la bugetul local pentru activitatea de exploatare nu pot depasi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.

Care este situatia datoriilor

In ceea ce priveste situatia creantelor si a datoriilor inregistrate de regie, in document se afirma ca, la 30 septembrie 2012, RADET a inregistrat creante in suma totala de 889,8 milioane lei, din care suma de 777,2 milioane lei creante fata de Primaria Municipiului Bucuresti, pentru subventii si ajutoare de incalzire.

In plus, in perioada 2010-2012, din cauza incasarii cu intarziere sau a neincasarii creantelor, regia a inregistrat cheltuieli suplimentare, reprezentand penalitati calculate de furnizorii de energie termica, in cuantum total de 695,5 milioane lei.

Principalul furnizor fata de care regia a inregistrat datorii in perioada 2010-2012 a fost Electrocentrale Bucuresti. Astfel, la 30 septembrie 2012, RADET a inregistrat fata de acest furnizor datorii in suma de 2,2 miliarde lei (87% din totalul datoriilor inregistrate de RADET la aceasta data), din care circa un miliarde de lei ca penalitati.

De altfel, in perioada 2010 - 30 septembrie 2012, au fost incheiate angajamente de plata cu mai multi debitori (populatie, agenti economici si institutii publice) in vederea esalonarii datoriilor pe care acestia le inregistrau ca urmare a neachitarii contravalorii facturilor de energie termica.

Angajamentele de plata au fost incheiate cu incalcarea de catre reprezentantii regiei a prevederilor procedurii legale, si anume au fost incheiate angajamente de plata cu acelasi debitor pentru noi debite inregistrate chiar daca acesta nu a onorat angajamentele anterioare si nu a achitat debitele pentru care s-a stabilit esalonarea si au fost incheiate angajamente de plata cu diversi debitori care au fost semnate in numele directorului general al RADET de catre persoane ce nu aveau delegata competenta de a aproba astfel de angajamente.

Datoriile inregistrate de regie au fost constituite, in majoritate, din obligatiile de plata catre furnizorii de energie termica, energie electrica, apa si gaze naturale reprezentand contravaloarea livrarilor, precum si din penalitatile calculate pentru neplata la termen a facturilor emise.

Nereguli la atribuirea contractelor de achizitii publice

Inspectorii noteaza nereguli si la atribuirea contractelor de achizitii publice, aratand ca un contract de remediere avarie - inlocuire retea termica, incheiat in anul 2012, cu o valoare estimata de 5,6 milioane lei fara TVA a fost atribuit prin aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

In acest caz, reprezentantii RADET au invocat dispozitii care prevad ca aceasta procedura se aplica atunci cand perioadele de aplicare a licitatiei deschise, a licitatiei restranse, a negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extrema urgenta.

In document se atentioneaza insa ca necesitatea remedierii avariilor - inlocuirea retelelor termice, pentru 5 tronsoane care au facut obiectul contractului, era cunoscuta de catre conducerea RADET de mai multi ani (in unele cazuri chiar din 2007 - 2008).

Avand in vedere aceasta imprejurare, rezulta, in opinia inspectorilor, ca aplicarea de catre Regie, in anul 2012, a procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, invocand motive de extrema urgenta, s-a realizat cu incalcarea dispozitiilor legale.

Fuziunea RADET cu ELCEN sterge datoriile

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca fostul prim-ministru Emil Boc a verificat, in 2010, situatia de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul Corpului de control, iar concluzia de atunci a fost ca nu exista nereguli.

Ulterior, in aceeasi zi, premierul a anuntat ca a adoptat o hotarare de Guvern prin care RADET fuzioneaza cu producatorul de agent termic ELCEN.

Din cauza neplatii facturilor emise de ELCEN catre RADET, datoriile erau, la 30 octombrie, de 2,24 de miliarde de lei, din care 1,44 de miliarde de lei reprezentau datoria principala, iar 793 de milioane de lei erau penalizari de intarziere.

Insa, dupa aceasta fuziune, datoriile sunt anulate, avand in vedere ca societatea nou infiintata va fi atat debitor, cat si creditor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Corp Control premier RADET, #sesizare RADET DNA , #radet