Conducerea RADET, retinuta - Trei sefi sunt acuzati de luare de mita

Marti, 25 Iunie 2013, ora 17:01 4766 citiri

Cei trei sefi ai RADET au fost retinuti, marti, pentru 24 de ore, dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au acuzat de luare de mita.

Inculpatii sunt Voicu Ion, director general al institutiei, Mavrodin Dan, director economic si Gardus Ovidiu Daniel, director de exploatare si mentenanta.

Ei urmeaza sa fie prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Potrivit comunicatului DNA, in cursul lunii februarie 2013, inculpatii Voicu Ion si Mavrodin Dan, in calitate de directori ai RADET Bucuresti, au pretins, cu titlu de mita, de la reprezentantul unei societati comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentand 10% din suma pe care RADET Bucuresti o datora societatii respective in baza unui contract), pentru a incepe efectuarea platilor aferente materialelor livrate.

Ulterior, procentul pretins a fost micsorat la 4%, stabilindu-se ca transele de bani sa le fie achitate directorilor, de regula, dupa efectuarea platilor. In baza acestei intelegeri, in perioada 13 februarie - 21 martie 2013, cei doi directori au primit, in trei transe, suma totala de 148.800 lei. Banii i-au fost remisi lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion.

De asemenea, la data de 25 februarie 2013, inculpatul Gardus Ovidiu Daniel a primit de la reprezentantul aceleiasi societati comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, in scopul de a nu exercita unele atributii de serviciu ce ar fi avut consecinte negative asupra derularii contractelor incheiate de RADET Bucuresti cu respectiva societate.

La data de 22 ianuarie 2013, inculpatul Gardus Ovidiu Daniel a mai primit o alta suma, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiasi persoane, de la reprezentantul altei societati comerciale care avea contracte cu RADET Bucuresti, dupa ce, anterior conditionase continuarea implementarii contractelor de primirea acelei sume de bani.

In acelasi scop, al derularii in bune conditii a contractului, inculpatul Gardus Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societati comerciale sa efectueze plata cazarii in cuantum de circa 1.000 euro, pentru doua camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care inculpatul impreuna cu alte persoane intentionau sa o faca in luna aprilie 2013. Desi cererea fusese acceptata, excursia nu a mai avut loc din cauza initierii prezentei anchete penale.

C.P.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News