Comitetul de vaccinare va lua vineri o decizie cu privire la lotul AstraZeneca ABV2856, carantinat in 11 martie

Joi, 18 Martie 2021, ora 19:28
2016 citiri
Comitetul de vaccinare va lua vineri o decizie cu privire la lotul AstraZeneca ABV2856, carantinat in 11 martie
Foto: pixabay.com

Comitetul de coordonare a vaccinarii va discuta in cursul zilei de vineri despre lotul ABV2856, carantinat din precautie la data de 11 martie 2021. Tot atunci se va lua o decizie cu privire la cele 4.200 de doze de vaccin care mai sunt din acest lot.

Decizia vine dupa ce Agentia Europene a Medicamentului a facut publice concluziile referitoare la vaccinul AstraZeneca.

CNCAV a transmis, joi seara, precizari cu principalele concluzii ale sedintei de joi a Comitetului pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC), din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice si trombocitopenie in urma imunizarii cu vaccinul produs de compania farmaceutica AstraZeneca.

Concluziile sunt:

* Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca ramane nemodificat. Beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19 depasesc riscurile reprezentate de efectele adverse;

* Nu exista dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unitati de productie;

* Vaccinul nu este asociat cu o crestere a riscului general de formare a cheagurilor de sange (evenimente tromboembolice);

* Vaccinul poate fi asociat cu aparitia a doua afectiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminata si tromboza de sinus venos cerebral, ambele afectiuni fiind asociate cu scaderea numarului de trombocite.

"Desi nu s-a demonstrat o relatie de cauzalitate a acestor afectiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusa in acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmand sa fie colectate si analizate mai multe date. Informatiile despre medicament (Rezumatul Caracteristicilor Produsului si Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date cu privire la atentionarea riscului de aparitie a tulburarilor de coagulare si trombocitopenie. In ceea ce priveste lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca masura de precautie extrema, CNCAV va lua o decizie in cursul zilei de maine asupra acestei hotarari", a transmis CNCAV.

Sursa citata a precizat ca vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european.

"Incurajam monitorizarea si raportarea tuturor reactiilor adverse, atat de catre beneficiarii vaccinarii, cat si de profesionistii in sanatate. CNCAV asigura populatia de intreaga transparenta completa si responsabilitate deplina in comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel incat procesul de vaccinare sa se realizeze intr-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze impotriva COVID-19", a mai transmis CNCAV.

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) stabileste ca beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decat riscurile, insa continua sa studieze legatura intre vaccin si formarea unor cheaguri de sange la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Ce decizie a luat TVR în legătură cu fiul lui Cristian Țopescu: ”Avem o strategie nouă”
Ce decizie a luat TVR în legătură cu fiul lui Cristian Țopescu: ”Avem o strategie nouă”
Sebastian Felix Ţopescu (24 de ani), fiul regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu, a debutat anul trecut ca prezentator la TVR al emisiunii „Vis sau realitate”. Conform...
Încă o lovitură pentru Aryna Sabalenka, după moartea iubitului și eliminarea de la Miami Open
Încă o lovitură pentru Aryna Sabalenka, după moartea iubitului și eliminarea de la Miami Open
Aryna Sabalenka, numărul doi mondial din tenisul feminin, traversează o perioadă în care soarta nu a fi zâmbitoare cu ea. După moartea iubitului ei și eliminarea de la Miami Open,...
#AstraZeneca, #vaccin, #decizie, #comitet, #vaccinare, #lot, #carantina , #vaccin AstraZeneca