Studiu: Romanii de la oras, reticenti in privinta vaccinarii anti-COVID. Cat de putini sunt hotarati sa se vaccineze

Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 12:42
2123 citiri
Studiu: Romanii de la oras, reticenti in privinta vaccinarii anti-COVID. Cat de putini sunt hotarati sa se vaccineze
FOTO: Pixabay.com

Mai putin de jumatate (46%) dintre romanii din mediul urban au afirmat ca sunt dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, in timp ce aproximativ un sfert (27%) declara ca nu au luat inca o decizie in privinta acestui lucru, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, dat publicitatii joi, 14 ianuarie.

Datele iSense Solutions arata ca 27% dintre persoanele intervievate nu sunt de acord sa se vaccineze in prezent, dar pe termen mai lung, 85% dintre romanii din mediul urban s-ar vaccina impotriva COVID-19, chiar daca o buna parte si-ar dori sa mai astepte o perioada pentru a se convinge ca vaccinul este eficient sau sigur.

Totodata, patru din zece romani (40%) au subliniat ca s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, in timp ce doi din zece romani (18%) isi propun sa se vaccineze doar dupa ce vaccinul a fost administrat unui numar suficient de mare de persoane pentru a se asigura ca nu exista efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declara ca ar astepta cel putin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu si lung ale vaccinului. In schimb, doar 15% refuza sa se vaccineze.

Principalele preocupari legate de vaccinarea impotriva COVID-19 vizeaza eficienta vaccinului la mutatiile viitoare ale virusului (80%), reactiile adverse imediate (76%), dar si capacitatea statului de a imuniza populatia in timp util (76%).

"Cu toate acestea, dupa cum arata si intentia de vaccinare, populatia are incredere in noile vaccinuri si majoritatea respondentilor (82%) considera ca vaccinul va grabi sfarsitul epidemiei si accepta faptul ca vaccinul a putut fi dezvoltat atat de repede folosind tehnologii de ultima generatie (84%)", se noteaza in studiul citat.

Dintre vaccinurile existente pe piata in acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer, vaccin disponibil si in Romania. Toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna si Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70% in randul romanilor, dupa cum reiese din cercetarea de specialitate.

Studiul iSense Solutions a fost realizat in perioada 4 - 7 ianuarie pe un esantion reprezentativ pentru mediul urban pe perioada epidemiei de coronavirus pe baza a 500 de interviuri online in fiecare saptamana. Gradul de eroare este +/- 4.38%, la un nivel de incredere de 95%.

Femeie din Bucuresti amendata pentru ca i-a reclamat pe vecinii care isi renovau apartamentul facand "un zgomot infernal"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#vaccinare, #vaccin COVID, #studiu vaccinare , #vaccin covid