De ce nu amestecam religia cu politica

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 23:16
3431 citiri
De ce nu amestecam religia cu politica
Foto: wnymedia

Religia nu trebuie amestecata in politica, mai ales in dezbaterile politicienilor, sustine Gary Gutting, reputat profesor de filosofie la Universitatea Notre Dame, din Statele Unite.

In cele ce urmeaza, va prezentam cateva reflectii despre rolul religiei in viata politica, asa cum au fost ele exprimate de catre profesorul Gary Gutting, in prestigioasa publicatie americana The New York Times.

Un punct de vedere atractiv pentru multi americani sustine ca religia nu are un rol in toate. Aproximativ, ideea este ca religia se adreseaza unei sfere private: ea se refera la o persoana, un individ sau ca un membru al unei comunitati religioase.

Viata politica, prin contrast, vizeaza sfera publica: ceea ce se refera la o persoana, dar ca membru al unei comunitati mai largi (un oras, un stat, o natiune) de oameni, cu opinii diverse despre religie.

Aceasta distinctie este necesara, ca sa ne dam seama de ura si violenta istorice, asociate cu neintelegerile religioase.

Atata timp cat vorbim despre doctrine specifice teologice, o mare parte dintre americani sunt de acord ca religia nu are ce sa caute in viata politica. Putini cred ca anumite teme teologice sunt subiecte legitime pentru discutiile politice.

Religia intra in discursul politic public, in primul rand, ca o tema ce priveste aspectul moral. Dar ar trebui ca punctele de vedere religioase, chiar cele referitoare la aspectele morale, sa aiba vreun rol in dezbaterea politica?

Un argument religios, bazat pe autoritatea Bibliei sau a Papei, ar putea fi inclus intr-o dezbatere publica, in randul cetatenilor. Dar aceasta gandire este un punct de vedere gresit pentru o dezbatere politica. Scopul este de a ajunge la un consens cu privire la concluzii, desi nu este neaparat necesar, explica profesorul.

Ceea ce frapeaza pe scena americana actuala este masura in care oamenii vad anumite puncte de vedere politice si economice, raportate la angajamentele religioase, ale celor care le sustin. Putem sa intelegem - chiar daca noi nu acceptam - gandirea celor care condamna avortul, pe motive religioase.

Nu exista nicio argumentatie onesta, din ceea ce spune Biblia, privind pozitia guvernului american, necesitatea existentei unui sistem de firme private sau interpretarea corecta a constitutiei, puncteaza Gutting.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#religia politica interpretare, #rol religie viata politica, #religie dezbatere politica , #religie