O intamplare din viata reala pentru bula pro-vaccin. Cum riscam sa alimentam teoriile conspiratiei

Autor: Ramona Ursu - redactor-sef Ziare.com
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 13:02
22119 citiri
O intamplare din viata reala pentru bula pro-vaccin. Cum riscam sa alimentam teoriile conspiratiei

Am mers, zilele trecute, sa ma tund. O stiu pe doamna care ma tunde de mult timp, e o femeie obisnuita, la vreo 45-50 de ani. Nu vorbim cine stie ce cand ne vedem, dar, oricum, cat stau acolo niste zeci de minute, mai povestim una-alta. Si cum inevitabil am ajuns sa discutam despre mizeria asta de boala, am intrebat-o daca se va vaccina.

Doamna mi-a raspuns categoric ca nu se va vaccina, ca spera sa nu o oblige nimeni sa o faca (i-am spus ca nu e cazul), ca mai spera sa nu se ajunga nici sa ii conditioneze cineva locul de munca pe motiv de nevaccinare.

Am intrebat-o de ce nu se va vaccina. Desi citesc si scriu despre teoriile conspiratiei, desi vad multe aberatii care circula in spatiul public despre covid, dar nu numai despre asta, va spun ca mi-a cazut foarte greu sa le aud insirate una dupa alta. Cu CIP-ul care ni se baga in noi, cu 5G-ul, cu faptul ca, in realitate, vor sa ne omoare (am intrebat-o de ce ne-ar face cineva un vaccin care sa ne omoare, pentru ce atata bataie de cap, cand un virus cum e covid, pe care-l putem lua fara sa ne dam seama, rezolva rapid problema mortii multora dintre noi.

Mi-a spus ca pentru a ne omori - nu se stie cine - pe mai multi), ca vaccinul pentru "cei mari" e altul decat cel care va ajunge la noi, "astia de rand", ca de ce n-au fost in stare sa gaseasca leac pentru alte boli, dar pentru covid au gasit asa repede, ca boala asta nu exista (desi apoi mi-a spus ca stie oameni care au avut-o) si tot asa. Am intrebat-o de unde stie toate aceste lucruri, mi-a zis ca din ce mai vede la televizor, pe Facebook, ce mai aude de la cunoscuti.

M-a intrebat daca eu ma voi vaccina. I-am raspuns ca, atunci cand imi va veni randul, as vrea sa ma vaccinez. Dar cum am nevoie de o opinie a unui doctor, avand un istoric medical care necesita asta, o voi astepta. Insa, am asigurat-o ca, daca totul e in regula, nu voi ezita o secunda sa ma vaccinez. I-am spus si ca, din ceea ce stiu, vaccinul este sigur, ca ne va ajuta enorm sa luptam cu pandemia si ca, de fiecare data cand am avut probleme de sanatate, m-am lasat pe mana medicilor si, pana acum, m-au facut bine.

Doamna m-a privit cu ingrijorare, ii parea sincer rau ca probabil ma voi vaccina si voi avea, in opinia ei, de suferit. Nicio secunda nu a vorbit urat, nicio secunda nu a fost agresiva, nicio secunda nu a acuzat pe nimeni (era dezamagita, in general, de politicieni, de autoritati, dar aici am fost de acord cu ea). Am avut in fata mea un om obisnuit din tara asta, care munceste cinstit, care a mers la scoala, care a mers si la vot, care plateste taxe in Romania, care are, in general, probleme de viata cum avem toti.

Inca ceva: fiind intr-un salon de coafura, purta regulamentar masca si, atat la inceput, cat si la final, si-a folosit si sticluta cu spirt pentru maini.

In toata discutia, singurul lucru pe care l-am facut, si doar pentru ca m-a intrebat, a fost sa ii spun ce voi face eu in privinta vaccinarii si care sunt motivele mele. Inainte sa plec am mai rugat-o sa-l intrebe pe medicul ei de familie despre vaccin si am facut asta in speranta ca va primi niste informatii corecte, poate vor conta, nu stiu. Altfel, avand in vedere timpul relativ redus cat am stat acolo, dar si faptul ca, totusi, nu ne cunoastem decat vag, m-am rezumat la a-i spune ce am scris mai sus.

De ce am povestit asta? In mod evident, ma revolta foarte tare si pe mine cand vad tot felul de "specialisti" care stiu totul despre boli si vaccinuri, bazandu-se pe crema de galbenele care vindeca orice. Ma revolta cei care, cu buna stiinta, manipuleaza ordinar si ne fac rau, in felul asta, tuturor. Ma revolta nesimtirea unora care ignora regulile minime impuse pentru prevenirea pandemiei (la fel cum, da, ma revolta si cei care, in timp ce-si fac selfie-uri prin mall-uri, propavaduiesc legarea cu lanturi a oamenilor in case si oprirea vietii in totalitate, in general). Ma revolta ticalosia unora care mai scot putina notorietate, niste bani, niste voturi, orice beneficii din dezinformarea si manipularea unor oameni. A multor oameni.

Da, cred ca autoritatile statului au obligatia de a avea grija de vietile noastre, ale tuturor. Au obligatia sa ne protejeze sanatatea. Dreptul la sanatate este garantat de Constitutia Romaniei. Cred ca autoritatile au obligatia de a ajunge la toti cetatenii si de a-i informa corect. Nu in doi peri, cu raspunsuri care nu spun nimic, doar pentru a bifa ca au dat un raspuns. Nu prin defilari de uniforme si de functii care, de la un punct, pot provoca "reactii adverse". Autoritatile, in care pompam miliarde, au obligatia de a ajunge la fiecare om si a-i vorbi pe limba lui, cu scopul de a-l informa corect, in primul rand. Si, da, si presa are un rol major in informarea corecta a oamenilor si toti cei care, intr-un fel sau altul, sunt o voce publica.

In ceea ce ne priveste, insa, pe toti, pentru ca vorbim, totusi despre milioane de oameni cati suntem in tara asta, din ce am invatat eu pana acum, am inteles ca, oricata dreptate am avea, oricat de mult ar fi adevarul de partea noastra, nu le vom putea baga cu forta pe gat celor care nu cred in dreptatea si in adevarul nostru. Nu se poate asta in situatiile in care unul zice categoric "da", iar celalalt un "nu" categoric. Convingerea celor din jur nu merge cu incordatul muschilor, cu a-i face prosti, tampiti, inconstienti, nemernici pe toti cei care cred altceva decat noi. Nu merge nici cu a rade superior de acesti oameni.

Asta am vazut eu si cand era vorba despre PSD-isti si anti-PSD-isti, despre cei cu referendumul pentru familie si cei care erau impotriva, despre orice tema majora care ne atinge pe toti. Daca insultam la gramada pe toata lumea, daca punem acelasi sablon peste toti cei care nu cred ca noi, poate ca ar trebui sa ne gandim daca asta schimba cu adevarat ceva in jurul nostru. Eu cred ca nu. A, ca o facem ca sa ne mai racorim, ca suntem si noi suparati, speriati, frustrati, ca radem de altii doar ca sa mai scapam de durerile noastre, asta pot intelege ca explicatii.

Sigur am facut-o si eu in diverse momente, cand de altceva n-am mai fost in stare. Insa nu mi se pare calea cea eficienta, doar poate cea mai la indemana. Dar lucrul asta nu schimba ceva in jur. Nu ajuta pe nimeni. Din contra, ne radicalizam si mai mult si fiecare tabara isi va apara si mai cu patima propria credinta.

Spun toate astea pentru ca ne asteapta in continuare o perioada foarte grea. N-am scapat de boala si nu vom scapa peste noapte. Iar vaccinarea de acum mi se pare poate cel mai important test pe care il avem de dat cu totii in vietile astea. E responsabilitatea statului felul in care se va desfasura aceasta campanie de vaccinare, dar intr-un fel cred ca e si a noastra. Si poate ar fi bine sa ne adunam toate resursele, rabdarea, argumentele, iubirea fata de cei din jur si fata de vietile noastre si sa ne mai dam tuturor o sansa reala. Iar asta nu cred ca se poate, cum vad destul de mult in spatiul public, cu insulte, cu mistouri si cu arogante ieftine pe Facebook.

Personal, cand o sa mai simt ca e nedrept ce ni se intampla si ca ma lasa nervii cu atatea ineptii care intoxica spatiul public, mi-o voi aminti pe doamna de la coafor. Nu e un om rau, ticalos, idiot. E un om speriat de moarte, la fel ca mine. E un om ingrijorat pentru sanatatea lui si a celor din jur, la fel ca mine. E un om care traieste cu speranta ca va fi mai bine, la fel ca mine.

Faptul ca avem atatea lucruri in comun, dar ne despart radical argumentele bazate pe date, cred ca undeva e un esec al nostru, ca societate. Nu, de data asta nu mai e despre noi si restul. E despre noi toti. Despre viata si moarte, simplu. Si vom esua cu totii daca nu renuntam la granitele noastre, ale bulei noastre, care ni se pare, poate prea des, perfecta.

Citeste si https://ziare.com/social/capitala/misterul-elicopterului-generalilor-implicati-in-reprimarea-revolutiei-de-la-timisoara-doborat-de-un-soldat-la-alba-iulia-1651317

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#conspiratii, #pandemie coronavirus Romania, #vaccin COVID, #vaccinare, #Constitutie Romania , #vaccin covid