Arsenie Boca, pe buzele tuturor: Cati romani au auzit de el si cati vor sa fie canonizat - sondaj INSCOP

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 13:03
3210 citiri
Arsenie Boca, pe buzele tuturor: Cati romani au auzit de el si cati vor sa fie canonizat - sondaj INSCOP
Foto: arsenieboca.ro

Majoritatea romanilor a auzit de parintele Arsenie Boca si considera ca acesta ar trebui canonizat, releva rezultatele unui sondaj de opinie realizat de INSCOP.

Notorietatea acestuia este extraordinara si se datoreaza in buna masura tipului de promovare mediatica de care a avut parte in ultima vreme, arata firma care a facut studiul de piata.

Astfel, conform cercetarii, 90,6% dintre romani au auzit de Arsenie Boca, 8,4% nu au auzit, iar 1% nu stiu sau nu raspund.

Din totalul celor care sunt familiari cu numele parintelui, 34,8% spun ca reprezinta pentru ei un sfant, 17,2% ca a fost preot, pentru 6,9% nu reprezinta nimic, 5,9% il considera un calugar, 5,3% spun ca reprezinta ideea de credinta, 3,1% un duhovnic, 2,4% un om bun, 2,2% ca te duce cu gandul la ideea de minune dumnezeiasca, 2,2% - parinte, 2,1% - personalitate religioasa, dupa cum arata concluziile barometrului.

Fenomenul Arsenie Boca, "simptomul turma" si abstinenta sexuala - analiza psihologului

Totodata, 1,4% spun ca este vorba despre un profet, 1,3% ca e un model, 1,1% ca e o afacere pentru Biserica, 1,1% spun ca este vorba de un mit, 1% ca e un parinte spiritual, 0,9% un mit creat de presa, alti 0,8% ca e un simbol, 0,6% ca e un vizionar, iar 0,5% ca e un idol. 3,8% dintre respondenti au indicat alte semnificatii, iar 5,3% este procentul celor care nu au raspuns.

"Ca precizare, intrebarea a fost deschisa, tocmai pentru ca subiectul pachetului de intrebari este mai neconventional si am incercat sa evitam a oferi niste variante de raspuns care riscau sa induca raspunsuri conventionale din partea subiectului. Pe scurt, desi fenomenul Arsenie Boca este in mod cert o creatie mediatica, publicul il percepe pe fostul monah in primul rand pe latura religioasa, notorietatea tabloidizata fiind in acest caz convertita in popularitate", explica Darie Cristea, director INSCOP.

Foto: INSCOP

Dintre cei care declara ca au auzit de Arsenie Boca, 55,1% cred ca ar trebui canonizat de Biserica Ortodoxa, 17,6% nu sunt de acord cu aceasta idee, iar 27,3% reprezinta nonraspunsuri.

"Intre cei care au raspuns efectiv la intrebare, canonizarea este sustinuta de o mare majoritate. 'Citit' in primul rand prin actiuni care trimit la ideea de minune, de har, Arsenie Boca este canonizat 'de facto' de publicul interesat de problema", adauga directorul INSCOP.

Record de pelerini la mormantul parintelui Arsenie Boca

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sondaj Arsenie Boca, #Arsenie Boca canonizat, #romani Arsenie Boca , #romani