Codul Muncii: Vom lucra intr-o continua perioada de proba? - Dezbatere Ziare.com

Sambata, 12 Martie 2011, ora 08:30
10950 citiri
Codul Muncii: Vom lucra intr-o continua perioada de proba? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Masuriasumate.wordpress

Cresterea perioadei de proba, precum si posibilitatea concedierii angajatilor aflati in perioada de proba printr-o simpla notificare scrisa, prevederi care fac parte din noul Cod al Muncii, asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea, ar putea da nastere unor abuzuri din partea angajatorilor.

Pe de alta parte, patronii si-ar putea da seama mai bine daca un salariat merita sau nu sa fie mentinut pe acea pozitie.

In articolul 31 al noului Cod al Muncii se prevede ca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si de cel mult 120 de zile calendaristice, pentru functiile de conducere.

De asemenea, pentru verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap, perioada de proba poate sa aiba maximum 30 de zile calendaristice.

Angajatul sau angajatorul poate cere incetarea contractului individual de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, fara sa fie nevoie de preaviz si fara sa fie necesara o motivare a acestei decizii.

Angajatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Nu in ultimul rand, potrivit articolului 33, perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane, pentru acelasi post, este de maximum 12 luni.

Reprezentantii Opozitiei au reactionat vehement si la prelungirea perioadei de proba, propunand, intr-un Cod al Muncii alternativ, realizat de USL, ca aceasta sa fie stabilita prin negociere libera intre partenerii sociali, prin contractul colectiv de munca.

Vor abuza angajatorii de perioada de proba?

Pe fondul unor alte masuri, precum posibilitatea prelungirii contractelor pe durata determinata de trei ori, a cate 36 de luni fiecare, sau a efectuarii unor angajari temporare, in conditii mai simple, cresterea perioadei de proba pare, in ochii sindicalistilor, doar o noua metoda prin care angajatorii ar putea abuza de puterea pe care o detin asupra salariatilor.

"Asa si-au dorit patronii foarte mult sa exista perioada de proba mai mare si, daca se poate, perioade succesive de proba, ca sa tot ii tina in probe si sa nu le poata da un salariu ferm, pe un contract pe perioada nedeteminata", a spus, pentru Ziare.com, Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

"E o pierdere. Ar fi trebuit sa existe o perioada de proba mai mica si ajunge una. Daca dupa o perioada de proba te-ai convins ca omul este bun, il angajezi pe perioada nedeterminata, nu il mai tii pentru o alta perioada de proba", a adaugat acesta.

De asemenea, in opinia lui Romel Neagu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), ar putea exista anumite abuzuri.

"Nu stiu daca asta este cel mai grav lucru, dar ar putea fi facute anumite abuzuri. Sa vedem, prin prevederile acelea restrictive, in care incearca sa se inlature abuzurile angajatorilor, sa spunem ca s-ar mai face oarece ordine", a declarat Neagu, pentru Ziare.com.

La randul sau, deputatul PNL Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, este de parere ca aceasta prevedere ar putea insemna, din nou, scaderea salariilor.

Reprezentantii patronatelor, insa, sunt de parere ca prelungirea perioadei de proba este un lucru bun, mai ales avand in vedere disparitia liceelor tehnice si a scolilor profesionale.

Ziare.com va invita la dezbatere: ati fi de acord sa lucrati cel putin 3 luni, fara sa aveti siguranta ca veti ramane pe acel post? Credeti ca majorarea perioadei de proba are vreun avantaj pentru angajati? Ati prefera sa stabiliti impreuna cu angajatorul, la momentul semnarii contractului, care sa fie perioada de proba?

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Codul Muncii, #codul muncii asumare, #prelungire perioada proba , #Codul Muncii