Codul Muncii: Cat ar putea profita angajatorii de disponibilizarile colective? - Dezbatere Ziare.com

Luni, 14 Martie 2011, ora 08:10
4683 citiri
Codul Muncii: Cat ar putea profita angajatorii de disponibilizarile colective? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Masuriasumate.wordpress

Codul Muncii asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea in aceasta saptamana a adus modificari importante in privinta concedierilor colective, acestea devenind mai usor de realizat.

Conform Codului Muncii inca aflat in vigoare, dupa o concediere colectiva, angajatorul nu putea aduce oameni noi pe aceleasi posturi. Aceasta prevedere a fost, insa, eliminata din noul cod, justificarea fiind faptul ca ar fi fost un element de rigiditate pe piata muncii.

Totusi, sindicalistii au reusit sa obtina o mica victorie: angajatorii trebuie sa ofere prioritate, timp de 45 de zile, salariatilor pe care i-au disponibilizat, fara ca acesta sa mai dea concurs sau sa treaca printr-un interviu de angajare.

"In situatia in care in perioada prevazuta se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa prin care sunt informati asupra reluarii activitatii", se arata in noul Cod al Muncii.

Codul Muncii: Ce pierdem la desfiintarea contractelor colective - Dezbatere Ziare.com

La randul lor, salariatii vor avea la dispozitie un numar de cinci zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a accepta sau nu, in scris, locul de munca oferit.

Daca acestia nu isi manifesta in scris dorinta de a fi reangajati sau refuza postul oferit, angajatorul poate aduce oameni noi pe locurile ramase vacante.

De asemenea, din noul cod se elimina prevederea regasita in proiectul initial conform careia angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, iar plata indemnizatiei de neconcurenta inceteaza dupa 30 de zile calendaristice, dupa ce angajatorul notifica in scris salariatul denuntarea acesteia.

Fostele prevederi duceau la plata nemuncii

Potrivit reprezentantilor patronatelor, prevederile privind concedierile colective din Codul Muncii aflat inca in vigoare duceau, de fapt, la plata "nemuncii".

"S-a facut cu destula usurinta si a dus chiar la plata nemuncii, pentru ca, daca faci o concediere colectiva, in mod normal - vorbesc ca om de afaceri - putea guvernul sau firma respectiva sa creeze alte fronturi de lucru", a explicat Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman, pentru Ziare.com.

Codul Muncii: Ati lucra in baza unui contract pe durata determinata? - Dezbatere Ziare.com

El a dat exemplul disponibilizarilor minerilor. "Daca noi ii puneam pe minerii aia sa faca un tunel din Bucuresti pana in Brasov, il faceau fara sa avem costurile si pierderile pe care le-am avut. Puteau sa-i puna la treaba, sa castige si ei o paine, sa rezolvam problemele pe care le avem in Romania. Trebuia o implicare si din partea Guvernului, a politicului, practic, pentru ca politicul este cel care conduce si economia", a adaugat Naghiu.

Pentru realizarea acestui lucru, liderul patronatelor crede ca este nevoie de un dialog mai eficient intre patronate si autoritati.

Noul cod da liber la abuzuri

Pe de alta parte, sindicalistii sunt de parere ca noile prevederi sunt o adevarata "lovitura sub centura".

"Daca, pana acum, erau acele prevederi exprese, era o procedura clara, se negociau salariile compensatorii, in momentul acesta negocierile colective cad in derizoriu. Practic, iarasi balanta inclina in favoarea angajatorului", a comentat, pentru Ziare.com, Romel Neagu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

In opinia lui Marius Petcu, liderul CNSRL Fratia, aceasta prevedere va da mana libera angajatorilor sa faca abuzuri, prin concedierea unor salariati platiti mai bine, doar pentru a angaja alte persoane, la salarii mai reduse.

"Era un semn de instabilitate a pietei muncii si de abuz, pentru ca cei nou-angajati ar fi fost adusi cu salariul minim, pentru ca asa se intampla", a explicat Petcu, pentru Ziare.com.

Totusi, liderul sindical s-a aratat multumit de faptul ca Guvernul Boc a acceptat macar propunerea ca persoanele disponibilizate sa aiba prioritate la angajare, timp de 45 de zile.

Ziare.com va invita la dezbatere: credeti ca angajatorii vor exploata aceasta prevedere, pentru a obtine forta de munca mai prost platita? Va asteptati ca angajatorii sa ofere prioritate celor disponibilizati sau sa astepte trecerea celor 45 de zile, inainte de a face noi angajari? Cum credeti ca ar putea fi rezolvat conflictul dintre angajati si angajatori, in cazul unor asemenea concedieri colective?

Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Deși declarația scandaloasă la adresa moldovenilor făcută săptămâna trecută la Timișoara de Marcel Ciolacu a stârnit indignare în opinia publică, acesta nu este la prima...
#Codul Muncii, #prevederi Codul Muncii, #concedieri colective , #Codul Muncii