CNS "Cartel Alfa" anunta actiuni de protest pe fondul cresterii salariului minim cu doar 40 de lei net

Luni, 28 Decembrie 2020, ora 16:29
2686 citiri
CNS "Cartel Alfa" anunta actiuni de protest pe fondul cresterii salariului minim cu doar 40 de lei net
Cartel Alfa/Facebook

Sindicalistii de la CNS "Cartel Alfa" se arata "dezamagiti" de majorarea salariului minim cu 41 de lei net anuntata de Executiv si anunta actiuni de protest care vor incepe marti, 29 decembrie, cu pichetarea sediului Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

"Mentinerea acestui nivel al salariului minim, fara masuri de inghetare a preturilor, este un furt din munca lucratorilor, in beneficiul actionarilor si capitalului. Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA nu accepta acest furt din munca lucratorilor si decide declansarea unei serii de actiuni de protest, avand ca scop cresterea veniturilor lucratorilor", anunta membrii acestei confederatii sindicale.

Oficialii CNS "Cartel Alfa" se arata "dezamagiti" in urma anuntului Guvernului potrivit caruia salariul minim pe economie va creste cu 41 de lei net, sindicalistii considerand ca decizia "este una care prefigureaza o noua politica de austeritate care arunca din nou toate costurile crizei pe seama lucratorilor si a celor saraci".

Intr-un comunicat dat publicitatii luni dupa amiaza, la scurt timp de la anuntul Executivului privind majorarea salariului minim cu 70 de lei brut, CNS "Cartel Alfa" anunta actiuni de protest care debuteaza marti, prin pichetarea sediului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Actiunea de pichetare va incepe la ora 10:00.

Oficialii "Cartel Alfa" catalogheaza drept "furt din munca lucratorilor" decizia de mentinere a salariului minim sub nivelul de 2.400 de lei brut, cu care ei ar fi de acord.

"Preturile au crescut si vor continua sa creasca. La fel si productivitatea a crescut. In 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, desi cresterea de anul trecut s-a bazat pe o crestere estimata de 3,9%. O crestere cu doar 40 de lei nu acopera nici macar cheltuielile suplimentare pentru masti si alte elemente de protectie individuala. In prezent, in Romania, productivitatea este la jumatate din media uniunii Europene, pe cand salariile sunt doar la un sfert. Guvernul refuza sa ia act de aceste evolutii si sa le transpuna legislativ prin ajustarea corespunzatoare a salariului minim.

Mentinerea acestui nivel al salariului minim, fara masuri de inghetare a preturilor, este un furt din munca lucratorilor, in beneficiul actionarilor si capitalului. Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" nu accepta acest furt din munca lucratorilor si decide declansarea unei serii de actiuni de protest, avand ca scop cresterea veniturilor lucratorilor", transmite "Cartel Alfa" in comunicat.

Sindicalistii mai considera ca politica de austeritate nu reprezinta o rezolvare a problemelor generate de criza economica.

"Nu politica de austeritate este solutia de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arata clar ca modelul austeritatii a prelungit si a facut mai dificila revenirea. Intreaga Europa si-a insusit lectia de atunci si, in consecinta, si-a orientat politicile cu prioritate spre mentinerea locurilor de munca si pastrarea puterii de cumparare a populatiei. Tot in timpul crizei a fost publicata si propunerea de directiva privind salariile minime corecte, care prevede ca statele membre trebuie sa asigure un nivel echitabil al salariului minim. In prezent, salariul minim din Romania nu acopera nici jumatate din cheltuielile minime pentru un trai decent", adauga sindicalistii in documentul citat.

De ce este mancarea atat de scumpa in Romania. Explicatiile specialistilor

Nicusor Dan: Am promis si vom desfiinta companiile infiintate de Firea. Vom taia risipa incredibila de bani

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#cartel alfa protest, #salariu minim economie, #majorare salarii, #majorare salariu minim , #salariu minim pe economie