CNAS: Lista de asteptare pentru bolnavii de cancer, redusa cu 42%

Luni, 04 Februarie 2013, ora 19:48
2652 citiri
CNAS: Lista de asteptare pentru bolnavii de cancer, redusa cu 42%
Foto: Arhiva

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a alocat in decembrie 2012 fonduri suplimentare de 61 de milioane de lei, din taxa clawback, pentru Programul de oncologie, fapt ce a dus la scurtarea cu 42% a listei de asteptare cu pacienti bolnavi de cancer, a anuntat, luni, presedintele CNAS, Doru Badescu.

Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), lista de asteptare a fost micsorata de la maximul istoric de 3.259 de pacienti la 1.292, ceea ce reprezinta un minim istoric.

"In 2012, am obtinut alocarea de fonduri suplimentare care au dus la scurtarea listei de asteptare pentru bolnavii de cancer cu 42 la suta, un minim istoric. Jumatate din bugetul de peste un miliard de lei alocat bolnavilor de cancer in 2012 a fost directionat catre terapiile inovatoare de care au nevoie circa 7 la suta dintre pacienti", a mai spus Badescu.

Presedintele Casei a precizat ca Programul national de oncologie a fost introdus in Romania in 1999, decontarea medicamentelor facandu-se de catre CNAS, in limita bugetului disponibil.

"In 2008, in buget au fost introduse 14 molecule inovatoare (medicamente noi, care nu au iesit de sub patent - n.r.), utile pentru prelungirea si cresterea calitatii vietii unor pacienti incurabili. Astfel, atunci, bugetul alocat bolnavilor de cancer a fost de aproximativ 730.000.000 lei, din care jumatate a fost directionat catre tratamentele cu medicamente inovatoare de care au beneficiat circa 7 la suta dintre pacienti. In 2012, alocarea bugetara pentru intregul program a fost de aproximativ 1.031.000.000 lei, rspectiv cu 10 la suta mai mult decat in 2011 si cu 30 la suta mai mult fata de 2008 cand a inceput derularea Programului prin intermediul CNAS", a mai spus Badescu.

Potrivit presedintelui CNAS, numarul pacientilor care au primit aprobarea comisiei de experti pentru tratamente inovatoare a crescut in 2012 cu 24,6 la suta fata de 2011 si cu 42 la suta fata de 2008.

La randul sau, presedintele Comisiei de oncologie a CNAS, dr. Dan Corneliu Jinga, a explicat ca 96.955 de pacienti bolnavi de cancer primesc tratament, dar nu a putut preciza cati dintre ei au scheme de tratament incomplete. In 2012, de tratamente inovative au beneficiat 9.140 pacienti, adica aproape 10 la suta, fata de doar 6 la suta in 2010.

Jinga a mai spus ca, analizand Programul national de oncologie, a constatat ca, in 2010, 40 la suta dintre dosarele pentru obtinerea tratamentului nu erau eligibile, adica nu aveau indicatie corecta, iar in decembrie 2012 mai erau doar 3 la suta neeligibile. De asemenea, dupa ce in 2012, prin alocarea unor fonduri suplimentare, alte 2.000 de persoane au fost incluse in program, pe listele de asteptare ar mai fi 1.292 de pacineti , iar durata de asteptare este, in medie, de trei luni.

"Pentru bolnavii care sunt pe listele de asteptare, se cauta terapii alternative, iar pentru 70 la suta dintre ei, se gasesc. Cele 14 molecule inovative se adreseaza pacientilor cu suferinte incurabile", a mai spus Jinga.

Potrivit datelor statistice, in Romania sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CNAS tratament cancer, #numar bolnavi cancer, #lista asteptare tratament cancer , #CAS