Cine vrea concediu neintrerupt de 15 zile poate depune cerere pana pe 30 aprilie

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 08:41
5987 citiri
Cine vrea concediu neintrerupt de 15 zile poate depune cerere pana pe 30 aprilie
Foto: Arhiva

Noul Cod al Muncii limiteaza la 10 zile lucratoare perioada de concediu neintrerupt pe care il pot solicita salariatii, spre deosebire de 15 zile, prevazute de vechiul Cod.

Astfel, angajatii care isi doresc 15 zile de concediu neintrerupt mai pot depune cereri pana pe 30 aprilie, cand va intra in vigoare noul Cod al Muncii, potrivit Ziarul Financiar.

Informarea managementului si a angajatilor despre noile modificari aduse la legislatia muncii, precum si includerea in regulamentul intern al companiei a criteriilor si procedurilor de evaluare profesionala a salariatilor ar trebui sa fie primele preocupari ale directorilor de HR pe 30 aprilie.

Mai mult, criteriile de evaluare si performanta a angajatilor trebuie adaugate si in fisa postului a fiecarui salariat, daca nu existau pana in prezent.

De asemenea, dupa intrarea in vigoare a noului Cod, in departamentele de HR vor exista mai multe schimbari. Astfel, fiecare modificare adusa la contractul individual de munca presupune incheierea unui act aditional, intr-o perioada de maximum 20 de zile.

Atunci cand fac noi angajari, directorii de HR pot solicita informatii in legatura cu persoana care a aplicat pentru acel post de la fostii angajatori.

Totodata, departamentl HR trebuie sa aiba in vedere modificarile care vizeaza modul de completare a contractelor de munca: perioada de proba de cel mult 90 de zile (pentru functii de executie, fata de 30 de zile, pana acum) si de 120 de zile (pentru functii de conducere, fata de 90 de zile). In plus, termenul de preaviz in cazul demisiei nu depaseste 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie (fata de cele 15 zile din legea actuala) si 45 de zile pentru cele de conducere (fata de 30 de zile).

Si angajatorii care au salariati in schimbul de noapte trebuie sa modifice statele de plata ale salariatilor, intrucat sporul pentru munca de noapte s-a majorat de la 15% la 20%.

Angajatorul poate refuza concediile mai lungi de 10 zile lucratoare solicitate de angajati. Pana acum, indiferent daca se opuneau sau nu, angajatorii erau obligati sa acorde un concediu neintrerupt de 15 zile lucratoare daca angajatii solicitau acest lucru.

Noul Cod al Muncii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, intra in vigoare din 30 aprilie, fiind publicat joi in Monitorul Oficial, dupa ce legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#codul muncii 30 aprilie, #codul muncii concediu 15 zile, #Codul Muncii modificari , #Codul Muncii