Cine era Mos Ajun si cum a devenit Mos Craciun un om bun

Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 09:00
10987 citiri
Cine era Mos Ajun si cum a devenit Mos Craciun un om bun
Foto: captura Youtube

Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile Facerii, cere adapost lui Mos Ajun, conform traditiei. Motivand ca este om sarac, o refuza, dar o indruma spre fratele sau, mai mare si mai bogat, Mos Craciun.

Se spune ca acesta era un om rau, in schimb sotia lui, Craciuneasa, femeie miloasa si buna la suflet, le-a oferit adapost, dar fiindu-i frica de mania lui Craciun a ascuns-o in grajdul pentru animale.

Craciun, afland cele petrecute, s-a maniat si a taiat mainile sotiei sale. Atunci, Fecioara Maria a facut o minune lipind bratele Craciunesei la loc. Aceasta intamplare a dus la transformarea lui Craciun intr-un om blajin si plin de mila.

Citeste si De ce se colinda de Craciun si ce reprezinta fiecare colind

Traditia legata de Mos Craciun, care imparte daruri copiilor cuminti in noaptea de Craciun (24/25 decembrie), a aparut in secolul al IX-lea. El este imbracat intr-un costum rosu cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, cu o barba mare si alba ca zapada.

Marele secret al adresei lui Mos Craciun a fost divulgat in 1927, la un post de radio finlandez, de catre Markus Rautio ("Uncle Markus"), gazda emisiunii "Ora Copiilor". El a declarat ca Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi (in traducere "Muntele Ureche"), care se afla in tinutul Savukoski, la granita Finlandei cu Rusia.

Spiridusii si renii lui Mos Craciun sunt personaje importante in legendele legate de Craciun. Fiecare dintre cei sase spiridusi are misiunea sa.

Bushy Evergree este inventatorul masinii magice de fabricat jucarii. In timpul anului, spiridusii construiesc jucarii. La locuinta mosului sosesc zilnic o multime de scrisori trimise de copii din toata lumea. Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Mos Craciun si cofondator al satului secret din Laponia, de a carui paza se ocupa Pepper Minstix.

Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminti si Neastamparati, iar Sugarplum Mary este ajutorul sotiei lui Mos Craciun. Wunorse Openslae a facut sania lui Mos Craciun si o intretine pentru performante uimitoare. Se spune ca renii ating viteze mai mari decat luminile pomului de Craciun.

Vezi si Cum gestionezi relatia celui mic cu Mos Craciun

Cel mai cunoscut dintre renii lui Mos Craciun este Rudolph. El ii conduce pe ceilalti reni: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen.

Atunci cand nu este foarte grabit, mosul se odihneste mancand din prajiturelele si laptele pe care copiii le pregatesc pentru el.

In SUA, exista 34 de locuri ce poarta numele renilor. Dintre acestea, 27 sunt in Alaska.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#poveste Mos Ajun, #poveste Mos Craciun, #mos Craciun batran rau , #Craciun