Cine au fost Sfintii 40 de Mucenici si ce trebuie sa faci azi

Joi, 09 Martie 2017, ora 09:41
11429 citiri
Cine au fost Sfintii 40 de Mucenici si ce trebuie sa faci azi
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe 9 martie crestin ortodocsii sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici

In aceasta zi gospodinele pregatesc celebrii mucenici, iar barbatii asteapta sa bea cele 40 de pahare de vin. Mucenicii preparati pentru aceasta zi se impart rudelor, vecinilor, saracilor in amintirea celor morti, dar si pentru belsugul viitoarelor recolte. Tocmai de aceea in aceasta perioada se pregateste pamantul pentru anul agricol.

In functie de zona tarii, mucenicii poarta nume diferite, precum macinici, brandusi, brandusei, bradosi, sfinti sau sfintisori, dar au si forme diferite de la forma de opt, la albina, porumbel sau chiar de om.

In aceasta zi se termina Zilele Babelor si incep ale Mosilor. Se spune ca Zilele Mosilor sunt mai calduroase si mai senine.

In dimineata de 9 martie se aprinde un foc mare, considerat purificator si care reprezinta "incinerarea" spiritului iernii si renasterea spiritului verii. In unele zone din tara, cenusa de la acest foc este aruncata in jurul caselor si a grajdurilor.

Traditia celor 40 de pahare de vin vine de faptul ca oamenii credeau ca vinul se transforma in sange si putere de munca. Cei care nu pot bea cele 40 de pahare trebuie doar sa guste sau sa se stropeasca cu vin.

Pe 9 martie are loc retezatul stupilor, adica se scot stupii, se curata fagurii si se recolteaza mierea folosita la prepararea mucenilor, dar si la prepararea unor leacuri babesti sau tuica. Stupii se ung cu tuica pentru ca roiul sa se inmulteasca.

Tot de mucenici este ziua persoanele care nu au nume de sfinti. De asemenea, tot ceea ce se seamana va rodi de 40 de ori mai mult, iar cei care nu respecta sarbatoarea vor boli 40 de zile.

Cine au fost cei 40 de mucenici

Sfintii Mucenici erau soldati in armata romana stationata, in timpul imparatului Liciniu (308-324), in Sevastia, localitate din Armenia antica. Au patimit in Sevastia, la porunca comandantului acelui corp de oaste, Agricola, care se inchina zeilor.

Cei 40 de mucenici au marturisit ca sunt crestini si au refuzat sa jertfeasca idolilor. Acestia erau barbati puternici, cunoscuti pentru curajul lor pe campul de lupta. Despre aceasta marturisea insusi Agricola, care din inima sa spunea: "Cati ostasi are imparatul vostru, nu sunt asemenea voua intru nimic, nici intru intelepciune, nici intru tarie, nici intru frumusete, nici asa de iubiti nu-mi sunt mie ca voi", potrivit Agerpres.

Dar cei 40 de ostasi nu s-au lasat induplecati nici cu mariri, nici cu daruri si au marturisit cu tarie credinta in Hristos, rugandu-se mult spre a fi si mai mult intariti de Dumnezeu pentru a suferi chinurile, ramanand uniti.

Atunci comandantul a poruncit ca pe toti sfintii patruzeci de mucenici sa-i duca legati la un lac ce se afla langa cetatea Sevastiei. Cand au patimit acesti sfintii mucenici, era iarna, fiind ger cumplit si vant mare. Au fost dezbracati si dusi in mijlocul apei, iar la marginea lacului era ridicata o baie, pentru ca daca vreunul din mucenici, slabind de ger, ar voi sa se plece la inchinarea la idoli, sa iasa din apa si sa se incalzeasca in acea baie calda.

Lasandu-se noaptea, frigul s-a intarit si mai mult, iar trupurile sfintilor inghetau de ger. Atunci unul dintre ei, neputand sa rabde, s-a despartit din acea sfanta ceata si a alergat la baie. Dar cand si-a atins piciorul de pragul acelei bai calde, indata a cazut mort.

Dupa miezul noptii a stralucit insa o lumina ca soarele, atat de calda, care a izgonit gerul, iar gheata a topit-o si a incalzit apa. Iar ostasii cei ce erau pusi de paza erau cuprinsi de somn, numai cel care era mai marele inchisorii nu dormea. El, auzind pe sfinti rugandu-se lui Dumnezeu, se gandea cum cel ce scapase la baie s-a topit indata ca ceara de caldura, iar ceilalti, petrecand in ger atat de mare, sunt inca vii.

Atunci acesta a desteptat strajerii si, dezbracandu-se de hainele sale, a sarit in apa, strigand cu mare glas ca si el este crestin, implinind astfel numarul cel dintai.

Pentru ca in zori au fost scosi vii din lac, s-a poruncit sa li se zdrobeasca fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele, toti martirii au trecut astfel la Domnul.

Iata numele celor 40 de mucenici: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#sfintii 40 de mucenici, #sarbatoare mucenici, #mucenici 9 martie , #sarbatoare