Cinci vinovati pentru valul nevaccinatilor

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 23 Iulie 2021, ora 16:37
4547 citiri

Presedintele si primul ministru continua sa abordeze pandemia dintr-o perspectiva relaxata, lasand cumva responsabilitatea in seama fiecaruia.

Nu e vorba despre o continuitate ideologica a liberalismului, ca forma a neamestecului statului in viata privata a cetatenilor sai, ci mai degraba de o metoda prin care guvernul crede ca poate iesi castigator, multumindu-i si pe alegatori: economia merge, oamenii se simt liberi dupa atatea restrictii, cred ca pandemia s-a terminat si nu ar mai avea nevoie de vaccin. Folosind aceasta logica, multi socotesc ca, daca nu s-ar fi terminat, autoritatile nu ar fi relaxat atat de repede totul si nu le-ar permite sa umble in lungul si in latul tarii fara probleme.

Pana acum, sub 5 milioane de romani au fost vaccinati complet, dar Seful Comitetului de coordonare a vaccinarii impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, estimeaza optimist ca rata de imunitate colectiva dobandita prin boala si vaccinare ar fi de circa 45%. Gheorghita incearca in mod eroic sa convinga ca la toamna vor veni vremuri grele, dar multi nevaccinati raman sceptici.

Scepticismul lor are mai multe motive si mai multi vinovati, intre care guvernul (ca a inceput relaxarea prea devreme), televiziunile (ca le-au permis antivaccinistilor sa aiba campanii chiar inainte sa apara pandemia), medicii care nu se vaccineaza, biserica (fiindca nu e mai insistenta), retelele sociale (ca permit dezinformarea).

(1) Ridicarea restrictiilor a insemnat pentru multi terminarea pericolului si peste jumatate din populatia tarii crede ca pandemia se va termina anul acesta sau cel mai tarziu anul viitor. Vinovat: guvernul.

Probabil ca o parte din bazinul nevaccinatilor provine din aceasta categorie. Altii, in jur de 2 milioane (15%), se opun vaccinarii si ar recomanda si celor din jur sa nu se vaccineze fiindca vaccinul nu prezinta incredere sau nu ar fi fost testat suficient, potrivit studiului facut de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.

Numarul celor care prefera vaccinarea e mai mare in sondaje decat in realitate: 56% dintre subiectii cercetarii ar recomanda apropiatilor vaccinarea, iar 47% estimeaza ca pandemia se va termina abia peste 2-3 ani.

In ciuda acestui trend optimist, abia 30% din adultii Romaniei s-au vaccinat pana acum. In Uniunea Europeana, doar Bulgaria sta mai rau.

Diferenta dintre cercetarile sociologice si statistica reala e de aproape 20%: sunt oameni carora le e rusine sa spuna ca nu cred in vaccinare, pentru ca majoritatea opiniei publice este pro, cei care sunt contra se ascund si raman tacuti. Din aceasta jena de a-si recunoaste opiniile se naste fenomenul botezat de cercetatoarea germana Elisabeth Noelle-Neumann "spirala tacerii".

(2) O parte dintre acesti reticenti tacuti au fost convinsi, probabil, de-a lungul timpului de campaniile facute la marille televiziuni nationale de celebritati care nu cred in vaccinurile de baza destinate copiilor. Ani de zile, persoane ca Olivia Steer, fosta prezentatoare TV, au aparut in diferite emisiuni spunand ca vaccinurile au "mercur si aluminiu, un amestec care provoaca autism" sau prezentand o serie de cazuri de copii care s-ar fi imbolnavit de boli grave si netratabile dupa ce au fost vaccinati. Astfel de campanii au continuat pe Facebook si dupa ce a aparut pandemia de coronavirus.

(3) In plus, exista medici care nu vor sa se vaccineze impotriva Covid-19 si isi sfatuiesc si pacientii sa faca la fel. Pana in luna mai doar 45% din personalul medical se vaccinase, iar din cei nevaccinati 25% erau decisi sa nu faca vaccinul pentru ca "nu sunt convinsi de eficienta si siguranta acestuia". Potrivit unui studiu facut de Federatia Solidaritatea Sanitara, unele cadre medicale considera ca "vaccinul este un experiment genetic", ca "toata campania de vaccinare este o manipulare sau ca imunizarea nu e necesara pentru majoritatea populatiei". Au existat de asemenea medici sau asistenti care au raspuns ca un vaccin aparut peste noapte nu ii poate convinge. Din aceasta categorie face parte si profesoara universitara Monica Pop, medic oftalmolog, o prezenta cvasipermanenta la cateva televiziuni de stiri, care a declarat: "Categoric nu ma voi vaccina! Daca peste 3 ani faceti leucemie?". In mai multe state europene, vaccinarea medicilor si profesorilor va deveni obligatorie, dar in Romania inca nu exista aceasta dezbatere.

(4) In afara acestor campanii care au avut sprijinul marilor retele de televiziune autohtone, conspirationistii mustesc pe Facebook, cea mai folosita retea in Romania. Potrivit unui sondaj facut de INSCOP in luna martie, 55% dintre romani au raspuns ca in ultimele luni au fost expusi la stiri false sau dezinformari intr-o masura mare si foarte mare. Cum a spus consilierul anti-Covid de la Casa Alba, Anthony Fauci, americanii ar suferi inca pe scara larga de variola si poliomielita, daca atunci cand aceste boli au fost eradicate prin vaccin ar fi existat la fel de multa dezinformare ca in zilele noastre.

(5) Initial, mai multi preoti cunoscuti au vorbit impotriva vaccinului, apoi Patriarhul Daniel a reusit sa opreasca mesajele radicale si le-a cerut preotilor sa le dea enoriasilor o brosura provaccin. Nu exista, insa, un mesaj ferm, clar si convingator, de genul celui transmis recent de Sinodul de la Atena, care a redactat o circulara de patru pagini cu 12 intrebari si raspunsuri pe tema vaccinarii anti-COVID-19, care va fi citita credinciosilor in bisericile din toata tara. Sunt demontate astfel o serie de teorii ale conspiratiei, care sunt foarte populare si in Romania.

Valul al patrulea al pandemiei va fi si in Romania valul nevaccinatilor, dupa cum s-a exprimat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite. In Europa, se asteapta o crestere de pana la cinci ori a noilor cazuri in urmatoarea perioada. Centrul European de Prevenire a Bolilor de la Stockholm avertizeaza ca pana la finele lunii august 90% din infectari vor fi cu varianta Delta, cea mai contagioasa de pana acum. Toate acestea nu-i fac, deocamdata, pe oficialii romani sa fie ingrijorati, desi relaxarea e exagerata, iar numarul de cazuri noi incepe sa creasca.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#vaccin COVID, #campanie vaccinare, #Olivia Steer, #valul patru , #vaccinare covid Romania