Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 21:504786 citiri
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Gropi săpate cu excavatorul în cimitirul din Slobozia FOTO Facebook/ Rosca Petre Valeriu

Valul patru al pandemiei de coronavirus nu a sufocat doar spitalele din România, ci și cimitirele. Sute de oameni pierd lupta cu boala în fiecare zi, iar cea mai neagră zi din acest val a fost 19 octombrie, când 561 de persoane au murit.

Primăria Oradea a anunțat miercuri, 20 octombrie, că groparii nu mai fac față, deși personalul cimitirului a fost suplimentat, și că se așteaptă o săptămână pentru înmormântare.

Concret, la Cimitirul Municipal Rulikowski se fac circa 10-11 înmormântări pe zi, și cu toate acestea oamenii trebuie să aștepte până la o săptămână pentru programare. Autoritățile au anunțat că mormintele urmează să fie săpate și cu utilaje deoarece groparii nu mai fac față.

În aceeași situație este și Slobozia. La Cimitirul de la Bora a fost adus un excavator pentru că și în acest caz groparii nu mai țin pasul.

Și Primăria Botoșani a recurs săptămâna trecută la o soluție similară pentru că nu mai poate face față numărului mare de morți.

Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Română, a explicat pentru Ziare.com că, într-adevăr, lucrurile se desfășoară mai greu, iar timpul de așteptare este mai mare.

Dacă nu este o organizare bine pusă la punct, este normal să se întâmple astfel de situații. La Ploiești de exemplu, cum e și la București și în multe alte orașe, totul se face cu o programare prealabilă și lucrurile se desfășoară cam greu, dar încercăm să facem față. Au fost situații în care timpul de așteptare a ajuns la câteva zile cel mai mult”, spune Sebastian Cocoș.

Președintele Asociației Funerare Române mai spune că, în ultimele două săptămâni, au fost cu 40-50% mai multe solicitări către pompele funebre față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Este mult mai solicitant decât în prima perioadă a pandemiei. În ultimele două săptămâni, față de aceeași perioadă a anului precedent, pot să zic că undeva la 40-50% (n.r. - creștere solicitări)”, concluzionează Sebastian Cocoș.

Decesele cauzate de COVID-19 în România

România trece prin valul patru al pandemiei de coronavirus, fiind cel mai agresiv de până acum. Au fost doborâte toate recordurile: în privința infectărilor noi, a deceselor și a pacienților internați la terapie intensivă.

Cea mai neagră zi a fost 19 octombrie, când 561 de persoane și-au pierdut viața.

Evoluția deceselor în ultimele 4 săptămâni

  • 22 septembrie - 130
  • 5 octombrie - 252
  • 12 octombrie - 442
  • 19 octombrie - 561

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News