Secretul țărilor cu grad înalt de vaccinare care i-a lipsit României. ”După anunțul președintelui Macron, peste un milion de francezi s-au înscris pe platformă”

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 03:25
7612 citiri
Secretul țărilor cu grad înalt de vaccinare care i-a lipsit României. ”După anunțul președintelui Macron, peste un milion de francezi s-au înscris pe platformă”
Tot mai mulți pacienți nevaccinați ajung în stare gravă la spital FOTO: RoVaccinare

Deși numărul deceselor și al pacienților aflați în stare gravă în spitale este încă mare, în țara noastră, românii ezită, din nou să se vaccineze, părând să dea crezare mai mult știrilor negativiste și fake-news-urilor, decât medicilor care imploră oamenii să se imunizeze.

Valul 4 al pandemiei COVID019 a lovit grav România și, în general țările din estul Europei, iar specialiștii estimează că, până la finalul anului viitor vor fi încă 500.000 de morți pe continent. Iar după cum stau lucrurile, privind vaccinarea se pare că cei mai mulți vor fi chiar aici, în estul Europei.

Țări ca Spania, Portugalia, Italia, Franța, au reușit să își vaccineze o mare parte din populație, iar acum spitalele lor sunt goale. Toate aceste țări par să aibă un secret pe care România nu l-a aflat încă.

Doctorul Radu Lupescu, medic român în Franța: ”Pașaportul sanitar a făcut minuni”

Doctorul Radu Lupescu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a explicat pentru Ziare.com de ce Franța are doar 25% din paturile ATI ocupate de pacienții COVID deși se înregistrează 9.000- 10.000 de cazuri zilnice de infectări, în ultima perioadă.

Medicul a povestit cum experții francezi au avut în vedere introducerea pașaportului sanitar încă din primăvara anului trecut, iar acesta a fost cuprins în strategia de gestionare a pandemiei. Mai mult, deciziile au fost luate gradual și organizat.

”În primul rând, decizia pass-ului sanitar a fost luat în urma discuției cu Consiliul Științific de la începutul lunii iulie. Președintele Emmanuel Maccron a anunțat introducerea progresivă a pass-ului sanitar pentru a le permite oamenilor să se vaccineze dar și un val de restricții”, a explicat doctorul Radu Lupescu.

Francezilor li s-a comunicat din vară că de pe 15 octombrie testele nu vor mai fi gratuite

”Obligativitatea de a se vaccina a fost doar pentru angajații din sistemul medical și cei care lucrează în căminele de bătrâni, cu obligația să facă până al 15 septembrie prima doză și apoi, cea de-a doua doză până la 15 octombrie.

Apoi, testele, care până acum au fost gratuite în Franța, au devenit cu plată, începând de la 15 octombrie. Această măsură are și un mic efect negativ pentru că acum oamenii se testează mai puțin ca înainte. Testele au rămas gratuite pentru cei care au simptome sau care vin cu rețetă medicală.

La noi în clinică, toată lumea care vine să se opereze este testată, obligatoriu, cu cel mult 72 de ore înainte, chiar dacă este vorba despre persoane vaccinate sau nevaccinate pentru că nu riscăm să ne intre pacienți bolnavi de Covid în clinică, fără să fie un flux separat”, a mai explicat medicul.

Și francezii au contestat măsurile

Specialistul a mai precizat că au fost mai multe decizii legale privind pașaportul sanitar.

”Au fost mai multe decizii legale privind pass-ul sanitar. Starea de urgență a fost votată de mult timp în Franța și a fost prelungită în mod regulat, iar pass-ul sanitar era deja demult prevăzut într-o lege despre gestionarea ieșirii din criză care a fost luată în 30 mai.

În legea care s-a votat în luna mai, cu compromisuri politice, bineînțeles, se vorbea despre ieșirea din stare de urgență cu ajutorul pass-ului sanitar dar si de diferite interdicții sau limitări de deplasare în funcție de evoluția epidemiei.

Și în Franța au fost contestări la Curtea Constituțională și la Consiliul de Stat (Conseil d’Etat). La un moment dat chiar s-a sesizat Comisia Națională de Informatică și Libertăți în problema legată de protecția datelor personale în pass-ul sanitar

”, a amintit dr Lupescu.

Au anticipat valul de infectări din sezonul rece. ”După anunțul președintelui Macron, peste un milion de francezi s-au înscris pe platforma de vaccinare”

”Și noi am avut o rată mică de vaccinare în luna iunie. La 1 Iulie persoanele care erau vaccinate complet reprezentau sub 35% din populația franceză.

Și chiar ne speriam că o să treacă vara și nu o să fie foarte mulți vaccinați, dar după anunțul președintelui Macron, în 24 de ore au fost peste 1,7 milioane de înscrieri pe platforma de vaccinare. Iar în următoarele 5 săptămâni 11 milioane de persoane s-au vaccinat”, a mai explicat medicul.

Secretul care a crescut rata de vaccinare în Franța

”Secretul, în Franța, a fost adoptarea unor decizii ferme, clare, explicate de către președinte. În mod regulat intervine și ministrul Sănătății care explică și el care sunt măsurile. Sunt preconizăriile Consiliului Științific. Toate aceste măsuri s-au luat în urma preconizărilor făcute de acest consiliu.

Iar în luna iulie, previziunile arătau că rata de infectare (R) va crește cu 40% iarna, înaintea apariției variantei Delta, mult mai contagioasă.

Toate aceste măsuri au fost luate logic: știam că este o variantă mai virulentă, că lumea nu este vaccinată, că în luna septembrie se întorc studenții la facultăți, elevii în școli, se întoarce lumea din vacanță, deci este riscul să apară un nou val”, a mai precizat dr. Radu Lupescu.

Medicul Român a mai spus că și în Franța a început să crească din nou numărul infectărilor însă gradul mare de vaccinare al oamenilor face ca presiunea pe sistemul sanitar să nu fie mare.

”Rata de vaccinare importantă obținută a permis ca valul să fie mic și cu consecințe limitate în Secțiile de ATI.

Acum se vede din nou o creștere a numărului de infectări. La ora actuală rata de infectare (R), adică la câte persoane transmite boala o persoană infectată, este de 1,16. Iar incidența este de 1,5. Sunt aproximativ 9.000-10.000 de infectări zilnice, însă doar 23% din paturile ATI sunt ocupate de pacienți COVID.

În prezent, în Franța peste 87% din totalul persoanelor eligibile (adică de peste 12 ani) au primit două doze de vaccin”, a spus dr. Radu Lupescu.

Comunicarea a făcut totul

”În Franța, green-passul a făcut minuni, iar comunicarea a fost axată pe vaccinare. Vaccinarea a fost prezentată ca metoda de a ne relua viața de înainte.

Certificatul verde este cerut în Franța atât clienților restaurantelor, de exemplu, cât și personalului care deservește publicul. Adică în toate locurile în care certificatul verde este cerut publicului, angajații care intră în contact cu publicul trebuie să aibă certificatul și ei”, a mai precizat medicul.

Dr. Radu Lupescu a spus, referindu-se la situația pandemică din România că, deși numărul de cazuri este în scădere, vor fi în continuare multe persoane la ATI și un număr considerabil de decese.

Ce au făcut țările civilizate pentru a-și vaccina cetățenii

Italia.

- Rată de vaccinare completă peste 83% din totalul populației eligibile de peste 12 ani și peste 93% la persoanele eligibile începând de la vârsta de 80 de ani. Vaccinul pentru copiii sub 5 ani nu este disponibil în prezent în Italia.

- Prima țară care a introdus vaccinarea obligatorie la medici. Din 25 mai, angajații din domeniul sănătății trebuie să fie vaccinați sau sunt suspendați. Potrivit asociației medicale din Italia FNOMCeO, peste 2.000 de medici au fost suspendați până la sfârșitul lunii octombrie, dar aproximativ 500 dintre ei au fost restabiliți după vaccinare.

- Din septembrie, toți angajații trebuie să prezinte un „Green Pass” care atestă că s-au vindecat recent de virus, sunt vaccinați sau au fost testați negativ în ultimele 48 de ore.

- Statul acoperă doar costurile testelor pentru cei care nu pot fi vaccinați din motive de sănătate.

- Cei care încalcă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau amendați cu până la 1.500 de euro.

- Guvernul italian propune un nou set de măsuri de relaxare a regulilor de siguranță sanitară în contextul pandemiei.

Propunerea aprobată în unanimitate în Consiliul de Miniștri urmează să fie intre în vigoare de luni și prevede 100% capacitate în cinematografe și teatre, 60% pentru săli de sport și 75% pentru stadioane, 50% pentru discoteci interioare și 75% pentru cele aflate în aer liber.

Preț redus la testele COVID.

Spania.

- Rată de vaccinare de peste 85% în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 69 de ani și aproape 100% în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

- Încă dezbate dacă să introducă vaccinarea obligatorie pentru toți angajații.

- Luna trecută, cele mai recente hărți ale ECDC au arătat că Spania este cea mai sigură destinație din UE pentru cei interesați să călătorească. Guvernul Spaniei crede că turismul său poate atinge niveluri pre-pandemice în 2022.

Grecia.

- Aproape 60% din populația Greciei de 10,7 milioane de locuitori este vaccinată complet împotriva COVID-19.

- Vaccinarea obligatorie pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății este, de asemenea, în vigoare în Grecia de la 1 septembrie. Acum, toți angajații din această țară care nu sunt vaccinați trebuie să furnizeze un test negativ de două ori pe săptămână pentru a merge la birou.

- De asemenea, aceștia trebuie să acopere singuri costurile testului rapid cu antigen (prețul este de aproximativ 10 euro).

Franţa.

- Vaccinarea obligatorie este în vigoare în Franța de la jumătatea lunii septembrie. Nu numai personalul sanitar trebuie să fie vaccinat, ci și profesii precum poliția și pompierii. Ca și în Grecia și Italia, angajatorii nu pot concedia persoanele care nu au vaccinul, dar este posibil să le suspende fără plată.

- Începând cu luna iunie până la data de 15 noiembrie 2021, Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară.

Marea Britanie

- La începutul lunii noiembrie, ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a anunțat că vaccinarea obligatorie va intra în vigoare în spitalele de stat și casele de îngrijire din aprilie 2022.

Fixând o dată destul de îndepărtată, el a recunoscut efectiv că este conștient de faptul că mulți membri ai personalul va rezista obligației de a fi vaccinat, iar Sistemul Național de Sănătate (NHS) s-ar putea confrunta cu o lipsă și mai mare de personal în mijlocul iernii dacă măsura este implementată mai devreme. Cerința se va aplica numai Angliei și nu există măsuri similare planificate în Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord.

Portugalia.

- 85,9% din populaţia acestei ţări este vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă.

- Un rol decisiv l-a avut campania guvernului care a folosit un militar pentru a-i convinge pe oameni că este în interesul lor să se imunizeze.

- S-a folosit retorica de război.

Vaccinare în România

- Rata de acoperire vaccinală din populaţia totală, de peste 19,3 milioane de locuitori este de 36,5%. Însă, uitându-ne la populaţia eligibilă, peste 12 ani, această rată de acoperire vaccinală este de 42%, iar din populaţia adultă, peste 18 ani, rata de acoperire vaccinare este de 45%”, a explicat doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, în România, la începutul lunii noiembrie.

- Bucureștiul are cea mai mare rată de vaccinare, conform datelor oficiale, adică 62,19% din populația eligbilă.Urmează Cluj cu rata de vaccinare 54,68% și Constanța, cu 50,72%.

- Legea privind obligativitatea certificatului verde la angajați nu a trecut de parlament

Octavian Jurma: ”Nu te duci la medic să îți spună ceea ce vrei să auzi”

Referitor măsurile care ar fi trebuit luate în România, medicul cercetător Octavian Jurma a explicat că politicul ar fi trebuit să iasă mai puțin în față și să-i lase pe specialiști să explice.

”Pur și simplu, politicianul român nu suportă să vadă în poză pe cineva care nu face parte din partidul lui. La noi, motivația cea mai simplă este interferența politică în campania de vaccinare.

Măsurile în pandemie nu sunt complicate, având în vedere că omenirea se confruntă de mii de ani cu pandemii. În primul rând izolarea. Chiar și în biblie aveam coloniile acelea de leproși care erau izolate. Este o măsură pe care nimeni nu și-o dorește dar trebuie luată pentru a-i proteja pe ceilalți. Din păcate, în prezent din cauza fake-news-urilor avem impresia că putem face ce vrem. De parcă zeci de mii de ani de experiență pot fi aruncați la gunoi pentru că o persoană nu are chef să respecte regulile.

Însă nu că nu are chef este problema. Chiar și în țările civilizate sunt oameni în stradă, însă ce trebuie făcut nu are nimic cu opinia populară. Nu te duci la un medic să îți spună ce vrei să auzi. Îți spune ceea ce trebuie să-ți rezolve o problemă. Iar pandemia este o problemă a corpului social și nu poate fi rezolvată decât prin supunerea acestuia la niște măsuri preventive sau terapeutice”, a explicat medicul Octavian Jurma pentru Ziare.com.

El a mai punctat că degeaba ne uităm la populație, pentru că nu populația nu este de vină. Oamenii au văzut că nu se iau măsurile anunțate și nici nu ne respectă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#rata vaccinare Romania, #rata de vaccinare franta, #secret vaccinare, #certificat verde , #vaccinare covid Romania