Coordonatorul clinicii din Prahova unde se făcea ”vaccinare la chiuvetă” a fost lăsat liber. Procurorii cer arestarea asistenților

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 17:03 2539 citiri
Medicul care coordona clinica unde se făceau vaccinuri fictive este liber FOTO Poliția Prahova

Patru persoane au fost reținute vineri, 15 octombrie, pentru 24 de ore în cazul mega anchetei de la Prahova privind traficul cu certificate false de vaccinare anti COVID.

Printre reținuți nu se află și medicul care coordona centrul de vaccinare, acesta având doar calitate de martor în cauză.

Cei patru suspecți reținuți, printre care și o femeie, sunt colaboratori ai centrului de vaccinare (asistenți medicali sau operatori) pentru care există probe că au fost implicați în ”circuitul paralel de vaccinare”, așa cum a fost apreciat de către procurorii care instrumentează cazul.

Aceștia au fost reținuți încă de noaptea trecută, iar în cursul zilei de vineri, 15 octombrie, urmează să fie prezentați instanței penale a Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.

Sunt acuzați de trafic de influență, fals informatic, fals și uz de fals, și luare de mită.

Potrivit procurorilor care instrumentează cazul, afacerea de la Valea Călugărească a demarat în luna iunie 2021, și s-a bazat pe ”reticența unei părți a populației în privința vaccinării împotriva virusului SARS-coV-2”. Pentru că era în perioada de vară, mulți dintre doritori au avut nevoie de dovada vaccinării pentru a putea pleca în concediu în țările care solicitau la graniță acest act.

”Coroborată cu dorința acesteia de a beneficia totuși de avantajele oferite de certificatul de vaccinare Covid, în condițiile noilor restricții impuse de autorităti, au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, în conivență infracțională cu personal medical din cadrul unui centru de vaccinare precum și din cadrul mai multor cabinete medicale individuale ale medicilor de familie de pe raza județului Prahova, în scopul obținerii de importante foloase materiale, punând, astfel, în pericol sănătatea populației în condițiile liberei circulații a persoanelor pretins vaccinate”, arată procurorii.

Asistenții medicali implicați în schemă asigurau pentru persoanele interesate obținerea adeverinței care atestă vaccinarea inclusiv prin introducerea mențiunilor în baza națională RENV, ”fără însă a se proceda la inocularea serului anticovid beneficiarilor”.

Potrivit unor surse judiciare, nici nu era obligatoriu să te prezinți la centru de vaccinare ca să poți intra în posesia actului. Plata se făcea prin intermediul colaboratorilor și varia între 200 și 800 de lei, în funcție de statutul social al ”clienților”.

La data de 14.10.2021 în baza mandatelor de percheziție eliberate de judecător au fost efectuate un număr de 17 percheziții domiciliare și la sediile centrului de vaccinare și ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie, fiind puse în aplicare un număr de 35 de mandate de aducere emise pe numele inculpaților și suspecților din prezenta cauză, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova într-un comunicat de presă.

Dintre cele 35 de persoane aduse la audieri, doar 4 au fost reținute.

Totuși surse judiciare au precizat că ancheta este la început, fiind indicii clare că pe lista celor care au beneficiat de vaccin fictiv sunt cel puțin o sută de persoane. Pe rolul parchetelor din Prahova mai sunt însă și alte anchete de acest tip în diferite faze de cercetare. Se conturează astfel un fenomen care s-a produs în special în zona rurală a județelor Prahova, Dâmbovița și Buzău, potrivit unor surse, unde sute de persoane au certificatul de vaccinare anti COVID-19 fără însă să fi trecut pe la un centru medical.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News