Centenari in Petrosani: Maria Barna, un secol de viata

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 19:34
1723 citiri
Centenari in Petrosani: Maria Barna, un secol de viata
Marius Mitrache/Tiberiu Iacob Ridzi

A trait sa ajunga la 103 toamne. Este vorba despre Maria Barna din Petrosani, care, desi a trait mai mult de un secol, este lucida si inca se descurca in casa.

Femeia a primit vineri medalia pro urbe, iar primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi i-a inmanat personal fructe, sucuri si un buchet de flori.

"Am considerat oportun sa fim cu ocazia zilei varstnicilor alaturi de oameni care au trait mai bine de un secol. Doamna Maria Barna este un exemplu de om care la cei 103 ani arata asa cum multi dintre noi ne-am dori sa fim la varsta ei", declara Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Imediat ce a primit vizita oficialilor din Petrosani, Maria Barna a tinut sa-l felicite pe primar pentru ca a devenit tatic si i-a urat sa mai faca si o fetita.

"Ma bucur ca ati venit astazi la mine iar pe domnul primar vreau sa-l felicit pentru ca a devenit tatic. Mai trebuie sa faca o fetita si poate sa isi puna sculele in cui", i-a urat Maria Barna primarului de la Petrosani.

Maria Barna s-a nascut in Cehoslovacia si de la varsta de 7 ani a muncit.

Familia care i-a mai ramas nu o considera o povara, ci, dimpotriva, un bun sfetnic, dovada fiind si sfaturile pe care ni le-a dat atunci cand a fost vizitata acasa.

Jumatate de secol, impreuna

18 familii din Petrosani au fost sarbatorite la Petrosani, pentru performanta de a fi rezistat o jumatate de secol ca familii unite.

Evenimentul a avut loc in cadrul sarbatorii Zilei Varstnicilor, iar batranii au fost felicitati de autoritatile locale.

" Ma bucur ca in fiecare an sarbatorim 20-30 de familii care implinesc o jumatate de secol. Din pacate insa in acest an numarul divorturilor l-a depasit pe cel al casatoriilor, lucru care nu este de bun augur", afirma Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Pentru cei mai multi dintre sarbatoriti, momentul a fost unul extrem de emotionant, dar oamenii ne-au impartasit si noua reteta vietii in 2.

"Reteta pe care le-o recomand tuturor tinerilor este sa aiba rabdare si sa munceasca mult impreuna. Ne simtim onorati ca am fost chemati sa fim felicitati doar pentru faptul ca noi suntem doar o familie", spune un cuplu.

"Ne datoram aceasta performanta unul altuia pentru ca impreuna am trecut peste tot ce a fost greu si impreuna suntem si la bucurii", afirma un alt cuplu.

Fiecare familie a fost invitata sa ciocneasca un pahar de sampanie alaturi de oficialitatile orasului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sarbatoare varstnici Petrosani, #cupluri varstnici Petrosani , #locuitori