Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 21:49
Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religieFoto: Facebook/Remus Pricopie

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca pana cand Parlamentul sau, dupa caz, Guvernul se va pronunta cu privire la predarea religiei in scoli, vor fi respectate Constitutia si legea care reglementeaza acest subiect, neputand fi schimbat nimic pana atunci.

"Legat de predarea religiei in scoli, sunt mai multe lucruri care trebuie luate in calcul. In primul rand, trebuie respectate legea si Constitutia si tot cadrul institutional in care se desfasoara orele in scoli. In acest moment, avem o lege, avem o decizie a CCR si avem o procedura pe care Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, trebuie sa le parcurga", a declarat, marti, ministrul Educatiei.

Pricopie a adaugat ca pana cand nu se decide, la nivelul Parlamentului sau al Guvernului, cum se va proceda in planurile de invatamant si in procedurile din scoli, "evident ca nu se poate schimba nimic".

"CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei - n.red.) atrage atentia asupra unui element de neconstitutionalitate, iar Parlamentul are obligatia sa il regleze. In momentul in care Parlamentul va corecta aceasta problema, evident ca ne vom supune legislatiei in vigoare", a spus ministrul Educatiei.

In 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

La o zi dupa decizia Curtii, reprezentantii Patriarhiei spuneau despre aceasta ca este "discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie".

Tot Patriarhia Romana cere Senatului sa respinga proiectul legislativ prin care deputatul Remus Cernea propune inlocuirea disciplinei Religie cu Etica si cultura civica in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional, ca parte a trunchiului comun, si acordarea de calificative la Religie.

Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

In sprijinul acestei solicitari, Patriarhia a mentionat si argumentul ca "este obligatorie prezenta Religiei printre celelalte discipline din schema orara, dar nu este obligatorie participarea elevilor" la aceasta ora.

"Statutul actual al Religiei in invatamantul public este conform cu legislatia romaneasca si se afla in multe tari ale Uniunii Europene", a subliniat, intr-un comunicat de marti, Patriarhia.

 Articol citit de 4544 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Maramu1976
  09.12.2014, 22:46
  Eu nu vad nici un inconvenient a depune cerere....
  ...pentru ca copilul sa facă religie, cine va vrea sa facă va face oricum!!! Restul facă educație sexuala, ca-i ''laica´´!!! Păcat de copii!!!
  Tezeus
  10.12.2014, 05:56
  @ amerikaine-doar un scurt raspuns !
  Aveti dreptate ! Pentru ca refuzati sa vedeti adevaratele cauze ale dezastrelor d-voastra si ale societatii romane in general,pt ca refuzati sa-i nominalizati pe adevaratii vinovati care au planificat aceste distrugeri de tip nuclear, si care acum sant prin puscarii (o mica parte),este adevarat,este mai bine ca nu mai santeti roman !Apropos : prin marile orase ale lumii,unde locuiti acum, ati intalnit cumva oameni care nu au unde sa doarma,si cara cu ei cutiile de carton,pe care le aseaza seara in holurile bisericilor,sau pe anumite strazi mai linistite. Sau cei care dorm in metrouri, sau prin statiile de metrou,atenti ca sa nu fie prinsi de politie ? Etc, etc... Ce pacat ca pe acestia nu i-ati vazut,pt ca si ei sant oameni si in majoritate si cetateni ai statelor respective ! Ati facut o alegere buna :este mai bine sa nu mai aveti legaturi cu Romania !!!
  I_Deleanu
  10.12.2014, 06:57
  "....de ce sa fiu mandru ca sunt roman?"
  Intodeauna am fost mandru ca sunt roman, ….de aproape douazeci de ani de cand am inceput sa trec multe meridiane si paralele. Niciodata nu mi-a trecut prin minte sa spun ca:
  "am ajuns sa imi fie rusine sa spun ca sunt roman oriunde merg in lumea asta"
  "imi este rusine sa spun strainilor cum am trait in Romana ,in comunism si dupa flamand si sarac si atunci si in capitalismul romanesc"
  Asa cum afirma un preopintent mai sus, ori ca,
  “Mai marii popilor sufera de "sindromul Tanacu ….Vor sa puna tara pe cruce ca sa o jupoaie mai bine".
  Nu romanii au inventat comunismul, nu romanii l-au implementat: injectarea ideilor comuniste s-a facut asupra poporenilor mioritic asa cum s-ar fi facut asupra oricarui popor asuprit, ocupat. Forte mult mai mari din exterior au implantat comunismul din Romania. Intelegerile la nivel inalt din 1945-1947 au fost:
  Romania este destinata sa traiasca in tarcul cu sarma ghimpata al lui STALIN. Dca n-ar fi fost asa, Romania ar fi continuat sa aiba o economie de piata reala, mai eficienta decat Elvetia. Se stie bine ca leul romanesc avea valoare si stabilitate la paritate cu francul elvetian – desi Romania era in stare de razboi in anii de inceput ’40.
  Dup ace ne-a fost bagat pe gat comunismul la sfarsitul anilor ’40, ne-a fost introdusa cu sila econimia de piata in ’89. Nimic nu se poate realiza cu spor daca nu esista un PLAN, daca nu sunt antrenati specialist, lucratori ca sa faca un lucru prodesional; Privatizarea sa-a facut , ca sa folosesc un euphemism “la plesneala", fara plan – fara supraveghere din partea unei forte politice mature, profesioniste, patrioate. Forte mult mai mari au introdus HAOSUL POLITIC ABSOLUAT in '89 - importul de "revolutie (comunistaa)" si "contrarevolutie comunista" au avut consecinte catrastofale, si foarte neproductive. Evolutia naturala politica, fara lovitura de stat din decembirie ar fi condus la progrese mult mai rapide, la privatizarea cu eficienta a intreprinderilor socialiste, fara sincope for anihiloarea valorilor (asset-urilor) create cu greu, cu sacrificii in timpul "epocii de aur". DOVADA: Republica Populara Chineza a reusit sa devina prima economie a lumii intr-un sfert de veac, NUMAI intr-un sfert de veac. Vidul politic a starnit LACOMIA, instinctele primare ale fiintei umane - oricare ar fi ea de pe mapamont. Malta a hotarat pentru Romania, "e liber la furt". EVolutia naturala spre economia de piata ar fi stabilit principii economice corecte prin SCOLARIZAREA econimistilor insarcinati cu strategia si tactica privatizarii. FSN NU A FOST partid politic, ci o adunatura de indivizi care actionau haotic, in interes personal.....etc.
  trolheim
  09.12.2014, 22:03
  Mai marii popilor sufera de "sindromul Tanacu"
  Vor sa puna tara pe cruce ca sa o jupoaie mai bine
  Tezeus
  09.12.2014, 23:51
  Religia - Sa privim istoria si vecinii nostri !!
  De doua milenii acesta tara a rezistat si a supravietuit datorita a doi factori : religia si limba romana ! Privind la vecini : serbia, grecia, rusia revitalizeaza religia stramosilor intr-o maniera uimitoare. Cat despre turcia : religia lor a fost studiata tot timpul in scoli (obigatoriu) iar in acest moment numarul de ore se va dubla. Deasemenea se va incepe studiulin scoli de la varsta de 6 ani. Probabil acesta a fost si motivul ca au fost un imperiu si continua si astazi sa fie o tara dezvoltata, indiferent de razboaiele prin care au trecut. In marile tari ale apusului, dezbinate de diferite secte si curente "inovatoare",cu un crestinism slabit de cauze financiare,sultanul turc,putea sa-si hraneasca caii sai si la vatican si la paris si chiar la londra,daca ar fi vrut. Religia in general,creeaza o natiune puternica si unita. Si deasemenea si o familie umana cu respect fata de valorile spirituale ale diferitelor societati. Si fac referire aici la religie ca termen general !!! Globalizarea si noua ordine mondiala s-a schimbat in ultimul an,fapt care sperie politia globului,iar noua directie are la baza chiar religia ca factor principal. Cine nu doreste sa vada aceste transformari majore este sau orb sau rau-intentionat. Salutari d-lor !!
  10.12.2014, 03:24
  Tezeus
  Domnule Tezeus mai bine nu rezistam asa cum am rezistat,viata noastra a romanilor a fost si este o bataie de joc, am ajuns sa imi fie rusine sa spun ca sunt roman oriunde merg in lumea asta, imi este rusine sa spun strainilor cum am trait in Romana in comunism si dupa flamand si sarac si atunci si in capitalismul romanesc, imic este rusine sa le spun cum traiesc si ce pesii au parintii mei cand vad preturile la alimente mai mari ca in occident ,imi e rusine sa le spun ce salarii au fratii si surorile mele, ce alocatii au nepotii mei in Romania, imi este rusine sa merg cu un strain pe soselele si spitalele din Romania , imi este rusine cu tara mea de cand ajung in aeroport Otopeni iar taximetristii tigani damboviteni incearca sa ma insele de la urcare in masina, imi e rusine ca in orase nu avem canalizari, lumina strazui pavate , imi e rusine ca sunt roman cand vad atatia cersetori romani, milogi, flamanzi, saraci, prostituate, copii strazii neimbracati si needucati , cainii umbla pe strazi cum umbla masinile la New York in Romania, de ce sa fiu mandru ca sunt roman? doar un roman care sta in tara si nu stie ce inseamna o viata civilizata poate fi mandru ca e roman, un roman inselat de popii nostri hoti si vanduti, sa ma ierte dumnezeu dar popii nostri nu mai au nici o treaba cu religia crestin ortodoxa , sunt exact ca si politicienii vanduti banilor , si daca citesti ce ti-am scris spune-mi tu de ce sa cred in popii crestini ortodoxi si de ce sa fiu mandru ca sunt roman