Autoritatile nu recomanda vaccinul anti COVID-19 gravidelor. Cum isi motiveaza decizia

Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 14:53
2246 citiri
Autoritatile nu recomanda vaccinul anti COVID-19 gravidelor. Cum isi motiveaza decizia
Pixabay

Autoritatile romane vin cu clarificari referitoare la administrarea vaccinului anti COVID-19 la gravide. Acestea nu recomanda insa vaccinul anti COVID-19 gravidelor, pe motiv ca nu exista inca suficiente date si ca decizia poate fi luata de medicii acestora, in functie de fiecare caz in parte.

La fel ca in cazul multor altor medicamente, in lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui numar semnificativ de gravide si femei care alapteaza in studiu), nu exista o recomandare oficiala cu privire la administrarea vaccinului anti-COVID in sarcina si in timpul alaptarii, insa acest lucru nu este descurajat atunci cand se concluzioneaza ca beneficiile depasesc riscurile.

In acest moment, insa, nu se recomanda ca vaccinurile impotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) si Moderna - singurele autorizate acum in UE si folosite si in Romania - sa fie utilizate in cazul femeilor insarcinate fara consultarea prealabila a medicului.

Sarcina

In acest moment, nu se recomanda ca vaccinurile impotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) si Moderna - singurele autorizate acum in UE si folosite si in Romania - sa fie utilizate in cazul femeilor insarcinate fara consultarea prealabila a medicului si fara a fi luate in considerare riscurile si beneficiile individuale.

Conform informatiilor puse la dispozitie de catre producatori, nu exista pana la acest moment suficienta experienta in studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty si Moderna in timpul sarcinii.

In studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fatului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luata in considerare atunci cand beneficiile depasesc riscurile asupra mamei sau fatului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane insarcinate cu afectiuni preexistente care predispun la evolutie severa a COVID-19).

Alaptarea

Nu exista pana in prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty si Moderna in cazul femeilor care alapteaza si nu se cunoaste pana la acest moment daca vaccinurile sunt excretate in laptele matern, dar pozitia Agentiei Europene a Medicamentului este ca nu sunt asteptate riscuri in legatura cu alaptarea.

Fertilitatea

In ceea ce priveste fertilitatea, in studiile pe modele animale nu au fost evidentiate efecte daunatoare directe sau indirecte asupra fertilitatii feminine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gravide, #vaccinare, #Covid 19 , #stiri sociale